12    dec 20114 reacties

Wij komen van de poesta’s af!

MyHeritage gebruiker Antoinette Stokkermans – van den Driessche, houdt zich al ruim 30 jaar bezig met familiegeschiedenis en heeft ontdekt dat achter de Nederlandse familienaam van haar moeder (van der Borg), een Tsjechische afkomst verborgen ligt. In een gesprek vertelt zij over haar familie en de resultaten van haar onderzoek.

Kunt u wat vertellen over uw familie achtergrond?
Ik ben geboren in Groningen vlak na de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1949. Ons Katholiek gezin bestond uit mijn ouders en mijn 5 broers en zusters. Mijn vaders familie heet Stokkermans afkomstig uit Zwolle en mijn moeders familie heet van der Borg wiens familie oorspronkelijk uit Tsjechië komt. Ik vind het altijd leuk om te zeggen dat wij van de poesta's afkomen. Dat klinkt net iets leuker dan Zwolle!

De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op de familie. Er zijn hele erge dingen gebeurd, waardoor de ouderen in de familie niet graag over die tijd spraken. Sowieso werd er vroeger niet veel over het verleden gesproken. De deur ging dicht en men ging verder. Je vroeg er ook niet naar, want het was niet bespreekbaar en er werd gewoonweg niet over gesproken. Ik weet wel dat er twee ooms in het kamp hadden gezeten. Eén in Duitsland en de ander overleden in Indonesië. Dit moeten hele erge tijden zijn geweest, van wat ik uit de brieven heb opgemaakt, maar er werd nooit gesproken over gevoelens en daar ben ik soms wel benieuwd naar.

Mijn vader heeft zelfs twee oorlogen meegemaakt waarbij het huis en de boekenhandel van mijn ouders helemaal plat gebombardeerd is. Een zilveren lepeltje is het enige wat overgebleven was. Ik zie het lepeltje nog zo voor mij. Voor de rest was alles weg!!

De boekhandel voor het bombardement. © A. van den Driessche


Soms realiseer je niet wat je niet meer hebt en dat is ook de reden van mijn lidmaatschap bij MyHeritage. Alles staat online, bewaard voor de familie. Zo heb ik bijvoorbeeld de gedichten van mijn opa ingescand en via de familie website gedeeld met de familie.

De Stoeldraaierstraat na het bombardement. © A. van den Driessche


Hoe bent u begonnen met uw familie onderzoek?
In 1980 ben ik aan de stambomen van beide ouders begonnen. Ik had veel tijd voor mijzelf en vond het erg leuk om mee bezig te zijn. Alle relevante gemeentearchieven schreef ik dan aan en ontving dan keurig een schrijven terug de aangevraagde akten daarbij. Dit waren altijd hele mooie momenten. Alle geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten verzamelde ik. Daarnaast ben ik ook vele interessante stukken als de boedelverdeling van de familie boerderij tegengekomen. Mijn spoor liep dood toen ik stukken moest laten vertalen vanwege het oud Nederlands schrift. Hiervoor moest je iemand inhuren die dat kon doen, maar die financiële middelen had ik niet toen.

Mijn moeders broer was ook geïnteresseerd geraakt in genealogie en ging verder waar ik gebleven was. Hij schakelde mensen in die onderzoek in Duitsland deden en uiteindelijk uitkwamen in het Tsjechische dorpje Plêsivec (Kahlenberg) dat ten Noorden van Praag ligt, binnen de grenzen van het beschermde natuurgebied Kokorinsko. Omstreeks 1725 kwam daar een nieuwe parochie tot stand waar onze voorouders zijn getrouwd en gedoopt.

Familie van der Borg. © A. van den Driessche


Waar komt de naam van der Borg vandaan?
De herkomst van de familienaam is nog niet onomstotelijk bewezen, maar er is wel een mogelijke verklaring voor gevonden. Johann Liebsch, een kleinzoon van stamvader Georg vertrok vanuit Tsjechië via Duitsland naar Westerbroek (Groningen) en trouwde daar met Christina Kuipers. Het document waarin hij uitsluitend met Liebsch of een verbastering ervan, als achternaam is vermeld, dateert van 7 april 1809. Toen kocht het echtpaar Liebsch een te Westerbroek gelegen heem. De oudst gevonden documenten waarin hij voor het eerst met een geheel andere naam is vermeld (van der Borg(h)) betreffen de doop en geboorteregistratie van hun vijfde, op 12 januari 1813, geboren kind. De naamswijziging moet dus in die tussentijd hebben plaatsgehad en komt is zeer waarschijnlijk afgeleid van de straatnaam waar het gezin aan woonde, te weten de Van der Borgweg, aldus de overlevering binnen de familie.

Wilt u ook uw familieverhaal delen of bepaalde takken van de stamboom toelichten. Loopt u vast met uw onderzoek en wilt u een oproep doen aan de lezers. Heeft u een mooie anekdote over een voorouder en wilt u deze delen via onze weblog ? Neem dan contact op via denie@myheritage.com.

Reacties (4) Trackbacks (2)
 1. Dag Antoinette,
  Zijn wij familie, dat moet haast wel? Mijn overgrootvader heette Anton Stokkermans. Hij had een boekhandel in Groningen die is gebombardeerd in de oorlog. Hij schilderde ook. Ik heb niet eerder gehoord over een Tsjechische tak in de familie.
  vr gr Marjo van Baar (dochter van Thea Stokkermans)
 2. Dag Thea

  De boekhandel in Groningen was van mijn ouders jack Stokkermans en Truus van der Borg.
  De vd Borg's komen dus uit Tsjechie.
  Mijn overgrootvader van de Stokkermans kant is Norbertus Jacobus Stokkermans getrouwd met Hendrika Brouwer.
  Je kunt wel op mijn stamboom kijken
 3. Dag Antoinette,
  Leuk om verre familie tegen te komen. Ik ben een kleinzoon van Adriaan van der Borg. Dat is de jongen links op de tweede rij.
  De foto boven hangt ook bij mijn moeder in de eetkamer
 4. Hallo Antoinette,
  Wat leuk om een mogelijke optie te lezen waar de naam van der Borg vandaan komt. Ik heb me dat ook altijd afgevraagd. Ook ik doe aan genealogie. Mijn oma was een van der Borg: Truus (voluit Geertruida Catharina Johanna Maria), dochter van Henricus Josephus, die weer de broer was van Henricus Dominicus

Laat een reactie achter

Verzenden

Laat een reactie achter
Gelieve een naam in te voeren
Gelieve een emailadres in te voeren
Over ons  |  Privacy  |  Geef het door  |  Support  |  Sitemap
Copyright © 2016 MyHeritage Ltd., Alle rechten voorbehouden

Powered by CDN Rewrites