A boy named Sue? Finse naamwetgeving

A boy named Sue? Finse naamwetgeving

A boy named Sue, Johnny Cash scoorde er een hit mee. Kunt u zich dit in werkelijkheid voorstellen? Of denk eens aan een jongen met de naam Emma, of een meisje genaamd Tom… klinkt best bijzonder, nietwaar? In Finland zouden dergelijke voorbeelden realiteit kunnen worden. De huidige Finse naamwetgeving  die dateert uit 1985, is naar mening van sommigen inmiddels achterhaald. Tot nu toe verbood deze wet het geven van een mannelijke naam aan een vrouwelijk kind, en een vrouwelijke naam aan een mannelijk kind. Maar een nieuw voorstel zou dat in de toekomst kunnen veranderen.



Dat wetsvoorstel, door sommigen als controversieel beschouwd, zou toestaan dat ouders hun kinderen namen kunnen geven ongeacht het geslacht waartoe zij behoren. Er wordt echter wel paal en perk gesteld: de gekozen namen mogen niet beledigend of ongepast zijn, of schade kunnen veroorzaken aan kinderen. Er zijn meer landen met unieke naamwetgevingen. Denk bijvoorbeeld aan Noorwegen, waar je toestemming moet vragen om je voornaam te veranderen in een voornaam die 200 of minder mensen dragen. In de Verenigde Staten vereisen sommige staten dat namen zich moeten houden aan de 26 letters van een standaard toetsenbord. Dus een kind kan wel Jose heten, maar niet José.

Wat denkt u van de voorgestelde Finse wet? Moet een naam duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn, of zou er enige speelruimte gegeven moeten worden? Zijn er vrouwen met mannelijke namen, of mannen met vrouwelijke namen in uw stamboom? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Naantje

    juni 16, 2015

    Kim, Jo, Robin, Andrea, Sanne, Anne, Dominic/Dominique, Floor, … Er zijn sowieso een heleboel namen die zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt worden, en vaak is de naam wel populairder bij één van de twee geslachten. Moet toch prima kunnen? Eigenlijk is er niets dat strikt bepaalt of een naam mannelijk of vrouwelijk is, in Amerika zijn er al veel verschillende namen geweest die de overgang hebben gemaakt van strikt mannelijk naar unisex naar zelfs strikt vrouwelijk. Moet kunnen.