Bronnen: waar had ik dat ook alweer gevonden?

Bronnen: waar had ik dat ook alweer gevonden?

Van onze gastblogger Schelly Talalay Dardashti, genealogie expert bij MyHeritage

Hoe goed is uw geheugen? Vele jaren geleden, toen ik nog maar net was begonnen met genealogie, geloofde ik serieus dat ik me altijd zou herinneren waar ik elk stukje informatie had gevonden. Een tijdlang was ik ook daadwerkelijk in staat om dat te doen.

Echter, na verloop van tijd, toen de namen in mijn stamboom talrijker waren en mijn hersencellen minder en minder, realiseerde ik me eindelijk dat alles onthouden een onmogelijke opgave is. Soms krabbelde ik de informatie die ik nodig had op stukje papier. Maar we weten allemaal wat er gebeurt met talloze papieren ergens in een doos…

Uiteindelijk moest ik stoppen met nieuw onderzoek, om terug te gaan – bijna tot aan het begin van mijn zoektocht – om de ontstane leemtes op te vullen.

Gelukkig kon ik nog enkele notities vinden met waardevolle informatie: niet al te nette krabbels gemaakt tijdens mijn diverse archief- en bibliotheekbezoeken. Soms had ik die notities weer op een groter vel papier geplakt. Toen ik begon te werken met een softwareprogramma, heb ik ook digitale notities opgeslagen. Maar helaas was ik niet altijd systematisch…

Het was niet gemakkelijk om aan mezelf toe te geven dat ik het enigszins had verknald bij de documentatie van mijn bronnen. En het was een zeer lang proces, om al mijn vorige stappen te reconstrueren die naar mijn gegevens hadden geleid. Maar nu het goede nieuws: sinds die traumatische dagen adviseer ik alle beginnende genealogen en familiehistorici met klem om elk stukje informatie die ze vinden, goed te documenteren. En dit advies geef ik vaak, luid en duidelijk.

Sommige mensen antwoorden heel onschuldig dat ze zéker weten dat ze alles ‘gewoon’ onthouden. Zoveel personen hebben ze nu namelijk nog niet in hun stamboom.. Anderen vragen me waarom dit überhaupt belangrijk is: “We hebben alleen de naam nodig, toch?”

Ik heb alles gehoord, alles gezien.

Vroeg of laat zal elke genealoog die zijn bronnen niet zorgvuldig heeft geciteerd, naar een naam of historisch feit kijken en zich afvragen: ‘goh, waar komt dat nou ookalweer vandaan?’ Het maakt niet uit of de informatie afkomstig is uit een familie-interview, een volkstelling, een testament, van pagina 865 in een boek uit een Europees archief of van een fragment gehoord op televisie.

‘Bron, bron, bron’ moet de mantra zijn van elke genealoog. En dan bedoel ik niet kleine, voor anderen onleesbare papiertjes…

Geloof mij maar: vroeg of laat zult u vergeten waar al uw gegevens vandaan komen. Dan kijkt u ernaar, krabt zichzelf over het hoofd en mompelt: ‘Misschien had ik toch ergens de bron moeten noteren..’

Vooral als u net bent begonnen met genealogie, neem mijn advies ter harte: begin meteen met het nauwkeurig citeren van uw bronnen. U doet er uzelf een groot plezier mee.

Om het gemakkelijker te maken, heeft MyHeritage een plek gecreëerd om zulke essentiële informatie op te slaan in de profielpagina’s. Klik op het profiel van een persoon in uw stamboom:

Vervolgens ziet u onderaan de pagina ‘bronvermeldingen’. Hier geeft u de bron aan: bijvoorbeeld een interview, een boek, een document of een website.

Is alles eenmaal online opgeslagen, dan heeft u de zekerheid dat ook toekomstige generaties toegang hebben tot deze bronnen. Een ander pluspunt: de online bronnen dienen altijd als back-up in het geval dat uw computer crasht of andere problemen geeft.

Heeft u soortgelijke ervaringen? Gegevens waarvan u de bron niet meer weet? Kunt u de stappen reconstrueren die naar de oorspronkelijke informatie hebben geleid? Is dit gelukt? Hoe gaat u om met bronvermeldingen?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Jacob Leo (Sjaak) Sijstermans

    juli 1, 2015

    HalloSchelly,

    Dat is werkelijk een goede tip! Dank je wel! Als ik er aan denk zal ik het doen, want het zoeken kost al veel tijd!

    Groetjes Sjaak!

  • Peter van de Vrede

    juli 1, 2015

    L.S.,
    een waar woord. Sinds najaar 2012 ben ik gestart met “mijn” stamboom. My Heritage heeft een software-programma dat de amateurgenealoog (wanneer gaat de status eigenlijk naar genealoog?) in staat stelt om via de Notities alle beschikbare info, indien gewenst, daar neer te schrijven. Of liever gezegd daarheen te kopiëren. Vanaf dag 1 ben ik begonnen om de ingeschreven mensen te voorzien van een geboorte-, huwelijk- of overlijdensakte, daar waar deze voorhanden en publiek waren. Daarnaast leveren veel digitale vindplaatsen ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld gegevens van begraafplaatsen toe te voegen. Als je daar eenmaal aan gewend geraakt bent, wordt mijns inziens de zoektocht alleen maar leuker (je zoekt daadwerkelijk naar bewijs). Het gaat in mijn visie dan ook om het “zeker weten”. Zodoende heb ik inmiddels regelmatig via de smart matching acties ook aangeleverde gegevens kunnen aanpassen. Omdat het bewijs vaak online te vinden is. En dus onderschrijf ik het geplaatste artikel volledig. Voor mij geen briefjes in schoenendozen in achteraf hoekjes van een nooit betreden zolder. Gevonden zaken worden gekopieerd naar de Notities en dan is een bronvermelding er snel bijgeschreven. In mijn beleving is dé uitdaging voor de genealoog het vinden van bewijs. Ik ben de eerste om toe te geven dat ook ik waarschijnlijk ergens foute data of info in mijn stamboom heb staan. Maar persoonlijk vind ik het een morele verplichting aan alle ingevoerde personen om zo accuraat mogelijk te handelen. En bronvermelding is daar een verifieerbaar onderdeel van.

    Groet aan allen, Peter.

  • wilma

    juli 21, 2015

    Blij met dit artikel!!!
    Ik herken dit probleem wel; in een jacht om zo ver mogelijk in de tijd terug te komen neem je via smart matches veel over uit andere stambomen. Maar zo kan je dus veel fouten herhalen en verder verspreiden. Beter dus om zelf op zoek te gaan naar aktes en smart matches kan je dan goed helpen in welke richting (jaar, plaats) je moet zoeken. Maar neem liever niet via ‘automatisch samenvoegen’ alles over want daar (her)haal je veel fouten mee naar binnen.

    Je kan zelf bronnen van vindplaatsen aanmaken dus als je de feiten hebt uit 1e hand omdat de persoon nog in leven is noem ik dat als bron. Kinderen die feiten doorgeven noem ik 2e hand.

    Wat betreft hobbyist of genealoog: ach, als je er maar plezier aan beleefd toch?!

    • MyHeritageNL

      juli 23, 2015

      Beste Wilma,

      Hartelijk dank voor uw enthousiaste reactie.

      Een toelichting over de Smart Matches: dit zijn suggesties gebaseerd op de gegevens van de stamboom van de andere webbeheerder. Als er een match wordt gevonden, worden zowel u als de web beheerder met wie u een match heeft op de hoogte gesteld. Wanneer de stamboom met andere stambomen wordt vergeleken, kijken we naar de voornaam, achternaam, namen van beide ouders, geboortedatum en de overlijdensdatum van de persoon in de persoonskaart in de stamboom.

      Het is aan de webbeheerder om deze suggestie te bekijken en de feiten na te gaan, eventueel in gesprek te gaan met de andere webbeheerder, om de juiste gegevens toe te kunnen voegen aan de stamboom. Eventuele onjuiste gegevens kunnen op die manier door de webbeheerders gecorrigeerd worden.

      Men kan de smart match ook afwijzen en de juiste gegevens doorgeven. Zo kan iedereen verantwoordelijk gebruik maken van het platform dat MyHeritage biedt om samen de familiegeschiedenis te onderzoeken en de familiestamboom te bouwen.

      We wensen u veel plezier met het verder uitbreiden van uw familiestamboom!

      Met vriendelijke groet,
      MyHeritage

  • Joeke

    juli 21, 2015

    Hallo,
    Ik ben het helemaal eens met Peter. Ik kopieer de bron van mijn gegevens ook naar de tab Notities toe, zodat ik ze altijd bij de hand heb en kunnen worden meegestuurd met een commentaar dat ik bij het beoordelen van een Smartmatch stuur. In dit verband zou ik het wel prettig vinden dat het tabblad Notities qua mogelijkheden wordt aangepast. Omdat de gegevens vaak uit verschillende bronnen komen, zou graag zien dat ik deze gegevens qua lettertype en grootte zou kunnen aanpassen, zodat een uniform tekstbeeld ontstaat. Nu is dat niet mogelijk. Alles kunnen omzetten naar een uniform lettertype zou al voldoende zijn.

    • MyHeritageNL

      juli 23, 2015

      Beste Joeke,

      Hartelijk dank voor uw reactie, en uw goede feedback. MyHeritage stelt het enorm op prijs om suggesties te ontvangen.
      We hebben uw tip dan ook doorgegeven. Nogmaals dank!

      Vriendelijke groet,
      MyHeritage

  • Anneke van Bergen

    juli 21, 2015

    Oh….dit is zo herkenbaar 🙂 Ik ben nog niet zo lang bezig en ben er ook achter dat je jezelf af gaat vragen : waar kwam dat ook alweer vandaan. dus inderdaad Alles noteren een hele goede tip!

    met vr. gr. Anneke

  • Theo Koteris

    juli 21, 2015

    Ik maak Word bestandjes met daarin gekopieerd (of – als kopiëren niet lukt – via een printscrreen) : de beschrijving van de gevonden akten die betrekking hebben op geboorte voorouder, huwelijk voorouder, geboorte kinderen, adressen huizen, woonplaatsen, scheiding voorouder en overlijden voorouder.
    Die sla ik vervolgens op mijn computer op en maak daarna gelijk een backup op een USB stick.

    Zo kan ik al mijn bronnen altijd terugvinden !!

    Groet aan alle collega onderzoekers !!
    Theo Koteris

  • nancy adamse

    juli 21, 2015

    bronnen of wel bewijzen van iets zoals geboorte,doop,huwelijk overlijden enz zijn beste wat je kunt hebben
    merk vaak dat mensen dingen klakkeloos van elkaar overnemen
    zelfs het cbg had laats een grote kopieer fout gelukkig was deze persoon bij mij bekend en ontdekte de fout maar hoe vaak komt het voor dat dit niet gebeurd en iedereen deze fouten verder mee over neemt?
    dus controleer de bron en bewaar de bewijzen goed!

  • marc vanderispaillie

    juli 22, 2015

    Vanderispaillie Marc

    Niet vergeten dat een vermelding van een naam en zeker als deze in ongenade is gevallen en dan verwijs ik naar een echtscheiding jullie veel centen kan kosten.

  • Ies biekart

    juli 22, 2015

    Misschien een tip om die bronvermelding nog beter te documenteren: gebruik een programma als screenhunter 6.0 (freeware) en sla de info die je op i-net vindt op die manier op als foto bij de betreffende persoon. Je kunt dan ook aangeven welke bron het was zelfs een hyperinflatie naar de betreffende bron (als via Internet gevonden ) kun je opslaan.
    De mare van Schelle onderschrijf ik volledig.

    • MyHeritageNL

      juli 23, 2015

      Beste heer Biekart,

      Hartelijk voor uw aanvullende tips!

      Vriendelijke groet,
      MyHeritage

  • JacobineBaltes

    juli 23, 2015

    Ik probeer een match, die fout gemaakt is af te zonderen, maar dat lukt niet – weet u raad?

    • MyHeritageNL

      juli 23, 2015

      Beste Jacobine,

      Smart Matches zijn suggesties gebaseerd op de gegevens van een persoonskaart in uw stamboom, en de gegevens van een persoonskaart in de stamboom van de andere web beheerder.

      Om Smart Matches in uw online familiestamboom te weigeren, selecteert u op de stamboom-tab “Smart Matches”. Voor de betrokken persoon klikt u op “Bekijk Matches”. Bent u zeker dat het hier niet om een match gaat, klik dan op “Weigeren”. Twijfelt u, klik dan op “Bekijk Match” om de details van de match te zien.

      Voor meer info over Smart Matches kunt u ook kijken op

      Vriendelijke groet,
      MyHeritage