Mijn familiegeschiedenis: zeven vragen aan Ton van Cauwenberghe

Mijn familiegeschiedenis: zeven vragen aan Ton van Cauwenberghe

Ton van Cauwenberghe (66, Koningslust) was als docent biologie al bezig met stambomen bij het onderwijzen van zijn leerlingen over genetica. Hij wist zelfs familieleden van collega-docenten en leerlingen in één stamboom samen te brengen! Zijn interesse in zijn eigen familiegeschiedenis begon toen hij een waardevol A4-tje ontving met voorouders van zijn vaders kant. Bij het verifiëren van die informatie in het rijksarchief van België stuitte hij onder andere op diverse akten in het Latijn, handgeschreven met een ganzenveer door de pastoor van Herzele.

Ton van Cauwenberghe, voormalig biologiedocent en MyHeritage gebruiker uit Koningslust

Ton van Cauwenberghe, voormalig biologiedocent en MyHeritage gebruiker uit Koningslust

1.Hoe is uw interesse in familiegeschiedenis gewekt?

Het begon allemaal op de begrafenis van mijn tante (partner van de broer van mijn vader) in 2002. Iemand die ik toen nog niet kende, vroeg of ik interesse had in de voorouders van mijn vader. Hij gaf mij toen een A4-tje met daarop de stamreeks van mijn vader, ‘van Cauwenberghe’ tot 1620 terug in de tijd. Op dat moment was ik nog helemaal niet bezig met mijn voorouders, maar ik realiseerde me wel dat ik dat papier goed moest bewaren. Het zou eens van pas kunnen komen. Toen op 2 april 2008 mijn vrouw plotseling kwam te overlijden, kwam al gauw de leegte en de stilte in huis. Exact 1 maand na haar overlijden ben ik begonnen aan mijn stamboom. Ik wilde de verhalen van mijn vrouw over haar familie vastleggen, in een boekje of in een stamboom.

Ik koos voor een stamboom, omdat ik als biologiedocent elk jaar mijn leerlingen een ‘stamboomonderzoek’ liet doen. Zij moesten de overerving van o.a. bloedgroep, resusfactor, tongrollen, oogkleur, kleurenblindheid etc. uitzoeken bij het thema erfelijkheid/genetica. Daarbij kregen ze de opdracht om zo’n 40 tot 60 familieleden in een stamboom te zetten en van al die personen acht erfelijke eigenschappen verzamelen. Zo kreeg ik een groot aantal jaren achter elkaar elk jaar van zo’n 100 tot 120 leerlingen werkstukken met veel familieleden van mijn leerlingen. Toen ik in mei 2008 besloot om een stamboom te maken van de familie van mijn vrouw (Philipsen) en van mezelf (van Cauwenberghe) bleek al snel dat ik daar ook familieleden van mijn leerlingen aan kon koppelen. En binnen een mum van een tijd had ik de halve school met al hun voorouders (leerlingen en collega’s) in één stamboom aan elkaar gekoppeld.

2. Wat heeft u gevonden en hoe ver terug bent u gekomen?

Van de kant van mijn vader (van Cauwenberghe) heb ik in eerste instantie de gegevens van dat bovengenoemde A4-tje van die onbekende voorouders in mijn stamboom gezet. Maar ik had al snel gezien dat er iets niet klopte. Een van mijn voorouders Franciscus van Cauwenberghe trouwde in 1739 met Isabella Wa(e)rmoes. Maar op dat A4-tje stond dat zij een zoon hadden (Johannes Franciscus van Cauwenberghe) die geboren was op 1 december 1736. Dus drie jaar voordat het huwelijk van zijn ouders plaatsvond.

3. Kunt u vertellen over een bijzondere ontdekking, ervaring of moment in uw onderzoek?

Omdat ik niet zomaar gegevens in een stamboom wilde zetten die mogelijk niet juist waren, zocht ik uit wie mij dat A4-tje gegeven had in 2002. Nadat ik die persoon gevonden had en hem de vraag voorlegde over die zoon die dus voor het huwelijk van zijn ouders geboren was, kreeg ik te horen dat hij die informatie weer gekregen had van een Belgische genealoog. Ik wist dus nog steeds niet wat er niet klopte. Wij besloten toen maar om samen in de archieven te duiken van het rijksarchief van België in Ronse/Rouaix. Daar vonden we uiteindelijk in indexboeken en op microfilms in 3 dagen tijd heel veel originele documenten over mijn voorouders: alle akten in het Latijn, handgeschreven met een ganzenveer door de pastoor van Herzele. In de geboorteakte van Johannes Franciscus van Cauwenberghe vonden we het antwoord op mijn vraag. Hij was namelijk een ‘filius illigitimus’ ofwel een onwettig kind. En zijn moeder trouwde drie jaar later met Franciscus van Cauwenberghe. Dus mogenlijk ben ik geen van Cauwenberghe, maar nakomeling van een onbekende die Isabella Wa(e)rmoes zwanger heeft gemaakt.

4. Wat is uw doel bij het onderzoeken van de familiegeschiedenis? Wat brengt het u?

Mijn oorspronkelijke doel was om mijn voorouders en die van mijn overleden vrouw uit te zoeken en in een stamboom te zetten. En vervolgens bij zoveel mogelijk van al die voorouders foto’s en documenten te zetten, zoals trouwboekjes of krantenartikelen. Het brengt me heel veel plezier en afleiding. Bij dat gespeur naar steeds meer informatie vergeet ik gewoon de tijd en dan is een dag zo voorbij. Het werkt zo verslavend dat ik bijna elke avond pas ‘in de vroege ochtend’ naar bed ga. Moe maar voldaan.

5. Wat zijn de reacties van uw familie? Zijn de familieleden betrokken bij het onderzoek, of bijvoorbeeld actief lid van uw familiesite?

Het begrip ‘familie’ is natuurlijk iets anders dan het begrip ‘bloedverwanten’. Een groot deel van mijn familie is (net als ik voor 2 april 2008) niet echt bezig met hun voorouders. Ze leveren me wel alle informatie die ik nodig heb als ik erom vraag, maar kijken slechts af en toe in de stamboom. Ik begrijp dat en vind dat ook niet erg. Als er iemand van hun naasten is overleden gaan ze zich meer interesseren, of als er weer een kleinkind is geboren.

6. Waarom zou u anderen aanbevelen, ook hun familiegeschiedenis te ontdekken?

Heel simpel: omdat dit over jouw eigen roots gaat. Waar woonden die voorouders van je? Wat voor beroep oefenden ze uit? Hoeveel kinderen kregen ze? Waaraan zijn ze overleden? Hoe oud werden ze? Hoe vaak trouwden ze? Allemaal een stukje geschiedenis van je eigen 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 (en ga zo maar door) voorouders. Daarmee laat je weer een naslagwerk na voor je eigen kinderen en kleinkinderen die later misschien ook meer willen weten over hun afkomst.

7. Welke tips heeft u voor anderen die hier ook mee bezig zijn?

Werk samen met andere genealogen, wissel informatie met elkaar uit. Of nog liever: bouw met meerdere geïnteresseerden aan één grote stamboom. Dat is veel efficiënter dan dat iedereen aan zijn eigen kleine stamboom bouwt.

Heeft u ook een mooi verhaal over uw onderzoek en familiegeschiedenis dat u zou willen vertellen in ons blog? Stuur dan een mail naar nederlands@myheritage.com. We kijken uit naar uw verhalen!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Joke Dekkers op den Buys

    januari 19, 2016

    Ik ben Joke Dekkers op den Buys uit Eindhoven en ik heb ook een zo goed als complete stamboom tot pl.m. 1600 terug van mijn voorouders en van wijlen mijn man Theo Dekkers.
    Ik ging ook naar archieven met een trouwe vriendin Annemieke Megens Linders, (ook overleden) en met John Parmentier. Beide best wel fanatiek bezig geweest. Na het overlijden van mijn man op 2 dec. 2010 heb ik het eigenlijk een beetje laten sloffen.
    Mijn boeken kijk ik nog regelmatig in, maar om in archieven te gaan zoeken, daar kan ik de moed niet meer voor opbrengen. Kan moeilijk lopen en heb geen eigen vervoer meer, maar ik blijf er van genieten!!
    Ik vond het leuk om je verhaal te lezen. Het was heel herkenbaar! Ik ga het dus wel delen en bewaren op mijn tijdlijn. Groetjes Joke .

  • Marleen Philippaerts

    februari 11, 2016

    Héél kenmerkend vind ik mij ook hierin terug. Na het overlijden van: de broer van mijn vader(1992), de moeder van mijn vader(1998), de enige zoon van mijn nicht (1999), die zijn grootmoeder (2001), mijn moeder (2002), mijn vader (2006) laat dit inderdaad sporen na. Je moet toch maar steeds weer alle papieren in orde brengen en dan als toetje krijg je de rekening (successierechten) nog eens gepresenteerd als erfgename. Als enig kind, en dan nog alleen achterblijven, was dit niet gemakkelijk. Mentaal heb ik dan ook een tijdje hulp moeten zoeken. Zelfs nu is het verwerkingsproces nog steeds bezig. Maar één ding kan ik met zekerheid zeggen, toen ik gestart ben met mijn stamboom, kijk ik elke dag naar de mooie dingen die vroeger ontstaan zijn en dat verzacht de pijn beetje bij beetje bij elke voorouder waar je info van verzameld.
    Bedankt My Heritage, jullie zijn een goeie mentale psycholoog.
    Marleen

  • Monique Lenaerts

    februari 12, 2016

    Ik ben op mijn eentje begonnen,maar veel te laat.Ik herinner de namen en feiten die mijn grootmoeder mij vertelde toen ik nog een kind was.Tijdens een opendeurdag(OMD)kon ik in de archieven kijken en vond zo veel familieleden van mijn grootmoeder.sindsdien zoek ik verder…..

  • Frans de Wit

    februari 12, 2016

    Ik heb een Maria van Cauwenberge die getrouwd is met Robert de Witte is geboren op 28 september 1925 in Nieuwkerken (Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen – België), zoon van Gerard de Witte en Maria Wauters. Robert is overleden op 22 december 1989 in Sint Nicolaasga Doniawerstal (Fr), 64 jaar oud. Ik zal graag haar ontbrekende gegevens willen hebben evenals hun trouwdatum en plaats. Ik heb ook 2 dames in Axel – Zeeland geboren

  • Inge Hobbelman

    mei 19, 2016

    het heeft wel wat om je eigenheid te vinden in je voorouders
    en aangetrouwde verwanten, helaas was het niet allemaal
    rozengeur en manenschijn.

  • Marion Van Peer

    augustus 23, 2016

    My paternal grandfather is Johannes van Peer, born in Sliedrecht in 1866 and died in Gorinchem in 1944. He was married to Adriana de Graaff. These names also appear in your family tree. They had three sons, Jan, Gerard and my father Johannes Adrianus Van Peer. My name is Marion Maaike Van Peer and I live in Canada. I wonder if you would have more information on my grandfather’s father and mother, etc. Would appreciate hearing from you.