Ontdek uw familiegeschiedenis – de eerste stappen

Ontdek uw familiegeschiedenis – de eerste stappen

Als we veel geluk hebben, ontdekken we dat een familielid al een grote stamboom heeft samengesteld. Of er is iemand die het definitieve boek over onze familiegeschiedenis al heeft geschreven.

Alle anderen moeten gewoon bij het begin beginnen.

Velen van ons weten tamelijk weinig van hun eigen familie, maar hunkeren naar meer verhalen en details. Wie waren mijn voorouders? Waar kwamen ze vandaan? Wanneer zijn ze geëmigreerd, en waarom? Wat voor leven hebben zij geleid? U heeft waarschijnlijk dezelfde vragen en dezelfde wens om meer te weten te komen.

Daarom vindt u hieronder enkele tips om aan de slag te gaan:

1. Begin met wat u weet. Begin met uzelf en voeg uw ouders, grootouders en overgrootouders toe. Noteer meisjesnamen van de vrouwen en zo veel mogelijk informatie over andere familieleden, met inbegrip van de plaatsen en data van geboorte, huwelijk en overlijden. Schrijf de ACHTERNAMEN in hoofdletters en gebruik voor de data een notatie die geen ruimte laat voor vergissingen of omzettingen, bijvoorbeeld: 1 december 1920.

2. Bewaar uw familieverhalen en -tradities. Zulke verhalen kunnen in de loop der jaren zijn veranderd, maar er zit ergens een kern van waarheid in. Noteer alle familieverhalen, ongeacht hoe onwaarschijnlijk ze u of andere familieleden ook voorkomen.

3. Houd vraaggesprekken met uw familieleden en deel informatie om het geheugen op te frissen. Een Afrikaans spreekwoord zegt dat er iedere keer als er een bejaarde sterft een bibliotheek in vlammen opgaat. Praat met bejaarde familieleden, want zij zijn de hoeders van de familiefeiten. Door het delen van informatie vindt u mogelijk een gelijkgestemde geest onder bijvoorbeeld uw neven en nichten, die samen met u onderzoek wil doen.

4. Verzamel familiefoto’s en -documenten. Verzamel documenten over huwelijken, geboorten, sterfgevallen. Ga op zoek naar foto’s, brieven, agenda’s, krantenartikelen of religieuze voorwerpen, zoals familiebijbels. Label de foto’s die u vindt of vraag bejaarde familieleden wie er op de foto’s staan.

5. Word lid van een genealogische vereniging of organisatie. Bijvoorbeeld: de Nederlandse Genealogische Vereniging, het Centraal Bureau voor Genealogie of HCC!genealogie. Genealogische verenigingen beschikken over bibliotheken met referentiemateriaal, houden bijeenkomsten met interessante sprekers en tellen zowel beginners als gevorderde genealogen onder hun leden.

6. Houd een dagboek bij over uw zoektocht. In een generatie of twee kan het al deel uitmaken van uw eigen familiegeschiedenis.

7. Start uw eigen stamboom. Organiseer alle verzamelde gegevens met stamboomsoftware, zoals het gebruiksvriendelijke programma Family Tree Builder of begin uw stamboom op MyHeritage.nl

8. Breid uw onderzoek uit. Nu u al die informatie hebt verzameld, bent u klaar voor de volgende stap en kunt u uw zoektocht op de informatiesnelweg voortzetten.

We wensen u veel plezier op de weg naar interessante ontdekkingen over uw eigen familiegeschiedenis!

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • HCC!genealogie PR

    januari 28, 2016

    5) en/of HCC!genealogie, zie en

  • charly

    februari 11, 2016

    ok

  • Kurt Desmet

    februari 12, 2016

    WAAR ZIJN DESMET VAN AFKOMSTIG VB NOORMANNEN OUDE BELGEN
    NAMEN DESMET , VERSCHEURRE mijn vaders kant
    NAMEN CASTELEYN, VANDE WALLE mijn moeders kant

  • Jorissen

    februari 12, 2016

    Bedankt voor de goede tips!

  • Gerdy van Zuuren

    februari 12, 2016

    Ik heb wel een stamboom van mijn familie maar ik zou willen weten of die voorouders allemaal gevaren hebben
    Het gaat om de familie van mijn moeder.De familie Klooster.
    mijn overgrootvader was Roelof Klooster , mijn grootvader Marinus Klooster.
    Mijn moeder Elizabeth Maria Klooster.

  • Adolf Hantelmann

    februari 13, 2016

    L.A. Ik heb , via een nicht,een interessante stamboom van de Ouwerkerk familie. Van de Hantelmann familie heb ik weinig. Ik ken de namen van mijn grootouders en broers en zusters van de Hantelmann-zijde verder niets.
    Wellicht weet U meer.

  • Arie Vingerling

    februari 14, 2016

    Ik vind dit een heel goed idee ga het uitproberen.
    Bedankt hiervoor

  • A.J.Roelofs.

    februari 17, 2016

    Ik kom voor in de Fam Bruning,de systeem bestuurder is Simon
    Wiersma.
    Zelf zou ik graag meer weten van de Fam Antonius Johannes Roelofs
    dat is mijn naam genoot.hij was gehuwt met Catherina Steneker.

    A.J. Roelofs.

  • jochems v d wijngaard a m

    juni 5, 2016

    familiestamboom

  • jochems v d wijngaard a m

    juni 5, 2016

    stamboom van de fam van den wijngaard

  • jochems v d wijngaard a m

    juni 5, 2016

    waar zijn de fam van den wijn gaard van afkomstig