Hoe de naam Prins is ontstaan

Hoe de naam Prins is ontstaan

Door Albert Prins – Nicht Hennie wist het zeker. Albert Geert Wessels, van beroep kleermaker, uit Haren in de Duitse Emsland, vlak over de grens bij Emmen, moet omstreeks 1735 zijn geboren, en is daarmee de vroegst bekende stamvader. Een handgeschreven overlijdensdocument bevestigd dat hij op 22 november 1792 is overleden. Van zijn vrouw vond Hennie ook een overlijdensbewijs. Dat vermeldt; Geertien Alberts, waar ze geboren is bleef onbekend. Overleden is Geertien op 18 januari 1783, waarbij een curieuze vermelding wordt gemaakt wat op de collecteschaal was aangetroffen; 5 stuiver en 6 duiten. Het moet armoetroef zijn geweest in de familie.

Na hun huwelijk op 5 april 1761 is het echtpaar in Ontswedde gaan wonen. Geertien kwam daar kennelijk vandaan. Albert is na zijn dood teruggedragen naar zijn geboorteplaats Haren en daar begraven. Het moet geen frisse tocht zijn geweest voor de lijkdienaren. In die tijd was nauwelijks sprake van lijkkoeling, dus de onwelriekende geur van ontbinding zal uit de lijkkist zijn opgestegen. Geertien kreeg een graf in Ontswedde. 25 jaar na hun dood zijn pas de aktes opgemaakt, door de pastor en schout. Dat was blijkbaar nodig omdat één hun kinderen in het huwelijk trad.

Uit het huwelijk van Albert en Geertien zijn vier kinderen geboren; twee meisjes en twee jongens. Jantjen en Grietlijn zijn vroeg gestorven. Geert Alberts en Harm Alberts, die naar hun moeder zijn vernoemd, hebben de familie voortvarend uitgebreid. Bij het huwelijk van Geert en Harm gebeurt iets opmerkelijks. Ze voegen allebei de “Prins” aan hun naam toe. Hoe is dat gekomen? Uit documenten blijkt niets. Nicht Hennie heeft in haar enthousiasme daar een fantasievolle oplossing voor gevonden. Ze weet te vertellen dat Geert Albert voor de Franse beambte, gezeten aan een tafeltje in het Gemeentehuis moest verschijnen en zijn naam moest opgeven.

“Vous est?” “Wa zeg ’t ie?” vroeg Geert, die nauwelijks een “vrumde” binnen zijn dorp was tegengekomen, laat staan een taal hoorde uit een verre streek. “Der mens vraogt naor joe naom,” verduidelijkte een aangeschoven commies. “Wa moe ‘t ie dao met?” “Opschrieve,” antwoordde de Drentse commies. “Wa moe ’t ie opschrieve?” “Joew naom.” kreeg hij opnieuw geduldig te horen. Geert die niet zo gevleid was van ambtelijke belangstelling en bepaald niet onder de indruk van autoriteiten, zei; “D’n hoge here bepaole toch wa zie wolle.”

De verhandeling verliep niet bijster vlot en Geert gedroeg zich niet al te bereidwillig. In de rij stond ook zijn broer Harm de gebeurtenis te volgen. Geert draaide zich om en wendde zich tot zijn broer; “Harm, kom d’r is bie, mien joeng, die vrumde moe wa.” Beiden stonden ze schamel gekleed voor de uitbundig uitgedoste Franse ambtenaar, die het een beproeving vond uitgezonden te zijn naar dit godvergeten oord, waar niets fatsoenlijks te eten viel, en de bevolking zich allerminst soepel of meewerkend gedroeg. De commies probeerde de situatie in goede banen te leiden, en legde aan de broers uit, dat het nodig was hun naam in het register op te nemen en dat dit voor hen ook een goede zaak zou zijn.

“Uw naam als ’t u blieft,” “Albert, Alberts,” kreeg hij tweestemming te horen, waarmee de broers de namen van hun vader en moeder bedoelden. ”Dat kan niet, geen twee dezelfde namen, dat schept verwarring,” gaf de commies te verstaan. Geert kreeg een lumineus idee. “Doe mien dan maor Prins d’r bie.” Geert, die lid was van de plaatselijke schutterij ter wering en bestrijding van “vrumden”, had bij een schietwedstrijd drie keer achter elkaar prijs geschoten en daardoor tot “Prins” uitgeroepen.

Dus niet zijn statige Saksische gestalte had aanleiding gegeven tot zijn bijnaam. “Goed dan heet u Prins,” en de commies noteerde keurig de naam. “En u meneer, wie bent u?”zich wendend tot Harm, waarop Harm vlot antwoordde; “Ik bien zien brur.” “Dan heet u ook Prins,” constateerde de beambte van de Burgerlijke Stand. Daarmee was de zaak afgedaan.

Volgens Hennie is toen de familie Prins ontstaan. Je zult het maar geloven.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Margriete Stokkermans

  maart 30, 2011

  Een geweldig verhaal! Ik heb hartelijk gelachen. Erg leuk! Ik heb overigens niks met jullie familie hoor, vond het gewoon leuk om te lezen.

 • H.S. Klaster

  april 7, 2011

  Leuk verhaal,
  Klopt het ook? Of toch een duimzuigverhaal?
  Ik onderhoud de stamboom van de familie Prins en ben tot op heden nog niet op enige terugvoering van het onstaan van de naam Prins gestuit. Graag een reactie.

 • albert prins

  april 7, 2011

  Van de familie Prins (waar ik deel van uitmaak) bestaat een volledige stamboom, die door Hennie Klasen uit Sleen (overleden) is uitgevoerd. Deze stamreeks is verstrekt aan het Drents Archief te Assen en aldaar in te zien.
  Wanneer ik tot deze familie behoort is het aan te raden daar u informatie te controleren. zie http://www.drents.archief.nl
  Het verhaal is fantasie, maar gezien de toenmalige situatie is het voorstelbaar.

 • Wilma

  april 21, 2011

  Waar of niet waar, ik vind het een geweldig verhaal ! Mijn moeder “is er één van Prins”, ik zal het doorgeven, ze zal het ook geweldig vinden !

  Groeten,
  Wilma

 • Harry (Harm) Prins

  juni 29, 2011

  Hye wat gaaf… dit is inderdaad mijn voorouder geweest!!!!
  Groeten,

  Harry Prins, Emmen

 • tbouw

  februari 4, 2012

  komt de naam christina jacoba prins en wessel prins jullie bekent voor en jacob prins.

 • nelly

  maart 3, 2013

  er zijn veel prinsen
  mijn opa was pieter prins uit wildervank
  mijn vader was lamert prins geboren te wildervank
  in ik ben ook een prins

 • Annie van der Zwaag

  september 16, 2013

  Hallo Mijn moeder Hennie heeft het stamboomboek gemaakt.Het was een hele klus, maar ze vond het geweldig om te doen .Nu kijk ik af en toe in het boek ,en ik ben trots op mijn moeder dat ze dat gemaakt heeft. groeten Annie van der Zwaag Klasens Nieuwlande

 • Ada.Prins

  november 14, 2013

  Hallo ik ben ook een Prins.Mijn vader en opa kwamen uit Rotterdam.

 • Maarten Prins

  april 2, 2014

  Er zijn heel wat families Prins: ik hoor bij een Westlandse variant. Voor meer informatie: http://www.familieprins.info.

 • André Prins

  januari 2, 2015

  Leuk verhaal! Ik ben ook een Prins en mijn voorouders komen allemaal uit het noorden van Nederland (Warffum,Baflo,Eenrum,Kloosterburen etc.) Ik ben ook met een stamboom bezig en kwam daardoor dit tegen. Ik vind het niet meevallen in Nederland om dingen te vinden. Ook de oorsprong van de naam Prins is voor mij nog steeds onduidelijk.

 • John Prins

  februari 21, 2015

  Ik kom uit Maassluis en mijn oom Huibrecht heeft zich ongeveer 30 jaar geleden bezigehouden met stamboomonderzoek. Hij is terug kunnen gaan tot 14.. waar een stamvader uit Drimmelen(Brabant) een groot landgoed bezat en “de Prinsche” genoemd werd. Hieruit ontstond onze achternaam.
  Altijd leuk om een welgestelde voorouder te hebben toch?

 • henk prins

  maart 3, 2015

  ik zoek ouders van Albertus prins geb. 28031961 overleden 28041940 dit was mijn opa. ik ben de zoon van jochum petrus prins.

 • C. Prins

  oktober 17, 2015

  En waarom is Prins ook een veelvoorkomende joodse achternaam?

 • Annechiena de Jonge

  december 26, 2015

  Mijn moeder, Trijnje Prins, was een dochter van Harm Prins en Annechien Jager. De namen Oom Ernst en Oom Christiaan, als
  broers van mijn opa kwamen vaak voorbij.
  Met genéalogie heb ik me nooit beziggehouden, maar ik stuitte in een boek over de schilder Manet op een Pierre Prins. Ik vroeg me af hoe die naam in Frankrijk was terechtgekomen. Pierre Prins was ook schilder in de impressionistische periode.
  Verder wat is de oorsprong van de schilder Riekele Prins? Er was namelijk in mijn moeder’s familíe ook een Riekel Prins.
  Weet iemand iets te mlde over mijn vragen, dan hoor ik het graag.