Interview Irma Lommen – Salden, winnares van de Limburgse genealogische prijs deel2

Interview Irma Lommen – Salden, winnares van de Limburgse genealogische prijs deel2

Reacties

Heeft u het eerste deel van het interview gemist, klik dan hier om het te bekijken.

Zijn er tegenwoordig nog sporen van die emigratie te bespeuren in Amerika?
De meeste landverhuizers uit mijn onderzoek zijn naar de Staat Minnesota getrokken (daar en tegen zijn de mensen uit Noord-Limburg voornamelijk naar Wisconsin gegaan) en we hebben tijdens ons laatste bezoek in mei/juni 2011 een soort zoektocht gedaan naar deze ‘sporen’.
En weet je waar de meeste sporen terug te vinden zijn? Op de kerkhoven! Je waant je in Limburg wanneer je bijv. het kerkhof van Benton in Carver County, Minnesota, bezoekt. Heel veel grafstenen met Limburgse namen.

Verder natuurlijk de achternamen van de bewoners. Af en toe denk ik dat alle Minnesotans Limburgse voorouders hebben. Zo zijn er namen als Janssen, Van Sloun (familie), Kurvers, Aretz, Beckers, Jorissen, Streukens, Willems, (van den) Bongard, Salden (geen familie), Dircks, Dohmen werd Dohman, Hamers werd Hammer, Deuss werd Deuhs (wel familie), Coumans werd Kohman, Heutz werd Heitz, Claessen werd Glassen, enz enz.

Verder is er nog zeer weinig terug te vinden van de boerderijen. De meeste boeren hebben hun land verkocht aan ‘developers’ en er zijn woonwijken op gerealiseerd. We hebben een wijkje ontdekt dat de naam van de landeigenaren draagt: ‘Kurvers Point’ bij Chanhassen, Carver County, Minnesota. De familie Kurvers kwam uit Roosteren, Limburg en is in 1862 naar Minnesota geëmigreerd; vader, moeder en drie kinderen, reden: verbeteren bestaan!

Ook zijn er straten naar de landeigenaren vernoemd en ‘lakes’, Minnesota is tenslotte de Staat van de 10.000 meren! Er zijn er eigenlijk nog meer!

Op jouw website limburgemigrant.nl deel je de onderzoeksgegevens. Wat is het opmerkelijkste vondst?
Ieder spoor wat ik tot nu toe gevonden heb en ieder contact wat ik gemaakt heb en nog steeds maak is bijzonder! Ik kan er echt geen enkele uitlichten!

Toen ik in 1992 startte met dit onderzoek ging ik naar het archief in Sittard om uit te zoeken welke die emigranten uit Limbricht dan wel waren. De eerste dag dat ik er was en iedereen zo’n beetje wist waar ik mee bezig was kwam de archivaris bij me met een brief uit Amerika van een zekere Robin Dircks. Zij vroeg of het mogelijk was enkele kopieën van aktes (geboorte, huwelijk en overlijden) te maken van haar voorouders Dircks die in 1863 vanuit Limbricht naar Minnesota geëmigreerd waren. Haar ouders waren in Europa en wilden die kopieën dan komen ophalen. De archivaris dacht dat dit echt iets voor mij was. Misschien heeft dat er ook toe bijgedragen dat ik zo enthousiast werd.

Ik heb contact gelegd en van het een kwam het ander; ik heb de ouders ontmoet; er is een artikel in de krant over verschenen; Robin is nog datzelfde jaar naar Limbricht gekomen en ik ben in juni 1993 de eerste keer naar Minnesota gereisd. Dat was mijn eerste contact met Limburgse, zelfs Limbrichtse, nazaten van deze landverhuizers en daarom misschien de meeste speciale voor mij. Zeker omdat Robin reeds in 1999, op 44 jarige leeftijd, overleden is.

Hoe staat het met jouw eigen familie onderzoek. Ben je hier nog steeds mee bezig en kun je wat vertellen over jouw familieachtergrond. Zijn er ook leden van de familie meegegaan in de migratiestroom naar Amerika?
Natuurlijk ben ik nog altijd bezig met mijn eigen familie! Een genealogie is nooit klaar.

Wat moet ik vertellen; ik ben door en door Limburgs. Mijn voorouders komen allemaal uit Limburg, een lijn loopt naar het huidige Duitsland maar kan ik nog niet bewijzen. Met mijn eigen familienaam, Salden, zit ik al vast in 1776 want dan wordt de oudst bekende voorouder, Joannes, geboren als illegitieme zoon van Christina Claessens, geen vader genoemd. Joannes heet dus dan Claessens maar bij zijn huwelijk in 1799 heet hij plots Salden. Bij zijn overlijden wordt hij genoemd: Joannes Salden, illegitieme zoon van Christina Claessens. Dit is de grote puzzel die mij nu al meer dan 30 jaar bezig houd! Mijn voorouders waren kleine boeren met ‘bijbanen’, zo ging mijn grootvader van moederszijde nog als stukadoor werken in Duitsland in de beginjaren van zijn huwelijk. Van mijn vaderskant is het niet anders met dit verschil dat hier naar de mijnen werd gegaan. Zo was mijn vader ook mijnwerker. Zelf ben ik klinisch chemisch laborante geweest in ons plaatselijk ziekenhuis wat net afgebroken is maar de laatste 25 jaar heb ik een andere fulltime baan…………genealogie.

Er zijn inderdaad verre familieleden van moederskant in de door mij onderzochte periode naar Minnesota getrokken; een gezin Deuss (achterneef van mijn grootvader die de uitzondering op de regel was en ‘welgesteld’ was) samen met 4 kinderen en een zus van mijn bet-overgrootvader, met al hun nazaten heb ik een heel goed contact.

Heb jij 3 tips voor mensen wiens voorouders uit Limburg komen, maar niet weten of hun familie ook behoort tot de Limburgse landverhuizers?
De bevolkingsregisters napluizen, meestal werd hier in aangetekend wanneer en waarheen personen vertrokken. Verder testamenten of memories van successie waarin de ‘vermiste’ familieleden vernoemd zouden kunnen en/of moeten worden. Notarissen uit de omgeving waar eventuele verkoopaktes zijn opgemaakt. Kranten nakijken uit de periode waarin de familie vertrokken zou kunnen zijn voor eventuele openbare verkopen. Persoonskaarten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • A. Schols


    juli 20, 2011

    Terechte winnares, is duidelijk verhaal en bewijst dat ze gedegen onderzoek heeft gedaan.