Geboortedag van Johann Sebastiaan Bach

Geboortedag van Johann Sebastiaan Bach
Johan Sebastiaan Bach (1685-1750)

Johan Sebastiaan Bach (1685-1750)

Vandaag, 21 maart is het de geboortedag van één van de grootste componisten ter aarde; Johann Sebastiaan (J.S.) Bach (1685-1750). Zijn wereldberoemde werken zijn vandaag de dag nog steeds verplichte kost voor muzikale wonderkinderen welke ervoor zorgen dat het begrip Bach voort blijft bestaan.

Wat misschien minder bekend is over Bach, is zijn muzikale familieachtergrond en zijn talrijk nageslacht. De familie telde binnen 7 generaties, maar liefst 120 musici, waarvan Bach en zijn directe voorouders er één van waren. Zelf zorgde hij voor genoeg nazaten om het muzikale gen door te geven, in totaal had Bach 20 kinderen!

Bach werd op 21.03.1685 geboren in het Duitse plaatsje Eisenach (Thüringen) als achtste kind van de Duitse componist Johann Ambrosius Bach en Elisabeth Lämmerhirt. De muzikale erfenis van J.S. Bach is te herleiden tot betovergrootvader Veit Bach, welke volgens persoonlijke documenten van J.S. Bach de luit bespeelde. Generatie op generatie werden musici geboren welke diverse Duitse hoven dienden.

J.S. Bach trouwde dankzij een erfenis in het jaar 1707 zijn achternicht Maria Barbara Bach (1684-1720), met wie hij overgrootvader Johannes Bach (1580-1626) deelt. Het echtpaar krijgt zeven kinderen, waarbij de tweeling Johan en Maria en zoon Leopold al voor hun eerste levensjaar overlijden. Ook moeder Maria overlijd op jonge leeftijd. Toen Bach op terugkeerde van een reis ontdekte hij tot zin grote verdriet dat zijn vrouw was overleden en reeds begraven.

Kinderen van Johann Sebastiaan Bach met Maria Barbara Bach (klik voor een vergroting)

Kinderen van Johann Sebastiaan Bach met Maria Barbara Bach (klik voor een vergroting)

Anderhalf jaar na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwt J.S. opnieuw. Ditmaal met de hofzangeres Anna Magdalena Wilcke, dochter van hoftrompettist Johann Caspar Wilcke. Bach kreeg samen met Anna nog eens 13 kinderen, waarmee hij in totaal 20 kinderen heeft vewerkt.

De kinderen met Anna heetten:
* Christiana Sophia Henrietta ( 1723 – 1726)
* Gottfried Heinrich (1724 -1763)
* Christian Gottlieb (1725 – 1728)
* Elisabeth Juliana Friederica (1726 – 1781)
* Ernestus Andreas (1727- 1727)
* Regina Johanna (1728 – 1733)
* Christiana Benedicta (1729 – 1730)
* Christiana Dorothea (1731- 1732)
* Johann Christoph Friedrich (1732 – 1795)
* Johann August Abraham (1733 – 1733)
* Johann Christian (1735 – 1782)
* Johanna Carolina (1737 – 1781)
* Regina Susanna (1742 – 1809)

5 v/d 13 kinderen van Johan Sebastiaan Bach met Anna Magdalena Wilcke (klik voor een vergroting)

5 v/d 13 kinderen van Johan Sebastiaan Bach met Anna Magdalena Wilcke (klik voor een vergroting)

Bron: cultuurgids.avro.nl, wikipedia, bach.de

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • s.g.hornstra

    maart 21, 2012

    kon die man niet voor het zingen de kerk uit of wacht iedereen op opus 21

  • Danny Verhage

    maart 22, 2012

    Ik vind de opmerking van dhr/mevr Hornstra redelijk onbetamelijk en respectloos en getuigd niet van inzicht in de tijdgeest.
    Wellicht zou een blik op de statistieken in de familiestambomen van voor 1900 al een inzicht verschaffen.
    Dat er zo een “kinderrijkdom” kon ontstaan is te wijten aan diverse omstandig heden .
    Geboortebeperking was er niet of nauwelijks. ( tot op heden nog steeds door Rooms Katholieke instanties niet toegestaan). De kinderrijkdom was ook een vorm van ouderdomsvoorziening. Verzorgingshuizen /verpleeghuizen bestonden er niet of nauwelijks. En de opvang door de armenzorg was ook niet je van het. Dus werden de ouders door de kinderen ondersteund en verzorgd. Tevens was kinderarbeid niet verboden en brachten de vele handjes ook een beetje geld in het laatje. Ook de kindersterfte was zeer groot dus onder de streep viel het aantal nakomelingen vaak best wel mee. Doordat veel vrouwen in het kraambed overleden was het voor de overgebleven echtgenoot vaak zaak iemand te vinden voor de verzorging van de kinderen. Vaak zie je dat een familielid van de overleden echtgenote die taak op zich nam en meestal ook de nieuwe echtgenote werd. Omgekeerd was het voor een weduwe ook vaak zaak nog iemand te vinden om van een inkomen voor haar en de kinderen zeker te zijn.
    Je had uiteraard wel in de kleine sociale, overwegend agrarische gemeenschappen het “noaberschap” maar ik kan me voorstellen dat dit op een gegeven moment ook ophield.
    Iedereen ,die met de stamboom van zijn familie bezig is, zal zich waarschijnlijk verbazen over bovengenoemde zaken als je deze bij het onderzoek tegen komt en zich wellicht realiseren wat er vaak voor tragedies er aan ten grondslag gelegen moeten hebben. Dit alles zonder de sociale opvangnetten die wij nu hebben..
    Zie dus de kinderrijkdom van Johan Sebastiaan Bach als een voorbeeld van die tijd….

  • wim van den berge

    april 11, 2013

    In plaats van ‘verwerkt’ (20 kinderen), zou ik het woord ‘verwekt’ in het artikel plaatsen. Anders klinkt het zo slagerachtig……

    • Denie

      april 11, 2013

      @Wim bedankt voor de correctie! Bij deze aangepast.