Johan Cruijff 65 jr. Wie zijn zijn voorouders?

Johan Cruijff 65 jr. Wie zijn zijn voorouders?
Johan Cruijff

Johan Cruijff

Bekend als één van de beste voetballers aller tijden met zijn eigen taalgebied viert Johan Cruijff vandaag zijn 65e verjaardag. Diverse media, instellingen en bekende personen feliciteren het Nederlandse icoon op diverse wijze. Zelfs van Gaal bracht zijn felicitaties groots over.

MyHeritage wil dit op haar gebruikelijke manier doen door een klein beetje in de familieachtergrond te duiken. Ik zal u laten zien hoe ik (Denie Kasan) te werk ga om via de online archiefstukken zijn voorouders te achterhalen. Ik begin hierbij helemaal vanaf het begin en raadpleeg geen enkele andere genealogische website om voorwerk te doen. Ik zal mij richten op zijn paternale voorouders.

Stap 1 – Informatie over Johan Cruijff
Ik weet dat Johan Cruijff niet geboren is onder deze naam, maar als Hendrik Johannes Cruijff. Weet u de doopnamen van bekende personen niet zeker raadpleeg dan een website als Wikipedia. Daar vinden wij tevens de namen van zijn ouders, te weten: Hermanus Cornelis Cruijff en Petronella Bernarda Draaijer. Johan is een geboren Amsterdammer, dus de eerste stap is om op zoek te gaan in de persoonskaarten van het Stadsarchief van Amsterdam.

Stap 2 – Persoonskaarten raadplegen
Ik zie onder het kopje archiefkaarten van persoonskaarten het record van Johan (Hendrik Johannes) staan voorzien van zijn geboortejaar 1947. Het is zeer waarschijnlijk de persoon naar wie ik op zoek ben. Logischerwijs is zijn persoonskaart uit privacyoverweging niet raadpleegbaar.

Archiefkaart van Johan Cruijff is uiteraard niet openbaar via website van het Stadsarchief Amsterdam

Archiefkaart van Johan Cruijff is uiteraard niet openbaar via website van het Stadsarchief Amsterdam

Gaan wij naar de persoonskaart van zijn vader, Hermanus Cornelis Cruijff geboren 1913, dan zie ik dat deze wel te raadplegen is.. Uit de persoonskaart van zijn vader halen wij 3 generaties familieleden. Te weten die van Hermanus (1), zijn kinderen (2 – zie hier de volledige persoonsgegevens van Johan en zijn broer die eerder niet te raadplegen was…) en zijn ouders (3).

Hiermee zijn wij zonder moeite in een aantal stappen al van 1947 naar 1886 gegaan. Ik vervolg het onderzoek en raadpleeg ook de persoonskaarten van de overige familieleden en heb al een aardige stamboom.

Het raadplegen van persoonskaarten online is overigens niet gratis bij het Stadsarchief Amsterdam. Online kan men eenheden kopen waarmee de scans te bekijken en downloaden zijn. De kwaliteit van de scans varieert per persoonskaart, maar is over het algemeen uitstekend.

Als ik verder zoek op de website van het archief kom ik zelfs de foto’s tegen van Johan zijn grootouders. Uit de persoonskaarten is namelijk op te maken wat de beroepen waren en als groentehandelaar moest hij wel een marktkaart hebben. Toen ik de marktkaart van Hermanus Cornelis Cruijff raadpleegde, keek hij mij recht in de ogen aan!

Stap 3 – Verre voorouders
Via het persoonskaartenonderzoek kom ik tot de persoonskaart van Pieter Hermanus Cruijff (*1879), de overgrootvader van Johan. Hierin staan tevens de namen van de betovergrootouders (Cruijff – Sikvoort) vermeld, maar geen geboortedatums.

Persoonskaart Pieter Hermanus Cruijff - besteld via het Stadsarchief Amsterdam

Persoonskaart Pieter Hermanus Cruijff - besteld via het Stadsarchief Amsterdam

Persoonskaarten zijn gemaakt alle bewoners in de periode 1939-1991. De betovergrootvader van Johan moet vóór 1939 zijn overleden, gezien er geen persoonskaart van hem is, ik raadpleeg een andere bron om verder te komen.

Gezien Pieter H. geboren is in Amsterdam, neem ik een kijkje in de gezinskaarten van Amsterdam waar ik hem tegenkom als jongeman. Hierbij vind ik de geboortedatums en plaatsen van de betovergrootouders van Johan. Ik kan nu de geboorteakte van Pieter H. opzoeken. Dit kan vanuit de luie stoel via Familysearch om iets meer over het geboorteadres en het beroep van vader te komen.

In de geboorteakte lees ik dat Pieter Hermanus geboren is als zoon van Maria Anna Stikvoort en Pieter Cruijff, molenaarsknecht, zevenentwintig jaar oud en wonende aan de Bolwerk Schans (?) nr. 53. Getuigen Pieter Spierenberg en Cornelis Servaas ondertekenen, naast vader Pieter sr. de akte.

Geboorteakte van Pieter Hermanus Cruijff - betovergrootvader van Johan Cruijff via de scans van Familysearch.org

Geboorteakte van Pieter Hermanus Cruijff - betovergrootvader van Johan Cruijff via de scans van Familysearch.org

Genlias.nl geeft ons de huwelijksdatums op van Pieter Cruijff en Maria Stikvoort en de namen en beroepen van hun ouders. Bij de ouders van deze Pieter Cruijff, te weten Rijk Cruijff en Auckie Alberts stop ik het online onderzoek. De gevonden gegevens verwerk ik in Family Tree Builder en ga op zoek naar matches met andere gebruikers om een stapje verder te komen.

Ik hoop u hiermee enkele tips te hebben gegeven om online onderzoek te doen naar Amsterdamse voorouders en een aantal belangrijke bronnen te hebben aangereikt. Veel succes!

groet, Denie

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Batuhan

    mei 24, 2012

    Cruijff of geen Cruijff dat is de vraag.Voor mij niet als supporter is het een droom om Cruijff en van Gaal samen met Danny Blind in het besuutr te zien.Waarbij op de toekomst Jonk Bergkamp en Frank de Boer bij het eerste elftal dat is een droom!