Bep van Klaveren (1907-1992)

Bep van Klaveren (1907-1992)
Bep van Klaveren

Bep van Klaveren

Vandaag is het de 105e geboortedag van Olympisch bokser Bep van Klaveren, die internationaal bekend stond als de ‘Dutch Windmill’.

Geïnteresseerd in zijn familie-achtergrond komen wij via de Digitale Stamboom van het gemeentearchief van Rotterdam meer te weten over zijn familiegeschiedenis en is vrij snel te zien dat de familie geen geluk had in het huwelijk.

Bep van Klaveren is in Rotterdam in 1907 geboren als Lambertus Steenhorst uit een relatie van zijn moeder Maria Steenhorst met een onbekende man. Of hij zijn vader niet kende is niet op te maken uit de archiefstukken. Toen zijn moeder op 31 mei 1916 trouwde met Pieter van Klaveren, werd Bep bij het huwelijk erkend. Sindsdien staat hij te boek onder de familienaam van Klaveren.

De gezinssituatie van Bep lijkt zich eerder in de familie te hebben afgespeeld. Zijn betovergrootmoeder Eva Steenhorst maakt namelijk hetzelfde mee als Bep zijn moeder. Eva kreeg minstens twee kinderen uit een onbekende relatie. Op de geboorteakten van overgrootvader Lambertus I (1830) staat vadersnaam onbekend (n.n.), eveneens bij de geboorteaangifte van Eva haar eerste kind.

Lambertus Steenhorst (1830) huwde met Neeltje Pronk, dochter van Martinus Pronk en Afien de Graaff, maar dit huwelijk hield helaas geen stand. Uit een krantenbericht van 1866 wordt de echtscheiding tussen het echtpaar uitgesproken. Hun zoon Lambertus II (1857) is op dat moment bijna 10 jaar en komt in een gebroken gezin terecht. Niet-wetende dat zijn nakomeling Bep in eenzelfde situatie zou belanden.

Echtscheiding Lambertus Steenhorst en Neeltje Ponk, NRC 02-03-1866

Echtscheiding Lambertus Steenhorst en Neeltje Ponk, NRC 02-03-1866

Op 4 november 1868 hertrouwt Lambertus I met een Neeltje, maar ditmaal een Bührman.

Grootvader Lambertus II (1857) was van beroep ketelmaker en runde op latere leeftijd een café in Rotterdam. Hij trouwde in 1881 met Elizabeth Muller en kreeg met haar twee dochters, die beiden op zeer jonge zijn overleden. Helaas was het huwelijk geen lang leven beschoren, want kort na de dood van zijn tweede kind overlijdt ook zijn vrouw Elizabeth.

10 jaar na zijn eerste huwelijk probeert Lambertus het in Rotterdam opnieuw. Ditmaal met Maria Kooimans die net als eerdergenoemd ook een kind heeft uit een relatie met een onbekende man. Samen kregen zij 8 kinderen waarvan Maria Cornelia, de moeder van Bep de oudste is.

Gezinskaart Steenhorst - Kooimans - Buis. bron: gemeentearchief.rotterdam.nl

Gezinskaart Steenhorst - Kooimans - Buis. bron: gemeentearchief.rotterdam.nl

In de gezinskaarten van Rotterdam zien wij dit gezin terug met Bep als jongste bewoner. Hij woonde vanaf zijn geboorte in 1907 samen met zijn moeder bij zijn grootouders, ooms en tantes in tot moeder in 1916 met Pieter van Klaveren trouwde. Uit dit huwelijk kreeg zijn moeder nog eens 4 kinderen. Broertjes Piet en Wim volgden Bep zijn voetsporen op en waren ook actief in het boksen.

Als Bep 22 jaar is hertrouwt grootvader Lambertus met de Gelderse Jansje Buis. Zij beloven elkaar op 27 februari 1929 eeuwige trouw en geven elkaar het jawoord. Het geluk lijkt hen eindelijk gegeven.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Danny van Strien

  oktober 5, 2012

  Bekijk op Internet en de Gedichten Website,s ook het Gedicht over Bep van Klaveren van Dichter Danny van Strien

  Vriendelijke Groeten Dichter Danny van Strien

 • Danny van Strien

  oktober 16, 2012

  Bep van Klaveren
  De boks legende uit Crooswijk
  Hij bokste zicht toen rijk
  The Dutch Windmill werdt hij toen genoemd
  Zijn klappen waren tot in Amerika beroemd
  Je standbeeld staat in onze stad
  De Olympischte titel zit bij iedereen in het bokshart

  Dichter Danny van Strien
  http://www.dannyvanstrien83.web-log.nl
  Beste Bekenste Populairste Dichter van de Wereld

 • Danny van Strien

  december 12, 2012

  Bekijk het Gedicht over Bokser Bep van Klaveren ook op de Nationale en Internationale Gedichten website,s

  Vriendelijke Groeten Danny van Strien
  Beste Bekenste Populairste Dichter van de Wereld

 • Britt

  november 7, 2015

  Ik heet Britt van klaveren en ik weet bijna zeker dat ik familie van Bep van klaveren ben maar hoe kan ik dat zeker weten