124 jaar Eiffeltoren

Reacties

MyHeritage besteedt naast onderwerpen als familiegeschiedenis doorgaans ook aandacht aan gebeurtenissen waarmee wij het leven van onze voorouders beter in de tijd kunnen plaatsen. Vandaar dat wij soms stil staan bij de geboorte of het overlijden van een bekend persoon, een gebeurtenis die in ons collectief geheugen ligt opgeslagen bespreken of een onderwerp dat ons verbindt aanhalen.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat de Eiffeltoren officieel geopend werd. Het Franse pronkstuk werd gebouwd in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1889.

Affiche Eiffeltoren tijdens Wereldtentoonstelling, Parijs 1889


De toren is ontworpen door Gustaaf Eiffel en met de bouw werd in de zomer van 1887 gestart. Twee jaar later was het voltooid. De 317 hoge toren bestaat uit drie etages, waarvan de eerste 57,60 mtr, de tweede 115,73 mtr. en de derde etage 276,13 mtr. Als de antenne meegerekend wordt heeft het een totale hoogte van 324 meter. Het totaal gewicht bedraagt 10.100.000 kg.

De Parijse bevolking was, tijdens de eerste jaren dat de toren er stond, helemaal niet blij met het monument. In veler ogen was het een metalen onding. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architectonisch meesterwerk.

De Eiffeltoren na de opening in 1889

Een minder prettig weetje is het gegeven dat de Eiffeltoren ook een gewilde zelfmoordlocatie is. Tot op heden hebben 350 to 400 mensen zich op deze locatie van het leven beroofd. Hetzij door ophanging of door ervan af te springen.

Er zijn slechts twee gevallen bekend waarin iemand de zelfmoordpoging overleefde, beide vanaf de eerste verdieping van de toren: de eerste keer blies de wind een man op een spant van een gebouw, de andere keer viel een vrouw op het dak van een auto. Opmerkelijk is dat zij, nadat ze eenmaal fysiek hersteld was, met de eigenaar van de auto trouwde!

Eiffel is ook bekend als de maker van het binnenwerk van het Vrijheidsbeeld te New York, Verenigde Staten.

Gustave Eiffel (1832-1923)

Eiffel werd geboren als Alexander Gustave Bönickhausen in het Franse Dijon op 15 december 1832 als zoon van Alexander en Catherine Eiffel. De voorouders van Gustaaf kwamen oorspronkelijk uit de contreien van de Duitse gebied Eifel en hebben in Frankrijk de naam Eifel aangenomen.

Uit zijn huwelijk met Marie Gaudelet (1862–1877) kreeg hij vijf kinderen. Eiffel overleed op 91 jarige leeftijd op 27 december 1923 in Parijs.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd