De verwantschap tussen Adidas en Puma

Reacties2

Adolf “Adi” Dassler (1900-1978) was de oprichter van het Duitse sportkledingmerk Adidas.

Na de Eerste Wereldoorlog begon Adi Dassler, die opgeleid was als schoenmaker, sportschoenen te maken in de keuken van zijn moeder. Zijn vader Christoph en zijn broer Zehlein, die beiden ook werkten in de schoenenindustrie hielpen Adi Dassler met het opzetten van zijn eigen bedrijf.

Adolf Dassler. Bron: Adidas blog


In 1924 begon Dassler samen te werken met zijn broer, Rudolf Dassler, waarna de fabriek de Gebrüder Dassler Schuhfabrik zou gaan heten. Vier jaar later, tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam zouden zij enkele Duitse atleten voorzien van sportschoenen. Tijdens de Olympische Spelen in Berlijn, acht jaar later droeg onder andere Jesse Owens de schoenen van de Dasslers. Owens won daarmee vier keer goud.

Gebrüder Dassler Schuhfabrik 1948. Bron: Complex

Nadat Hitler aan de macht was gekomen werden beide broers lid van de NSDAP. Uiteindelijk werd Rudolf opgeroepen voor dienst, terwijl Adi Dassler de fabriek draaiende hield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verslechterde de relatie tussen de beide broers en uiteindelijk stapte Rudolf uit het bedrijf, om aan de overkant van de Aurach zijn eigen fabriek te beginnen, die de naam Puma kreeg.

Adi Dassler veranderde op 18 september 1949 de naam van het oorspronkelijke bedrijf in Adidas, naar zijn bijnaam en de eerste drie letters van zijn achternaam (Adi Dassler). Ondanks veel speculaties over de reden van de ruzie tussen de Dasslers is het nooit duidelijk geworden wat de oorzaak was.

Deze familievete deelde ook de bevolking van het dorp op in twee kampen. Het leverde Herzogenaurach de bijnaam “dorp der gebogen nekken” op, waarmee wordt verwezen naar het feit dat iedereen naar iedereens schoenen kijkt om te zien tot welk kamp de ander behoort.

Pas 60 jaar later zouden Puma en Adidas in het kader van de Internationale Dag van de Vrede elkaar weer de hand schudden, op 21 september 2009 is een voetbalwedstrijd tussen de werknemers van de rivaliserende fabrieken gespeeld.

Dasslers zoon Horst Dassler richtte later het zwemkledingmerk Arena op en nam de leiding over de Franse tak van adidas op zich, Adidas France.

Rudolf Dassler stierf op 27 oktober 1974 aan longkanker. Adolf stierf vier jaar later.

Ontleend aan wikipedia

Tags:

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • Antoon Michiel Luciaan De Meester zv Alfons zv Alexander


    februari 8, 2014

    Uiteindelijk komt toch altijd alles terecht !

  • Hans


    februari 18, 2014

    Leuk, nooit geweten. Zo leer je nog eens iets op je oude dag.