Friezin publiceert boek over bombardement Rotterdam

Friezin publiceert boek over bombardement Rotterdam

Reacties

Vandaag precies 75 jaar geleden werd de stad Rotterdam gebombardeerd. De Friese schrijfster Aly van der Mark, geboren in de Rotterdamse wijk Blijdorp, is een jaar oud als de stad op 14 mei 1940 wordt gebombardeerd. Vlak voor het uitbreken van de oorlog waren haar ouders vanuit Friesland naar Rotterdam verhuisd. Haar vader wordt politieagent in de grote stad. Op het platteland was voor hem geen werk.

Per post houden de ouders van Aly de familie in Friesland op de hoogte van de gebeurtenissen. Deze brieven vormen de basis voor het boek dat nu is verschenen, met de titel: ‘Zoo gelukkig dat we elkaar nog hebben’. De geboren Rotterdamse kijkt terug op de tijd waarin ze opgroeide na het bombardement op 14 mei 1940.

Aly heeft deze periode als kind niet bewust meegemaakt. Maar de brieven geven haar alsnog een heel realistisch beeld van de oorlog. ‘We spraken thuis nooit over de oorlog. Nu ik deze brieven heb gezien spijt het mij dat ik nooit heb gevraagd hoe ze de periode hebben ervaren’, vertelt ze.

 Een week na het bombardement schreef haar moeder: ‘De stad is er niet meer. Wij zijn de stad nu en het Westen en het Zuiden is er ook nog. Maar het centrum is weg’. Met haar boek geeft Aly een immense gebeurtenis weer als kleinmenselijke geschiedenis, en maakt deze zeer invoelbaar.

Tags:

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd