Testament of Youth: of de grootsheid van memoires

Testament of Youth: of de grootsheid van memoires

Reacties

Vanaf vandaag is er een pareltje te bewonderen in de Nederlandse bioscopen: ‘Testament of Youth’ is in premiere gegaan. Een enorme aanrader voor iedereen die van historische levensverhalen en memoires houdt. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Vera Brittain die in de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog terechtkomt.

1914. Schrijfster en feministe Vera Brittain is haar tijd ver vooruit als ze op 18-jarige leeftijd besluit om aan de Universiteit van Oxford Engelse literatuur te gaan studeren. Haar vader stemt schoorvoetend in met zijn dochters droom en laat haar toelatingsexamen doen. Hoewel Vera eigenlijk niets wil weten van het huwelijk, valt ze als een blok voor Roland Leighton: een vriend van haar broer. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Vera’s broer en Roland vertrekken naar het front. Vera beseft dat ze niet in Oxford kan toekijken en geeft zich onder luid protest van haar ouders en haar decaan vrijwillig op als verpleegster. Haar zorgeloze leven verandert in een onzeker bestaan waarin ze levensbepalende keuzes moet maken. Bekijk hier een voorproefje:Vera beschreef haar memoires in het boek Testament of Youth, dat in 1933 werd gepubliceerd. Een indrukwekkende vertelling over de invloed van deze oorlog op de levens van de vrouwen en burgers van de middenklasse in Groot-Brittannië. Voor de verfilming van het verhaal heeft scenarioschrijver Juliette Towhidi dankbaar gebruik gemaakt van diverse historische bronnen: dagboeken, brieven, het boek en zelfs gesprekken met Vera’s dochter Shirley. Ga naar de bioscoop om het resultaat te bewonderen!

Leent uw familieverhaal zich ook voor een boek of een film? Wie weet, interview uw familie en ontdek het zelf!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd