Historisch document ontdekt in orgelpijp Vlaardingen

Historisch document ontdekt in orgelpijp Vlaardingen

Als het orgel van de Grote kerk in Vlaardingen een E speelde, klonk dat een beetje vals. Maar de reden? Dat was een raadsel…  Na een revisie van het orgel werd de wel heel bijzondere oorzaak ontdekt: er bleken al die tijd bijzondere teksten uit de zestiende eeuw in de orgelpijp verstopt te hebben gezeten.

Waarschijnlijk gaat het om enkele bladzijden uit een getijdenboek, een Middeleeuws gebedenboek dat door zowel geestelijken als leken werd gebruikt. Toen het orgel gerestaureerd werd, ontdekten de makers per toeval de bladzijden waarop Latijnse tekst en prentjes van Bijbeltaferelen staan.

Omdat  de pijp geen goede toon gaf, werd het ding onder de loep genomen, verklaarde organist Aad Zoutendijk in dagblad Trouw. De orgelstemmer vroeg hem om hulp. Samen kantelden ze de pijp, die ongeveer twee meter lang is. Bij het kijken in de pijp, ontdekten zij tot hun enorm verbazing de tekst.

Bijzondere vondst in orgelpijp Vlaardingen

Bijzondere vondst in orgelpijp Vlaardingen


Het oude papier had indertijd een functie, vertelt Zoutendijk. ‘Vroeger werden pijpen bijgeschaafd met de hand. Om het risico op lekken te voorkomen werd de pijp behangen met papier.’

De organist noemt de vondst ‘heel bijzonder’. Hij heeft de documenten in de kerk tentoongesteld. Wat er verder mee gaat gebeuren, is onduidelijk. Zoutendijk overweegt samen met zijn zoon, die orgelbouwer is, de oorsprong van het document verder te onderzoeken.

(bron: Trouw)

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • o.drooger

    juli 19, 2015

    Waardevol