Onze verhalen: ‘Leeftijd doet er niet toe!’

Onze verhalen: ‘Leeftijd doet er niet toe!’

Reacties

Als u denkt aan een genealoog, hoe ziet die persoon eruit? Een oudere persoon, wellicht? Iemand die veel tijd ter beschikking heeft en die tijd graag vult met onderzoek naar familiegeschiedenis?

Erik Elkan

Dit is het verhaal van de jonge Zweedse genealoog Erik Elkan, 19 jaar, die bewijst dat genealogie een fascinerende ontdekkingsreis kan zijn voor iedereen – ongeacht leeftijd. Het belangrijkste voor Erik is het moment waarop iets compleet nieuws over overleden familieleden wordt ontdekt, vertelt hij. Of het nu een stoffig fotoalbum is, of een met de hand getekende stamboom die bijna al zijn kleur heeft verloren.

Mijn naam is Erik Elkan en ik ben geboren in mei 1995. Nee, niet 1895. Ik ben bijna 20 en genealogie is een van mijn favoriete bezigheden. Genealogen zijn niet perse gepensioneerden met grijs haar.  Het ​​schrijven van dit blog dwong mij na te denken over wat genealogie nu echt voor mij betekent.

De interesse is niet ontstaan ​​omdat ik onrustig was. De echte verklaring is dat ik me gemotiveerd voel om te slagen in het leven, met de wetenschap dat vorige generaties hebben gevochten om toekomstige generaties vooruit te helpen. Motivatie – niet nieuwsgierigheid – is voor mij het sleutelwoord.

We vroegen Erik naar zijn vrienden en hoe zij denken over zijn hobby.

Mijn leeftijdsgenoten vinden het soms moeilijk te begrijpen waarom genealogie zo interessant is voor mij. Toch heeft een van mijn schoolvrienden ook veel belangstelling voor zijn eigen familiegeschiedenis en die van anderen. We delen vaak familiefoto’s en praten over onze nieuwe ontdekkingen. Zijn interesse helpt  om de mijne levendig te houden. Elke hobby is leuker wanneer er iemand is om het mee te delen.

Waarom denkt Erik dat de meesten van zijn eigen generatie minder geïnteresseerd zijn?

Sommige zijn simpelweg niet bezig met verhalen en ontdekkingen uit het verleden. Zij hebben (nog) niet ervaren hoe fascinerend zulke ontdekkingen kunnen zijn.

Als er meer mensen, vooral jongeren, leren dat genealogie zoveel meer is dan alleen een verzameling van mensen in een stamboom, zou hen dit de ogen openen. Genealogie is een persoonlijke reis. Je kunt handgeschreven brieven vinden van je voorouders, foto’s van mensen die lijken op nu levende familieleden en meer. Altijd blijven zoeken naar meer ontdekkingen is belangrijk. Wanneer je iets nieuws tegenkomt, geeft dit nog meer motivatie om die reis te vervolgen.

Is het makkelijker om met oudere mensen te praten over familiegeschiedenis?

Ja. Oudere mensen begrijpen beter waarom ik mijn familiegeschiedenis wil ontdekken. Ondanks het leeftijdsverschil kunnen zij zich met mij identificeren, want ze weten dat het gaat om begrijpen wie je bent, en over je identiteit. Mijn moeder heeft ook een bijzondere familiegeschiedenis en mede daardoor stond ik popelen om te beginnen.

Erik vertelt over zijn familie.

Elkan is een Joodse achternaam uit Polen en werd gespeld als ‘Elkon’ door mijn voorouders. Sterker nog, de Amerikanen die ik heb gevonden in mijn stamboom spellen de naam nog steeds met een ‘o’. Sommigen van deze personen waren al bekend bij mijn familie en hebben wij bezocht op een moment dat ik heel ver in mijn onderzoek was gekomen. Mijn familietak kwam naar Zweden in ongeveer 1910 en werkten hun weg omhoog in de maatschappij. Andere takken gingen vooral naar de Verenigde Staten.

Erik's opa Hugo en zijn broer Gösta. Hun vader kwam in 1913 vanuit Polen naar Zweden.

Wat was de reactie van de Amerikaanse familietakken, toen hij in contact kwam met hen?

Ze waren erg enthousiast en wilden alles over onze Zweedse familietak weten. Ze waren ook behulpzaam bij het ​​corrigeren van kleine fouten die ik over hun kant van de familie had gemaakt. Kortom, iedereen reageerde zeer positief. De Amerikaanse familieleden wonen heel verspreid: van Florida, New York, Georgia, Californië, Wisconsin tot Nebraska.

Een van zijn grote ontdekkingen deed Erik ongeveer drie jaar geleden, toen zijn vader zei dat een tante een handgeschreven stamboom had.

Het waren twee vellen papier en het handschrift was bijna geheel verdwenen. Ik heb de informatie meteen bekeken en vervolgens een account op MyHeritage gecreëerd. De ontdekkingen die volgden waren talloos en behoorlijk emotioneel. Ik zou een compleet boek kunnen schrijven om recht te doen aan al mijn gedachten en ontdekkingen.

Wat heeft Erik geleerd sinds de creatie van zijn familiestamboom met zo’n 450 mensen op MyHeritage?

Sommige voordehand liggende zaken die ik vandaag de dag weet, zijn grotendeels dankzij MyHeritage. Bijvoorbeeld wie mijn overgrootvader was en waar hij vandaan kwam. Of uit welk gebied in Zweden de “Elkanerna,” zoals wij ze noemen, in de vorige eeuwen leefden.

De belangrijkste ontdekking tijdens mijn genealogisch reis was, toen ik een brief schreef over alles wat ik had geleerd en deze stuurde naar de oom van mijn vader, nu 90 jaar oud. Hij heeft lang gezwegen over de  Joodse geschiedenis waarvan onze voorouders onvermijdelijk deel uitmaakten. Vandaag de dag is hij daar meer open in, en is geïnteresseerd geraakt als gevolg van wat ik met hem had gedeeld, maar wat ik hem nooit direct had durven vragen.

Tot slot verstrekt Erik enkele tips voor beginnende genealogen van alle leeftijden:

-Realiseer je dat het zal voorkomen dat je uren, dagen, weken achter de computer zit en zoekt, zoekt, zoekt, zonder te vinden wat je wilt – maar hou vol!

-Grijp elke kans om vragen te stellen, ook domme en onhandige – en betrek iedereen die dat ook had willen doen, maar dan veel eerder.

Denk niet teveel na over de tijd en het werk die het kost en of dat allemaal de moeite waard is. In plaats daarvan: denk aan hoe en met welke informatie je verder kunt gaan.

Musea, bibliotheken, archieven, databases, collega-genealogen, gegevens van de burgerlijke stand bevatten allemaal stukjes die nodig kunnen zijn om de grote puzzel op te lossen. De belangrijkste stukken zijn je nog levende familieleden.

Wij danken Erik voor zijn verhaal dat alle andere onderzoekers van familiegeschiedenis ook kan inspireren!

Wat vindt u van Eriks verhaal? Kent u andere jonge genealogen, of ben je dit zelf? Deel uw opmerkingen met ons!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Antoon Michiel Luciaan De Meester zv Alfons zv Alexander


  september 7, 2015

  Misschien zullen in de komende decennia meer jonge mensen met genealogie bezig zijn vooral door de moderne media. Erik is een passend voorbeeld dat het wel degelijk mogelijk is om aan een stamboom te werken. Je komt als jonge gast in contact met andere delen in de wereld, met andere gewoonten, met andere mensen, met de kleine (grote past beter) geschiedenis van de aardbewoners en met hun kleine en grote prestaties en gedachten.
  Succes gewenst voor Erik en zijn 450 “lotgenoten” 🙂

 • Sien Zwezerijn


  september 7, 2015

  Fijn om te weten, dat er meer mensen zoeken en vertellen over de familie van hun zelf.

 • Carin Osinga


  september 8, 2015

  Geweldig.

 • Roy van der Windt


  september 9, 2015

  Mooi verhaal en ook heel herkenbaar! Zelf ben ik 30 en ook al enkele jaren erg gemotiveerd bezig met genealogie en het verveeld nog steeds niet!

 • Gerti de Jong


  september 21, 2015

  Ik vind het geweldig dat ook jonge mens en zich interizeren voor hun voorouders. Ik zelf ben 85 jaar en in 2014 begonnen met het uitzoeken van mijn stamboom. Heb al veel informatie over mijn familie kunnen krijgen.

 • Gerti de Jong


  september 21, 2015

  Goed

 • Max


  september 21, 2015

  Ja goed verhaal en inderdaad herkenbaar: de namen van je voorouders vinden is leuk, maar het gaat vooral leven als je verhalen, bezigheden of voormalige bezittingen van hun ontdekt (zoals woning of bedrijf). De zoektocht is nooit ten einde. Merk dat veel jonge mensen op zich wel interesse hebben in hun familie maar vaak het beeld hebben dat de drempel hoog is (dagenlang in archieven neuzen). Terwijl die met internet juist heel laag is geworden. Als ze dat doorhebben is het hek al gauw van de dam.

 • Jean HEBBELINCK


  september 21, 2015

  Beste Erik BRAVO… Doe zo verder en je zult er nog veel vreugde
  aan beleven, dat verzeker ik je!
  Ikzelf ben reeds de 87 voorbij en mijn stamboom loop terug tot 1837. Ik ben er zeer fier op en doe met veel plezier verder.
  Maar !!! mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben er geen interesse voor. Hun antwoord: “als je er niet meer
  zijt is alles toch voor de vuilbak. SPIJTIG! Toch doe ik verder. Jean

 • Verschuren


  september 26, 2015

  Top zo iemand.

  Zelf ben Ik bezig met genealogie sinds mijn 15e. Nu ben in 28.
  Niet mijn eigen stamboom maar ook die van anderen fascineren mij. Verschillende bekenden van mij hebben mij gevraagd onderzoek te doen. Daarnaast heb ik ook kadastraal onderzoek gedaan voor historische gebouwen. Dit onlosmakelijk verbonden met genealogie.

  Ga zo door en dat er maar meer jonge genealogen mogen komen

 • Weissenbach-Ooteman


  september 29, 2015

  Goed gedaan Erik! Jij laat zien dat er meer is dan onnozele acties en opruiende onzin praatjes, die de mensen onderuit trekken. Ga vooral zo door. groeten van Els