Nieuwe innovatie: Zon-diagrammen

Nieuwe innovatie: Zon-diagrammen

Reacties3

Stamboomdiagrammen zijn een uitstekende manier om uw onderzoek met uw familie te delen en uw familiegeschiedenis tot leven te brengen. MyHeritage biedt een uitgebreide keuze aan prachtige diagrammen en boeken die met een paar klikken gratis op uw familiesite kunnen worden gemaakt.

Vandaag introduceren we een nieuwe toevoeging aan dit rijtje: zon-diagrammen, een nieuw type diagram om afstammelingen weer te geven.

Klik om te vergroten

We noemen het zon-diagrammen omdat de belangrijkste voorouder (geselecteerd door de gebruiker) in het middelpunt wordt weergegeven met daaromheen meerdere generaties van afstammelingen in ringen. Het diagram kan worden geclassificeerd als een nakomelingencirkeldiagram maar is uniek door het gebruik van foto’s en het onbeperkte aantal generaties dat erin kan worden opgenomen. Het nieuwe zon-diagram is ontworpen om zo efficiënt mogelijk met de ruimte om te gaan en toch overzichtelijk te blijven. Ligt er bij u in de familie een bijeenkomst of reünie in het verschiet? Vergeet dan niet een zon-diagram mee te brengen (of meerdere: één voor elk van uw voorouderlijke lijnen). Iedereen zal zijn ogen uitkijken!

Het bovenstaande diagram is gemaakt door MyHeritage-oprichter en CEO Gilad Japhet. Het betreft de directe vaderlijke lijn (Japhet/Pat) en toont alle nakomelingen van zijn over-overgrootvader. Klik hier voor de volledige versie van het diagram van Gilad. Ter bescherming van de privacy worden er voor levende personen initalen gebruikt in plaats van voornamen. Dit is één van de opties voor de gebruikers bij het maken van het diagram.

De uitdaging
Liefhebbers van stamboomonderzoek zijn altijd op zoek naar de ideale weergave van stambomen voor reünies en andere familiefeesten. Een normaal nakomelingendiagram is meestal horizontaal of verticaal en kan gigantisch worden. Ze zijn al snel te groot en onpraktisch om aan de muur te hangen (als u niet in het bezit bent van een herenhuis). Nakomelingencirkeldiagrammen zijn een populaire keuze, maar die hadden tot nu toe hun beperkingen. Het aantal generaties was beperkt en het diagram bevatte geen persoonlijke foto’s.

De opkomst van zon-diagrammen
Het zon-diagram is ontworpen om zo veel mogelijk afstammelingen op een zo klein mogelijk oppervlak af te beelden. Diagrammen met honderden of zelfs duizenden mensen kunnen nu in een compacte cirkelvorm worden afgedrukt en gemakkelijk aan de muur worden gehangen. Het bevat persoonlijke foto’s in hoge resolutie en is daarmee het enige nakomelingencirkeldiagram met foto’s ter wereld. Dit unieke diagram is alleen beschikbaar op MyHeritage – niemand anders kan het voor u genereren.

We hebben bovendien een speciaal algoritme ontwikkeld om de diagrammen nog verder te comprimeren. Het berekent de exacte positie van elk individu om een zo compact mogelijke kaart te maken, terwijl alle afstammelingen in de ringen zo dicht mogelijk bij hun ouders worden geplaatst. Ondanks de compactheid blijft de stamboom overzichtelijk. Verder kan de mate van compactheid door de gebruiker zelf worden bepaald.

Inspiratie
Het ontwerp van het zon-diagram is geïnspireerd op een stamboomweergave die medewerkers van MyHeritage meerdere malen tegenkwamen tijdens een maatschappelijk initiatief om de familiegeschiedenis van de Joodse gemeenschap op het Griekse eiland Corfu te onderzoeken. In die gemeenschap wordt deze stamboomindeling al eeuwen gebruikt. Onze onderzoekers begrepen onmiddellijk de unieke voordelen van een dergelijke weergave. De genialiteit komt tot uiting in de manier waarop ieder persoon een eigen segment (variabele graden) krijgt toegewezen dat in verhouding is met het aantal nakomelingen dat hij of zij heeft. Bovendien kan de stamboom heel eenvoudig worden uitgebreid als er in de loop der tijd nieuwe familieleden geboren worden.

Een inspirerende kaart: De kaart met de stamboom van de familie Nacson was één van de grote inspiratiebronnen voor het zon-diagram. Deze kaart behoorde tot Manuel Osmo’s voorouder Nino Nacson uit Corfu, een overlevende van de Holocaust. (Klik om te vergroten.)

MyHeritage demonstreerde onlangs een zon-diagram tijdens de hereniging van Nata Gattegno, een 93-jarige overlevende van de Holocaust uit Corfu, met haar familieleden. Hoewel ze dacht dat ze alleen op de wereld was, ontdekten onze onderzoekers neven van wie Nata het bestaan niet kende of die ze al lang geleden uit het oog was verloren. De volgende video is een uitstekend voorbeeld van de impact die het afdrukken en tonen van dit type diagram kan hebben. Het zon-diagram is vanaf minuut 3:10 in de video te zien en bevat ongeveer 900 mensen.

Het zon-diagram is gratis en alle gebruikers van MyHeritage kunnen er nu al van genieten.

Een zon-diagram maken
Ga naar uw familiesite op MyHeritage en klik in het menu “Stamboom” op “Print diagrammen & boeken”. Selecteer “Zon tabel”.

Klik om te vergroten

Selecteer in de sectie “Diagram aanpassen” de voorouder die hoofdpersoon voor dit diagram is. Kies het aantal generaties dat u wilt weergeven (standaard: alle generaties) en selecteer de feiten die moeten worden weergegeven (geen feiten, jaren van geboorte en overlijden, data van geboorte en overlijden, of volledige data en plaatsnamen van geboorte en overlijden). Als de belangrijkste voorouder meer dan één echtgenoot heeft, dan kiest u er één voor het diagram.

Klik onder in het venster op “Bekijk diagram” om een voorbeeld maken. Anders dan bij andere diagramtypen wordt het zon-diagram zeer snel gemaakt. U kunt een afdrukvoorbeeld bekijken en aanpassingen maken tot u tevreden bent. Daarna kunt u een PDF-bestand genereren. In het afdrukvoorbeeld kunt u met de besturingselementen boven in het venster in- of uitzoomen, de instellingen wijzigen en het diagram aanmaken.

Onder “Instellingen” kunt u alle aspecten van de grafiek wijzigen en de wijzigingen bekijken. Hier kunt u nog meer instellingen wijzigen, zoals de grootte van de lettertypen en persoonlijke foto’s (standaard is groot voor beide), de mate van compactheid van het diagram en of u echtgenoten in het diagram wilt opnemen (of alleen bloedverwanten wilt weergeven).

Instellingen voor het diagram (klik om te vergroten)

Met de instelling voor de compactheid van het diagram kunt u een afweging maken tussen formaat en duidelijkheid. Minder compacte diagrammen zijn overzichtelijker maar moeten op een groter formaat worden afgedrukt. “Extreem” compacte diagrammen zijn zo klein als maar mogelijk is maar slechter leesbaar, omdat de kinderen verder van hun ouders kunnen worden weergegeven.

Als u tevreden bent of het resultaat, dan klikt u op “Genereer tabel” en wacht u tot het PDF-bestand is gegenereerd. U kunt het bestand vervolgens downloaden en u ontvangt het automatisch per e-mail. U kunt het zelf of door een drukkerij laten afdrukken of het per e-mail naar uw familieleden sturen. We bieden bovendien een geïntegreerde afdrukservice voor posters, inclusief wereldwijde verzending. Daar kunt u een prachtige poster laten drukken en overal ter wereld laten bezorgen, We bieden een scala aan ondergronden (waaronder standaardpapier, mat of glanzend fotopapier, vinyl en canvas), in maten tot 107 cm (42 inch, kleinste afmeting) en al dan niet geplastificeerd.

Tips

 • Upload zoveel mogelijk persoonlijke foto’s naar uw stamboom. Dat maakt uw stamboom levendiger en het zon-diagram aantrekkelijker.
 • Is MyHeritage nieuw voor u? U kunt zich op de homepage aanmelden en uw stamboom als GEDCOM-bestand uploaden. Vervolgens kunt u direct een zon-diagram van uw familie maken.

Samenvatting
Zon-diagrammen zijn een nieuw voorbeeld van het streven van MyHeritage om continu te innoveren en de genealogie en technologie op een hoger plan te brengen. Zelfs op terreinen waar op het eerste gezicht geen ruimte voor verdere ontwikkeling bestaat. Stamboomkaarten zijn eeuwenlang hetzelfde gebleven, zonder veel wijzigingen en verbeteringen. Dat is nu veranderd. We combineren onze geavanceerde technologieën met de wijsheid van voorgaande generaties om de ervaringen voor onze gebruikers te verbeteren.

We hopen dat u veel plezier zult beleven aan het maken van zon-diagrammen voor uw familie!

We zijn altijd geïnteresseerd in succesverhalen over het gebruik van zon-diagrammen voor uw familie. Uw verhaal is altijd welkom per email naar stories@myheritage.com.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • M.Abbink


  juni 18, 2016

  Zeer leerzaam om te lezen!

 • Lien


  juli 1, 2016

  Zo eenvoudig maar geniaal bedacht.
  Lijkt me geweldig. Ga het gauw uitproberen.

 • Ludo van rooijen


  juli 1, 2016

  Dit ga ik zeker eens uitproberen het lijkt mij erg leuk om dit te zien en het lijkt mij meer overzichtelijk dan in de stamboom