De 3 C’s: van een familielid geërfde onderzoeksgegevens ordenen

De 3 C’s: van een familielid geërfde onderzoeksgegevens ordenen

Dit is een gastblog van Kate Eakman, professioneel genealoge bij Legacy Tree Genealogists, partner van MyHeritage. Kate heeft een master in geschiedenis en houdt ervan om mensen inzicht te geven in het leven van hun voorouders. Haar vermogen om buiten de gebaande paden te denken, helpt haar om waardevolle details over iemands erfgoed te vinden.

Stel: u hebt zojuist de onderzoeksresultaten naar de familiegeschiedenis van uw grootmoeder, of oudoom in handen gekregen. Of een nog verder verwijderd familielid, die heeft gehoord dat u ‘aan de stamboom werkt’, heeft u stapels documenten overhandigd. Wat nu?

Hier volgen drie eenvoudige stappen om een grote hoeveelheid nieuwe gegevens in uw eigen onderzoek te verwerken.

1. Classificeren
Bekijk iedere pagina.
• Wat is het? Is het een foto, brief, formulier, volkstelling, testament, krantenknipsel? Of is het iets anders?
• Over wie gaat het? Gaat deze pagina over één persoon, één familie of meerdere generaties van een familie? Er kan altijd iets bijzitten over een of meer personen van wie u nog nooit hebt gehoord.

• Als u weet wat voor soort materiaal u hebt ontvangen, kunt u beslissen op welke manier u de informatie gaat ordenen.
• Als de verschillende documenten en foto’s betrekking hebben op slechts één familielijn, dan is het waarschijnlijk het handigst om de informatie naar generatie te splitsen. Begin met uw eigen generatie, vervolg met de generatie van uw ouders, dan de grootouders, enzovoort.
• Als het stamboomonderzoek breder van opzet is, is het waarschijnlijk beter om de gegevens eerst per familielijn op te splitsen en daarna een onderverdeling te maken naar generatie, zoals hierboven vermeld.

Hoe u de gegevens fysiek ordent, bepaalt u zelf. Zorg er alleen wel voor dat het nieuwe systeem overeenkomt met het systeem dat u al gebruikt, om verwarring te voorkomen.

Welke methode u ook kiest, het is waarschijnlijk dat u een verdere onderverdeling moet maken. U hebt een map voor de geslachtslijn wellicht onderverdeeld naar generatie. Afhankelijk van hoe diep en breed het ontvangen onderzoek is, is het soms nodig dat u per generatie een onderverdeling naar personen maakt.

• Plaats iedere pagina of ieder item in de map voor die familie of persoon.
• Als een item relevant is voor meerdere personen of families, dat scant u het en plaatst u een kopie in de andere map. Dat zorgt ervoor dat u de gegevens van ieder item relateert aan alle personen in dat document.
• U komt vast documenten tegen die vragen oproepen. Wie staat er op die foto? Waar vind ik meer gegevens over een familielid van wie ik nooit eerder heb gehoord? Maak in dergelijke gevallen een centrale map met alle (nog) onbeantwoorde vragen. Plaats uw hulpvraag op MyHeritage Community en wellicht helpt een ander u verder!

2. Combineren
Nu u de ontvangen informatie hebt geclassificeerd, is het tijd om de gegevens in uw eigen onderzoek te verwerken.
• Begin met de generatie die het dichtst ligt bij uzelf ligt en lees alles goed door.
• Vergelijk de informatie uit de overgenomen genealogie met wat u zelf hebt ontdekt.
• Controleer of de informatie werkelijk betrekking heeft op uw familielid. Voeg nieuwe informatie aan de stamboom toe, met gegevens over de bron van herkomst.

U zult altijd merken dat bepaalde gegevens uit uw eigen onderzoek, worden tegengesproken door gegevens uit het overgenomen onderzoek. Ga hiermee om als met conflicterend bewijs in het algemeen: vergelijk, overweeg en ga door met onderzoeken tot u een aannemelijke verklaring voor het verschil hebt.

Als het overgenomen onderzoek nieuwe mensen voor uw stamboom bevat, controleer dan of het om de juiste personen gaat en indien ja, voeg dan de personen aan uw stamboom toe. Ook hier weer geldt dat u de herkomst van deze nieuwe informatie in een notitie moet opnemen.

• Maak gebruik van online databases om foto’s en andere documenten, zoals brieven, toe te voegen. Scan ze en voeg ze al doende aan iedere map toe.
• Wees gespitst op informatie in dit aangeleverde onderzoek die anders misschien niet beschikbaar is. Heeft een envelop of brief een retouradres waarmee u de familie in een volkstelling kunt vinden? Staan er drie dochters en twee zonen op een foto in plaats van de twee dochters en twee zonen die u aan deze familie toeschrijft?

Pak tot slot de map met openstaande vragen aan, als uit het voorgaande werk niet duidelijk is geworden wie deze onbekenden zijn en hoe ze met uw familie zijn verwant. Onderzoek alle personen om meer over hen te weten te komen. Misschien waren het buren of goede vrienden van de familie. Vraag uw familie of ze ooit van deze onbekenden hebben gehoord.

3. Conserveren
Bewaar indien mogelijk alles, zelfs als het uw eigen werk overlapt. Het hele werkstuk getuigt van uw voorouders familieliefde. Door hun werk te bewaren, eert u hun inspanningen.

Scan de foto’s. Scan de documenten. Scan afschriften, vooral als u ze nog niet in uw collectie hebt. Als u klaar bent met scannen, bewaart u de gehele fysieke collectie. Bewaar foto’s en handgeschreven pagina’s in plastic mapjes. Als u documenten op losse stapels bewaart, of in een ringmap of ordner, overweeg dan om over te stappen op professionele archiefdozen. Die kunt u online bestellen.

Deel tot slot uw nieuwverworven schat met de andere familieleden die in uw familiegeschiedenis zijn geïnteresseerd. U kunt de gegevens uploaden naar een familiesite van MyHeritage en iedereen uitnodigen om gemakkelijk aan uw stamboom mee te werken. Dit genealogische geschenk is een mooie aanleiding om anderen in de familie enthousiast te maken om zich ook in hun geschiedenis te verdiepen!