Tentoonstelling ‘Uit de schaduw’ geopend bij Museum Weesp

Reacties

In Museum Weesp is de nieuwe tentoonstelling ‘Uit de schaduw’ geopend. Deze expositie werpt nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen.

Rijke families hebben in de achttiende eeuw wel vaker een Afrikaanse bediende. Dat is een bekend feit. In de achttiende eeuw is het statusverhogend om met een bediende uit Afrika te pronken. Met prachtige kleding aan laten notabelen zich op schilderijen vastleggen met hun bedienden uit verre oorden. Tientallen schilderijen van dergelijke taferelen uit heel Europa zijn bekend. Weesp vormt hierin geen uitzondering.

Het idee dat deze mannen trouwen, kinderen krijgen en hiermee onze directe voorouders zouden kunnen zijn, werpt een nieuw licht op onze geschiedenis. Christiaan van der Vegt is in de achttiende eeuw de Afrikaanse bediende van de burgemeester van Weesp. Hij trouwt met een Weesper meisje en krijgt met haar tien kinderen.

Ruim 250 jaar later overkomt MyHeritage gebruiker Annemieke van der Vegt, als zij nietsvermoedend onderzoek doet naar haar voorouders in Weesp, iets heel bijzonders … de uitkomst laat haar niet meer los.

Museum Weesp werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de Afrikaanse bedienden in de stad. Geïnspireerd door het verhaal van Annemieke duikt Museum Weesp in de archieven. In de tentoonstelling ‘Uit de schaduw’ worden in vitrines vier Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen belicht. Het blijkt dat Annemieke niet de enige is die afstamt van een Afrikaanse bediende uit Weesp. Deze presentatie gaat over de zoektocht naar onze voorouders. Een speurtocht naar het DNA van onze samenleving. Misschien ook naar uw geschiedenis. Want weet u wie uw voorouders zijn?

De tentoonstelling ‘Uit de schaduw’ wordt gehouden van 25 maart t/m 31 augustus 2017 in:
Museum Weesp Nieuwstraat 41, 1381 BB Weesp.

Museum Weesp is open op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree Museumkaart of Vriend van Museum Weesp gratis, volwassenen € 5, senioren 65+ €4, kinderen (6 t/m 18 jr) € 3, kinderen t/m 5 jaar gratis. Voor meer informatie zie www.museumweesp.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd