DNA-dag: 11 wetenswaardigheden over DNA

Reacties0

Vandaag wordt overal ter wereld DNA-dag gevierd. Een dag waarop we de uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties van James Watson en Francis Crick herdenken. Deze twee wetenschappers van de Universiteit van Cambridge ontdekten de structuur van DNA en werden daarvoor later met de Nobelprijs onderscheiden.

DNA of desoxyribonucleïnezuur is een reusachtige molecule waarin zich de erfelijke informatie van ieder levend wezens bevindt. Watson en Crick ontdekten als eersten dat DNA-strengen in de vorm van een dubbele helix met elkaar vervlochten zijn.

Ter ere van DNA-dag memoreren we 11 interessante wetenswaardigheden over DNA:

 1. De ontdekking van Watson en Crick leidde tot een race onder wetenschappers om het menselijk genoom in kaart te brengen. Op 25 april (alweer) van het jaar 2003 was de sequentie van het volledige genoom van de mens betrouwbaar bepaald.
 2. Rosalind Franklin, een Britse biofysica die ook DNA bestudeerde, leverde gegevens aan die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het werk van Crick en Watson. Rosalind overleed vier jaar voordat Watson, Crick en Wilkins de Nobelprijs ontvingen, een prijs die nooit postuum wordt toegekend.
 3. De bestudering van DNA heeft geleid tot wetenschappelijke en medische doorbraken, waaronder meer inzicht in de ziekte van Huntington, het klonen van het schaap Dolly en de identificatie van het gen dat verantwoordelijk is voor borst- en eierstokkanker.
 4. De ontwarde DNA-strengen uit al uw cellen zijn achter elkaar gelegd voldoende lang om 6000 keer tot aan de maan te reiken!
 5. De DNA-sequentie van alle mensen is voor 99% identiek.
 6. 98% van het menselijk DNA wordt ook bij chimpansees gevonden.
 7. We delen 50% van ons DNA met bananen.
 8. Ongeveer 8% van het menselijk DNA bestaat uit oude virussen die ons ooit hebben geïnfecteerd.
 9. Aan boord van het internationale ruimtestation ISS bevindt zich een computergeheugen met de digitale DNA-sequenties van een selecte groep mensen, onder wie de natuurkundige Stephen Hawking en de komiek Stephen Colbert.
 10. Om alle digitale informatie van de wereld op te slaan, is ongeveer 2 gram DNA voldoende.
 11. Eén eenvoudig uitstrijkje van de binnenkant van uw wang volstaat om te bepalen uit welke bevolkingsgroepen uw DNA afkomstig is.

Ontdek meer over uw eigen DNA en MyHeritage DNA op www.myheritagedna.com.

Tags: ,

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd