Gastbijdrage: Mijn ervaring met MyHeritage DNA

Reacties1

Dit is een gastpost van de genealoog James L. Tanner, een voormalig procesadvocaat uit Arizona, tegenwoordig woonachtig in Utah. Hij is de auteur van twee populaire genealogieblogs: Genealogy’s Star en Rejoice, and be exceeding glad. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van stamboomonderzoek en werkt momenteel als vrijwilliger in de bibliotheek voor familiegeschiedenis van de Brigham Young University in de stad Provo in Utah. In deze post doet James verslag van zijn ervaringen met onze DNA-matches en etniciteitsrapporten.

In het afgelopen jaar hoorde ik van verschillende vrienden en kennissen dat ze interessante ontdekkingen hadden gedaan na het afnemen van genealogische DNA-tests. Een vriendin van mij heeft zo haar natuurlijke moeder gevonden en een andere vriendin kwam erachter dat haar grootvader niet een biologische voorouder van haar was. Veel vrienden hebben nieuwe familieleden gevonden en sommigen hebben ingewikkelde genealogische kwesties kunnen oplossen.

Deze ervaringen deden me besluiten om ook een DNA-test te laten uitvoeren. Ik koos voor MyHeritage.com vanwege het grote aantal gebruikers en de geavanceerde technologieën Smart Match en Record Match. Ik realiseerde me dat deze succesvolle technologieën ook kunnen worden gebruikt om DNA-matches met andere leden te vinden en het aantal personen waarmee kan worden gematcht is enorm. DNA-tests bieden meer resultaten als het DNA met dat van meer voorouders kan worden vergeleken. Het bepalen van genealogische relaties door middel van DNA-tests staat nog in de kinderschoenen en MyHeritage.com is pas sinds vorig jaar met zijn eigen DNA-testprogramma begonnen.

Toen ik mijn MyHeritage DNA-test ontving, was ik aangenaam verrast over hoe eenvoudig de test bleek te zijn. Nadat ik de test had uitgevoerd en opgestuurd, ontving ik informatie over iedere stap in het proces. Als eerste stap controleerden de technici van MyHeritage of mijn DNA-monster in orde was. Vervolgens werd het DNA uit de cellen in het flesje geëxtraheerd en vermeerderd. Met andere woorden, ze maakten kopieën van het DNA om ervoor te zorgen dat er voldoende materiaal was om het te kunnen analyseren. Mijn DNA werd aangebracht op een speciale DNA-chip die daarna werd verhit. Hierdoor kon het DNA zich aan de chip hechten (hybridisatie).

Na voltooiing van deze twee stappen, kon een computer de gehybridiseerde chip uitlezen en de DNA-gegevens produceren. Daarna werden de DNA-gegevens streng gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze aan de hoge kwaliteitseisen van MyHeritage voldeden. Vervolgens werden de DNA-gegevens naar de website van MyHeritage geüpload om te worden geanalyseerd en gematcht. Tot slot ontving ik de resultaten.

Omdat ik in de loop der jaren veel onderzoek naar mijn familie heb verricht, werd ik niet verrast door de testresultaten. De resultaten van de DNA-test bevestigden enkele theorieën die ik over de identiteit van een paar van mijn voorouders had. Zo heb ik een overgrootvader die Charles Godfrey DeFriez heette. Mijn onderzoek had uitgewezen dat “DeFriez” een Joodse achternaam is maar ik had er, behalve dat vage vermoeden, geen bewijzen voor gevonden dat de familie Joods was. Uit de DNA-test bleek echter dat ik voor 2,5% Asjkenazisch-Joods ben en dat die achternaam inderdaad op een Joodse herkomst duidt.

De link met Zuid-Azië was moeilijker te leggen maar er bestaat een gedeeltelijk ondersteunde theorie dat een van mijn voorouderlijke lijnen Roma (zigeuners) zijn, dus dat zou een verklaring kunnen zijn voor dat resultaat van mijn DNA-test. Van de Roma wordt al tijden gedacht dat ze afkomstig zijn uit Zuid-Azië of India. Lees daarover “Origin of the Romani People Pinned Down”.

Dus het grootste directe voordeel van de MyHeritage DNA-test was dat ik er een paar losse eindjes in ons familieonderzoek mee heb kunnen verklaren en ze deels heb kunnen wegwerken. We zijn nog steeds op zoek naar een andere, misschien beter gedocumenteerde, link met Zuid-Azië, maar de Joodse connectie is zeer goed gedocumenteerd door de DNA-test.

Sinds ik de resultaten van mijn DNA-test heb ontvangen, is er een constante stroom van DNA-matches op gang gekomen met mensen uit het gigantische ledenbestand van MyHeritage. Ik ontvang die matches omdat mijn stamboom op MyHeritage staat. Mijn volgende stap wordt om al die matches te analyseren om te zien of er verrassingen tussen zitten. De matches van MyHeritage bevatten achternamen die mijn stamboom gemeen heeft met die van mijn DNA-matches. Daardoor kan ik snel beslissen of ik bepaalde vragen zou willen beantwoorden door contact op te nemen met mensen die matchen.

Ik begrijp dat een DNA-test gewoon een kwestie van nieuwsgierigheid kan zijn maar voor een toegewijde genealoog met een stamboom op MyHeritage kan een test ook mysteries ontrafelen en weldoordachte theorieën onderbouwen. Bovendien kan een uit nieuwgierigheid uitgevoerde DNA-test een aanzet zijn om serieus genealogisch onderzoek te gaan verrichten.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • Marinus de Korte


    april 25, 2017

    Interessante bijdrage, ik heb gelijkwaardige bevindingen. Met de DNA Matches kun je ook zien hoe nazaten van uw voorouders over de hele wereld zijn verspreid waar u nog geen weet van had.