Boek familiegeschiedenis Yvette Manessis Corporon: ‘Something Beautiful Happened’

Reacties

We presenteren met veel genoegen een nieuw boek van de met een Emmy bekroonde auteur Yvette Manessis Corporon, getiteld Something Beautiful Happened: A Story of Survival and Courage in the Face of Evil.

Yvette overdenkt in haar nieuwe boek haar familiegeschiedenis en stuit op de heldendaden en dapperheid van voorbije generaties en, helaas, ook op racisme en de daaruit voortvloeiende tragedie die tot in onze tijd voortduurt. Bekijk dit ontroerende interview waarin Yvette over Something Beautiful Happened vertelt:

De kritiek is uiterst lovend. Karen Abbott, bestsellerauteur van de New York Times schreef in haar recensie:

Something Beautiful Happened biedt een fascinerende blik op een weinig bekend hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog maar vertelt ook het schrijnende verhaal van iemand die de verloren brokstukken van zijn familiegeschiedenis terugvindt. Yvette Manessis Corporon verweeft deze verhalen met vaardige hand, onberispelijk onderzoek en rijke details. Haar memoires zijn krachtig en onvergetelijk. Ik zal nog lang aan deze personages terugdenken.

Yvette’s eerste roman, When the Cypress Whispers, was geïnspireerd door haar oma’s herinneringen aan het Griekse eilandje Erikoussa, ten noorden van Corfu, waar ze woonde. Ze dook diep in haar familiegeschiedenis en bracht het verhaal aan het licht over hoe haar grootouders, samen met hun buren, tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie op het eiland lieten onderduiken en hen zo van de nazi’s redden. Yvette probeerde wanhopig te achterhalen wat er na de oorlog met de familie was gebeurd. Voor haar had het verhaal losse eindjes.

In haar nieuwe boek, Something Beautiful Happened, beschrijft Yvette haar zoektocht naar de nazaten van de Joodse kleermaker Savvas en diens kinderen, die op het eiland ondergedoken waren geweest. In november 2013 vroeg ze MyHeritage om hulp bij het vinden van de afstammelingen van Savvas. Met hulp van het onderzoeksteam van MyHeritage ontdekte ze eindelijk het waargebeurde verhaal van de onderduikers.

MyHeritage oprichter en CEO Gilad Japhet zag direct in hoe belangrijk het was om dit verbazingwekkende verhaal over dapperheid te onthullen en te delen.

MyHeritage startte een genealogisch avontuur om dit goed bewaarde geheim te ontrafelen. Op basis van slechts vijf voornamen (Savvas, zijn drie dochters Spera, Julia en Nina en een ander kind, Rosa) zijn we erin geslaagd om afstammelingen van de familie in de VS en Israël te lokaliseren.

Meer dan zeventig jaar na de dood van Savvas kwam het hele verhaal aan het licht. Begin 2015 vertrokken Yvette en een team van MyHeritage naar Erikoussa. Tijdens een officiële ceremonie op het eiland werden de nakomelingen van de Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog kon onderduiken herenigd met nakomelingen van de moedige Griekse eilandbewoners die hun leven hadden geriskeerd om deze familie te redden. De families waren blij dat ze de bewoners van het eiland na zoveel jaren konden eren vanwege hun moedige inspanningen. De samenkomst was voor iedereen zeer ontroerend.

Yvette in een emotionele omhelzing met Avraham Hassid, een nazaat van een van de kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bewoners van Erikoussa waren gered.

Tijdens het onderzoek ontdekte het MyHeritage-team veel ontroerende achtergrondverhalen en veranderde de zoektocht in een groter project om de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Corfu te reconstrueren.

Niet lang nadat Yvette eindelijk contact had gekregen met de familie die door haar voorouders was gered, beleefde Yvettes eigen familie een grote tragedie door een laaghartige daad. Haar achterneefje werd op een parkeerterrein in Kansas doodgeschoten als slachtoffer van een neonazi die zoveel mogelijk schade wilde aanrichten.

Yvette is in haar familiegeschiedenis getuige geweest van zowel de schoonheid van medemenselijkheid als de duisternis van haat, met de wrede moord op het zoontje van haar neef. Deze tegenstellingen zijn van invloed geweest op de manier waarop ze in Something Beautiful Happened haar verhaal vertelt en zal de lezer aan het denken zetten over het eigen leven en de wereld waarin we leven.

Zoals Yvette het verwoordt:

Geschiedenis staat niet alleen in schoolboeken, het is overal om ons heen, het is in onze huizen.

Something Beautiful Happened stemt tot nadenken. Het Engelstalige boek is o.a. verkrijgbaar via Bol.com. Neem de lessen ter harte en nodig uw verwanten uit om hun familieverhalen ook voor toekomstige generaties te bewaren.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd