5 tips voor adoptiegerelateerde zoekacties

Dit is een gastpost van Brianne Kirkpatrick, MS, Licensed Certified Genetic Counselor, genetisch counselor, blogger, schrijver en consultant. Brianne biedt in haar particuliere praktijk Watershed DNA persoonlijke ondersteuning en professionele begeleiding aan klanten die om uiteenlopende genealogische of medische redenen hun afkomst willen laten testen. Ze heeft onder meer ervaring in het persoonlijk begeleiden van geadopteerden en personen die met behulp van een donor zijn verwekt en in het bieden van ondersteuning in andere situaties waarin testresultaten complexe gevolgen hebben. Brianne werkt ook samen met het specialistennetwerk Genome Medical, ter ondersteuning van cliënten die behoefte hebben aan medisch-technische genetische tests.

Bij het zoeken binnen mijn eigen familie en tijdens mijn werk in de wereld van de genetische genealogie heb ik kennisgemaakt met uiteenlopende ervaringen, meningen en middelen. Op basis daarvan heb ik de volgende adviezen voor mensen die in verband met een adoptie hun DNA willen laten testen of dat al hebben laten doen.

Werp het net breed uit
Dit is het belangrijkste advies van alle mensen die vertrouwd zijn met het gebruik van DNA om biologische familieleden te vinden. Des te meer kansen u uzelf biedt om te matchen met anderen die hun DNA hebben laten testen, des te groter de kans dat u een bruikbare match ontvangt. MyHeritage maakt uitgebreider zoeken mogelijk door DNA-tests aan te bieden en het mogelijk te maken dat u een gegevensbestand met uw DNA-resultaten (onbewerkte gegevens) van een ander bedrijf naar MyHeritage uploadt om matches te genereren. Deze blogpost maakt duidelijk hoe belangrijk het is om in “alle vijvers te vissen”.

Wees voorbereid op het onverwachte
Uw adoptiegerelateerde zoektocht kan lang of kort duren. De familie waarmee u contact krijgt, kan volledig verrast zijn of u al tientallen jaren zoeken. Hoe snel u een relatie met een match kunt opbouwen, is onvoorspelbaar. Het kan ongemakkelijk voor u zijn, ongeacht of het zo langzaam als een schildpad of zo snel als een haas gaat. Alle ervaringen zijn verschillend, maar er zijn vaak overeenkomsten tussen zoekacties. Hier zijn de resultaten van een enquête over het gebruik van adoptiegerelateerde DNA-tests en wat u kunt verwachten. Uiteraard kunnen uw persoonlijke ervaringen sterk van de norm afwijken.

Verken al uw mogelijkheden om te “matchen”
DNA is slechts één manier om een biologisch familielid op te sporen en contact te leggen. Hoewel het voor velen een uitkomst is, is het niet de enige weg naar hereniging. U hebt vele mogelijkheden om te zoeken. Sommige landen beschikken over registers waarin volwassen geadopteerden en biologische ouders die elkaar willen ontmoeten zich kunnen inschrijven. U kunt contact opnemen met het adoptiebureau of de sociale instelling die de adoptie heeft verzorgd. U kunt onderzoek laten verrichten naar uw rechten om een kopie van uw originele geboorteakten en adoptiegegevens te ontvangen. U kunt een gecertificeerde vertrouwenspersoon inschakelen om contact op te nemen met een derde partij. En u kunt uiteraard ook gewoon met oudere familieleden en familievrienden praten om te zien of u iets meer over uw adoptie te weten kunt komen.

Inventariseer wie u onderweg kan ondersteunen
Sommige vrienden en familieleden zullen u bij uw zoektocht naar een biologische ouder of een geadopteerd kind ondersteunen, anderen niet. Naast uw familie- en vriendenkring is het internet een alom aanwezige bron van informatie en een manier om in contact te komen met anderen die hetzelfde proces hebben doorgemaakt. De kans is groot dat u iemand vindt die heeft meegemaakt wat u doormaakt. Ondersteuning en meer informatie zijn beschikbaar als u op de juiste plaats kijkt. Websites als dnaadoption.com, podcasts als Adoptees On, groepen als The DNA Detectives (website en Facebook-groep) en boeken als Finding Family zijn nuttig geweest voor verschillende mensen die met adoptie te maken hebben gehad.

Schakel een in adoptie gespecialiseerde counselor in
Een geadopteerde vrouw vertelde me dat inschakelen van een counselor het beste was wat ze had gedaan om zich voor te bereiden op haar zoektocht naar haar biologische familie. Het aanvangen van de reis kan onverwachte emoties oproepen, waar je niet op bent voorbereid. Dat geldt ook voor het uitproberen van een nieuwe aanpak, zoals voor het eerst een DNA-test laten uitvoeren. In adoptie gespecialiseerde counselors vindt u in deze lijst of met de menuoptie “Find a Therapist” op psychologytoday.com. Een goed opgeleide counselor kan u inzicht bieden in uw angsten en spanningen en u voorbereiden op de hobbels die u onderweg zult tegenkomen, ongeacht het eindresultaat.

Mensen die zijn geadopteerd gaan om verschillende redenen op zoek naar hun biologische ouders. Alleen de geadopteerde (of een biologische vader, moeder, broer of zus) weet voor zichzelf of en wanneer het juiste moment is aangebroken om te gaan zoeken. Maak van tevoren voor uzelf uit waarom u zoekt en ga aan de slag met deze en andere tips. Wie weet bent u slechts één DNA-test verwijderd van een geslaagde zoektocht.