Nieuwe functie: Gedeelde voorouderlijke plaatsen voor DNA-matches

Reacties

We zijn blij om de release van een nieuwe functie voor DNA-matches aan te kondigen – de weergave van gedeelde voorouderlijke plaatsen voor iedere match. Deze functie maakt DNA-matching met MyHeritage nog nuttiger.

Gedeelde voorouderlijke plaatsen verwijst naar steden, landen of Noord-Amerikaanse staten die zowel in uw stamboom als in de stambomen van uw DNA-matches voorkomen. Het gaat daarbij om de plaatsen van geboorte en overlijden van uw voorouders en de voorouders van uw DNA-matches. Deze plaatsen worden tot 10 generaties terug in kaart gebracht en kunnen een vitale rol spelen in het onderzoek naar uw familiegeschiedenis.

Wanneer u een DNA-match bekijkt, is het niet altijd duidelijk hoe die match met u verwant is en wie uw gemeenschappelijke voorouder is. Voorheen kon u daar misschien achter komen door bestudering van de stambomen van uw DNA-matches, de gedeelde voorouderlijke achternamen of de Smart Matches™ die tussen uw stambomen bestaan. Als u zowel over een DNA-match als een gedeelde voorouderlijke plaats beschikt, dan bent u met ingang van deze week bewapend met meer informatie om de match verder te onderzoeken. U kunt wellicht bepalen welke gemeenschappelijke voorouder u en uw match delen en van wie jullie dus dezelfde DNA-segmenten hebben geërfd.

Deze nieuwe functie biedt altijd toegevoegde waarde en het maakt niet uit of u en uw DNA-match een gemeenschappelijke oorsprong hebben in een grote stad of in een afgelegen dorpje. Als u en een DNA-match bijvoorbeeld allebei voorouders hebben die geboren of gestorven zijn in het stadje Borșa, in het Roemeense district Maramureș, dan kan dit u ervan verzekeren dat u en de match inderdaad verwant zijn en u helpen om te achterhalen welke relatie er precies is. Zelfs als u en uw match voorouderlijke gebeurtenissen in een grote stad hebben, verfijnt het feit dat jullie die stad al gemeen hebben uw zoekopdracht aanzienlijk. De stad kan extra aanwijzingen geven over hoe u mogelijk verwant bent.

Op MyHeritage hebben veel DNA-klanten grondig opgezette stambomen, waardoor we informatie zoals voorouderlijke plaatsen kunnen achterhalen en voor DNA-matches kunnen vergelijken.

We geven voorouderlijke gebeurtenissen weer op stadsniveau. Als we bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat een levensgebeurtenis heeft plaatsgevonden in Moskou, dan plaatsen we de speld op de exacte stad op de kaart. In gevallen waarin we de stad niet kunnen bepalen, zullen we deze gebeurtenissen per land groeperen.

Onze geavanceerde algoritmes kunnen steden en plaatsen zelfs matchen als ze verkeerd zijn gespeld of in verschillende talen zijn ingevoerd. Als u Moskou in het Engels als Moscow, Russia in uw stamboom hebt opgenomen en uw match heeft een stamboom waarin Москва, Росссия is opgegeven, dan kunnen wij de gedeelde voorouderlijke plaats nog steeds identificeren.

Toegang tot Gedeelde voorouderlijke plaatsen

Op de pagina DNA-matches vindt u een overzicht van al uw DNA-matches. U ziet daar nu ook de gedeelde voorouderlijke plaatsen die eventueel zijn gevonden. Aan de hand daarvan kunt u bepalen wie uw gedeelde voorouders zijn.

Ga naar de pagina DNA-matches door in het menu “DNA” op “DNA Matches” te klikken.

Pagina DNA-matches (klik om te vergroten)

Beweeg de muisaanwijzer over een gemeenschappelijke voorouderlijke plaats om de uitgebreide informatie te bekijken. Er verschijnt dan een tooltip met aanvullende informatie. De tooltip laat onder meer zien hoeveel gedeelde voorouderlijke plaatsen u met uw DNA-match deelt.

Tooltip met uitgebreide informatie over gedeelde voorouderlijke plaatsen (klik om te vergroten)

Alle gegevens over uw DNA-matches zijn nu op één plek verzameld op de pagina DNA Match Review, onderverdeeld in verschillende secties die u helpen om uw precieze verwantschap met een match te ontdekken. U vindt er nu een sectie Gedeelde voorouderlijke plaatsen, onder de sectie Gedeelde voorouderlijke achternamen.

Klik in de lijst met DNA-matches op de knop “DNA Match beoordelen” die rechtsonder iedere match staat, zoals hieronder is te zien. Scroll door naar de nieuwe sectie Gedeelde voorouderlijke plaatsen.

Als u gedeelde voorouderlijke plaatsen met uw DNA-match deelt, dan ziet u in deze sectie de gemeenschappelijke plaatsen van geboorte en overlijden die in de stambomen van u allebei voorkomen. We gaan daarbij tot 10 generaties terug. Op de kaart ziet u spelden die de plaatsen aangeven waar de levensgebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Onder de kaart worden alle levensgebeurtenissen in die plaats weergegeven naast die uit de stamboom van uw match.

De sectie Gedeelde voorouderlijke plaatsen (klik om te vergroten)

Lichtgrijze spelden op de kaart staan voor gebeurtenissen in uw stamboom, donkergrijze spelden staan voor gebeurtenissen in de stamboom van uw DNA-match en paarse spelden geven specifieke gedeelde plaatsen aan met gebeurtenissen in beide stambomen.

Als u de muisaanwijzer beweegt over de naam van iemand met een levensgebeurtenis op die locatie, dan wordt er een tooltip geopend van waaruit u de stamboom of het profiel van die persoon kunt bekijken of gericht naar gegevens over die persoon kunt zoeken.

Selecteer een land of een Noord-Amerikaanse staat in de lijst linksboven, om alle gebeurtenissen te bekijken die zich daar hebben afgespeeld.

Een land in de sectie Gedeelde voorouderlijke plaatsen selecteren (klik om te vergroten)

Alleen gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in een land of Noord-Amerikaanse staat die u met uw DNA-match gemeen hebt, worden op de kaart en in de lijst daaronder weergegeven. Om alle voorouderlijke plaatsen van uw DNA-match te bekijken, klikt u op de knop “Alle voorouderlijke plaatsen bekijken” in de rechterbenedenhoek van de sectie. Er wordt dan een pop-upvenster geopend met alle voorouderlijke plaatsen die jullie gemeenschappelijk hebben. Tussen haakjes staan de achternamen die bij de levensgebeurtenissen op deze plaatsen horen.

Matches met gedeelde plaatsen filteren

Onlangs hebben we een nieuw en uitgebreid filtersysteem voor DNA-matches vrijgegeven. Lees de betreffende blogpost om uw geheugen op te frissen over de krachtige filters waarmee u al uw DNA-matches kunt beheren.

Met behulp van het eerste item op de filterwerkbalk, het stamboomdetailfilter, kunt u uw matches nu zó filteren dat u uitsluitend matches met gedeelde voorouderlijke plaatsen ziet. Daarnaast hebt u de bestaande filteropties voor matches die over een stamboom beschikken, een voorouderlijke achternaam met u delen en voor Smart Matches™ tussen uw stambomen. Het apart bekijken van DNA-matches met gedeelde voorouderlijke plaatsen kan inzicht in de verwantschap geven.

Filteren op gedeelde voorouderlijke plaatsen (klik om te vergroten)

Dit filter kan worden gecombineerd met andere meervoudige filters. Daardoor kunt u op aanvullende criteria filteren. U kunt het filter ook nog combineren met sorteer- en zoekopties. In dit voorbeeld hebben we ervoor gekozen om uitsluitend matches weer te geven waarvoor geldt dat ze over een gedeelde plaats beschikken, afkomstig zijn uit de VS en beschikken over een Noord- en West-Europese etniciteit.

Filters combineren (klik om te vergroten)

Kosten

Voor sommige secties op de pagina DNA Match, zoals de nieuwe functie Gedeelde voorouderlijke plaatsen, is een familiesite-abonnement vereist om ze in hun geheel te kunnen bekijken. Gebruikers met een Premium-, PremiumPlus- of Complete-abonnement hebben volledige toegang tot alle secties van DNA Match Review. Gebruikers met een Basic-abonnement kunnen sommige secties slechts gedeeltelijk bekijken. Lees hier meer over onze abonnementen.

Tot slot

Deze nieuwe functie kan u een goed vertrekpunt bieden om uw DNA-matches nader te onderzoeken. We hopen dat DNA-matching hierdoor nog nuttiger voor u zal zijn en nieuwe, onverkende onderzoekswegen voor u zal openen. We zijn altijd op zoek naar manieren om u maximaal te laten profiteren van uw DNA-matches en u ontdekkingen over uw familiegeschiedenis te laten doen.

Als u nog geen test hebt laten uitvoeren, bestel dan vandaag nog een MyHeritage DNA-kit of upload gratis uw DNA-gegevens van een ander bedrijf. Voor alle DNA-gegevens die tussen nu en 1 december 2018 worden geüpload, blijft gratis volledige toegang tot alle DNA-functies gelden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd