Theory of Family Relativity™ – een gamechanger in de genealogie

Theory of Family Relativity™ – een gamechanger in de genealogie

We zijn verheugd om een nieuwe functie te introduceren die een totale gamechanger in de genetische genealogie is – de Theory of Family Relativity™. Deze ongekende functie helpt u om optimaal profijt van uw DNA-matches te hebben. De genealogische informatie uit al onze collecties van bijna 10 miljard historische gegevens en uit de stamboomprofielen zijn geïntegreerd om u theorieën aan te bieden over hoe u en uw DNA-matches met elkaar verwant zijn. Als u een MyHeritage DNA-test hebt gedaan of uw DNA-resultaten naar MyHeritage hebt geüpload, dan kan deze revolutionaire technologie verbazingwekkende nieuwe informatie over uw familiebanden bieden.

Een krachtig voorbeeld van de functie Theory of Family Relativity™. Er bestaat mogelijk een relatiepad voor een DNA-match in stambomen van MyHeritage, Geni en FamilySearch en een vermelding in een Canadese volkstelling! (Klik om te vergroten)

Een krachtig voorbeeld van de functie Theory of Family Relativity™. Er bestaat mogelijk een relatiepad voor een DNA-match in stambomen van MyHeritage, Geni en FamilySearch en een vermelding in een Canadese volkstelling! (Klik om te vergroten)

Tot nu toe gebruikten liefhebbers van familiegeschiedenis twee verschillende domeinen om ontdekkingen te doen: de papieren wereld van historische akten en stambomen en de biologische wereld van DNA-verbanden. Als u DNA-matches ontving, was het vaak niet duidelijk hoe de match precies met u verwant is en wie uw gemeenschappelijke voorouder is. De “heilige graal” van de genetische genealogie is het ontvangen van DNA-matches met het volledige relatiepad tussen u en elke DNA-match, zodat u op basis daarvan nieuwe informatie aan uw stamboom kunt toevoegen.

We hebben meerdere functies geïntroduceerd om DNA-matches te verbeteren met als doel om dit te bereiken, zoals gedeelde Smart Matches™, gedeelde voorouderlijke achternamen en gedeelde voorouderlijke plaatsen. Powertools als de chromosomenbrowser bieden ook extra aanwijzingen. Hoewel deze functies zeer nuttig zijn en u soms kunnen helpen bij het identificeren van het relatiepad naar uw DNA-matches en de gemeenschappelijke voorouders, loopt het onderzoek van de meeste mensen nog steeds vast bij DNA-matches waarvan ze de exacte verwantschapsbanden en hoe de DNA-match in hun stamboom past niet kunnen achterhalen. Bovendien was de informatie die wij tot nu toe presenteerden uitsluitend gebaseerd op uw stamboom en de stamboom van uw DNA-match. Dit betekende dat u alleen de informatie had die u en zij hadden opgegeven om verder te gaan, en meestal komen de gemeenschappelijke voorouders niet voor in de stamboom van u of van uw match. Met de release van de Theory of Family Relativity™ hebben we de kloof tussen DNA-matches en historische gegevens overbrugd en beide werelden naadloos geïntegreerd. De “heilige graal” is gevonden!

Door middel van deze nieuwe functie, voorzien wij u van aanwijzingen die de relatie tussen uw matches uitleggen op basis van onze volledige collectie stambomen en historische gegevens. Daarmee voorkomt u tijdverslindend giswerk. U kunt dan de aanwijzingen, de zogeheten theorieën, en de bijbehorende informatie bestuderen en de juistheid ervan controleren.

Door alle beschikbare informatiebronnen op MyHeritage samen te voegen en de volledige kracht ervan collectief te benutten, kunnen we mysteries ontrafelen die nooit eerder zijn opgelost.

Hoe werkt het precies?

Voor de Theory of Family Relativity™ gebruiken we een grafische voorstelling die is gemaakt met big data en die miljarden datapunten uit duizenden databases op MyHeritage met elkaar verbindt, in real time. Intern noemen we dit de “Big Tree”. Elke knoop hierin vertegenwoordigt een persoon en elke rand (lijn) toont een bloedverwantschap tussen twee personen die wordt beschreven in een stamboom of in historische gegevens. Een rand kan ook staan voor een overeenkomst tussen twee stamboomprofielen die waarschijnlijk voor dezelfde persoon zijn of voor twee records die waarschijnlijk dezelfde persoon betreffen.

MyHeritage’s toonaangevende matchingtechnologieën maken deze verbindingen tussen mensen en records. Ingenieurs en algoritme-experts van MyHeritage hebben een unieke aanpak ontwikkeld die de “Big Tree” in staat stelt om alle paden tussen miljoenen bloedverwanten direct te berekenen. De Theory of Family Relativity™ maakt gebruik van deze informatie om de meest aannemelijke theorieën te construeren, die verklaren hoe twee mensen die door een DNA-match op MyHeritage met elkaar verbonden zijn met elkaar verwant zijn. Hiervoor worden zowel stambomen als historische gegevens gebruikt. De “Big Tree” is niet statisch en blijft altijd actueel als gebruikers gegevens toevoegen of verwijderen, of als ze bepaalde matches afwijzen omdat ze die onjuist vinden. In plaats daarvan berekenen we wanneer we maar willen een nieuwe grote stamboom en genereren we zo een frisse kijk op de wereld, die almaar groter en nauwkeuriger wordt. De “Big Tree” is uniek in die zin dat het alle stambomen op MyHeritage omvat, aangevuld met de enorme collaboratieve stambomen van Geni en FamilySearch, die naar MyHeritage worden gerepliceerd.

Het aantal theorieën dat u kunt ontvangen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het detailniveau van uw stamboom (hoe meer hoe beter). Het aantal zal in de loop van de tijd toenemen: naarmate meer gebruikers hun DNA op MyHeritage testen of hun DNA-resultaat uploaden, naarmate we meer historische gegevens blijven toevoegen en naarmate de stambomen blijven groeien.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze revolutionaire functie theorieën produceert. Het zijn theorieën, meer niet. Ze zijn gebaseerd op grote hoeveelheden informatie van andere gebruikers, die fouten in stambomen kunnen maken, en op matches tussen stamboomprofielen en records die onnauwkeurig kunnen zijn. We raden u ten zeerste aan de theorieën grondig te bestuderen en zelf te beoordelen of ze nauwkeurig zijn. U beslist zelf hoe u het beste verder kunt gaan met uw genealogische onderzoek. Alles controleren is de beste aanpak voor elke genealoog bij alle aanwijzingen en bewijzen. Onthoud dus dat theorieën zeer nuttig kunnen zijn maar niet altijd correct zijn.

Het gebruik van de Theory of Family Relativity

 Theorieën zullen vaak worden gevonden voor sommige van uw DNA-matches.

Bezoek uw DNA-matches om ze te bekijken. Tijdens de introductie van deze functie, zal er een banner, zoals hieronder getoond, boven uw lijst met DNA-matches worden weergegeven, om u te laten weten dat er theorieën voor u zijn gevonden. Klik op de knop op deze banner om gemakkelijk al uw DNA-matches met theorieën te bekijken.

Wanneer er een theorie voor een DNA-match bestaat, dan wordt dat ook weergegeven op de DNA-matchkaart, zoals u hieronder kunt zien.

DNA-match met een theorie (Klik om te vergroten)

DNA-match met een theorie (Klik om te vergroten)

Wanneer de geschatte verwantschap (volgens het gedeelde DNA) vaag is, zonder duidelijke indicatie van de ware relatie, zal de theorie helpen bij het duiden van de verwantschapsbanden. U kunt de relatie die de theorie voorstelt vergelijken met de relatie die het DNA voorstelt, om te zien of ze overeen kunnen komen.

Klik op “Theorie bekijken” op de kaart om de volledige theorie weer te geven, inclusief het volledige relatiepad. U kunt ook beginnen met een beknopte weergave van de theorie, die te zien is op DNA Match Review.

Beknopte theorieweergave op DNA Match Review (Klik om te vergroten)

Beknopte theorieweergave op DNA Match Review (Klik om te vergroten)

Wanneer er meer dan één theorie beschikbaar is, betekent dit dat we verschillende theorieën hebben geïdentificeerd met verschillende relaties tussen u en de DNA-match. Dit kan gebeuren wanneer mensen in de familie in eerdere generaties binnen de familie zijn getrouwd. In deze situaties kunt u de theorie die u wilt bekijken in de vervolgkeuzelijst selecteren.

Tussen meerdere theorieën schakelen (Klik om te vergroten)

Tussen meerdere theorieën schakelen (Klik om te vergroten)

In de beknopte theorieweergave kunt u de muisaanwijzer over een individu bewegen om aanvullende informatie te zien.

Klik op “Volledige theorie bekijken” om een gedetailleerdere weergave te bekijken, die laat zien welke stambomen en historische gegevens er zijn gebruikt om de theorie op te stellen.

Een volledige theorie bekijken (Klik om te vergroten)

Een volledige theorie bekijken (Klik om te vergroten)

Het bekijken van een volledige theorie is een unieke mogelijkheid, waarin de nieuwe technologie van MyHeritage echt uitblinkt. Het belang ervan is dat u kunt zien hoe MyHeritage het relatiepad heeft uitgestippeld en welke informatiebronnen er onderweg zijn gebruikt.

Bovenaan de pagina Volledige theorie ziet u de geschatte relatie (door het DNA) en de relatie die wordt voorgesteld door de Theory of Family Relativity™. Als er meer dan één theorie is gevonden, zoals hierboven vermeld, dan kunt u tussen de theorieën schakelen.

Een volledige theorie bekijken (Klik om te vergroten)

Een volledige theorie bekijken (Klik om te vergroten)

Theorieën beginnen altijd in uw stamboom en eindigen in de stamboom van uw DNA-match. De doorkruising van het pad kan andere stambomen op MyHeritage, Geni, FamilySearch of historische gegevens omvatten.

Iedere keer als u een horizontale “hop” ziet, betekent dit dat de theorie een match gebruikt om van de ene bron naar de andere door te gaan. Elke Smart Match of Record Match wordt beoordeeld met een betrouwbaarheidsniveau in procenten, gebaseerd op de kwaliteit van de match. Hoe hoger de score, hoe beter de match is. Smart Matches en Record Matches die ooit zijn afgewezen worden nooit gebruikt in theorieën en we vereisen ook een zeer hoog minimaal vertrouwen van elke match onderweg, om ervoor te zorgen dat de theorieën die u ziet van zeer hoge kwaliteit zijn. De match die van alle matches het minst wordt vertrouwd, bepaalt de betrouwbaarheidsscore voor de hele theorie (en wordt bovenaan de pagina weergegeven).

Binnen een theorie zijn er vaak meerdere paden die op verschillende manieren laten zien dat we tot dezelfde theorie komen en meer bewijs leveren om deze te onderbouwen. Alle paden komen samen in de beknopte theorie, maar verschillen in de bronnen die onderweg zijn gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld één pad in uw stamboom beginnen en eindigen in de stamboom van de DNA-match. Zo’n kort pad wordt, indien aanwezig, altijd als eerste getoond. Er kunnen andere paden tussen dezelfde familieleden zijn die andere stambomen of andere historische gegevens volgen. Klik op een padnummer om het te bekijken.

Schakelen tussen meerdere paden voor een theorie (Klik om te vergroten)

Schakelen tussen meerdere paden voor een theorie (Klik om te vergroten)

Het groene pictogram staat voor een Smart Match™ tussen twee stambomen op MyHeritage.

Een Smart Match™ die in een theorie is gevonden (Klik om te vergroten)

Een Smart Match™ die in een theorie is gevonden (Klik om te vergroten)

Het bruine pictogram staat voor een Record Match. Dat zijn matches met historische gegevens.

Overigens; er bestaat hier enige verwarring, omdat matches met stambomen op Geni en FamilySearch momenteel worden beschouwd als Record Matches, omdat het geen stambomen op MyHeritage zijn, hoewel het wel degelijk stambomen zijn en geen records. In de toekomst zullen we dergelijke matches waarschijnlijk opnieuw classificeren als Smart Matches en misschien veranderen we de naam “Smart Matches” ooit in “Stamboommatches”.

Klik op een matchpictogram (groen of bruin) om een handige vergelijking te zien van de informatie die voor die persoon in de twee bronnen bestaat. Aan de hand van deze informatie kunt u zelf bepalen of de match accuraat is.

Een match binnen een theorie beoordelen (Klik om te vergroten)

Een match binnen een theorie beoordelen (Klik om te vergroten)

In het bovenstaand voorbeeld ziet de Smart Match er nauwkeurig uit en kunt u er dus gerust op vertrouwen.

Een theorie heeft meer te bieden dan u op het eerste gezicht denkt. Als u met de muisaanwijzer over een item in een theorie beweegt, dan verschijnt er een tooltip met meer informatie. U kunt bijvoorbeeld met de muisaanwijzer over de naam van een stamboomeigenaar bewegen om knoppen weer te geven om contact met die persoon op te nemen of de stamboom te bekijken. Als u met de muisaanwijzer over een naam van een collectie of over een historische record beweegt, dan verschijnt er een tooltip met knoppen om te zoeken, enzovoort.

Voorbeeld van twee theorieën voor dezelfde DNA-match, omdat twee halfbroers met twee volle nichten zijn getrouwd (Klik om te vergroten)

Voorbeeld van twee theorieën voor dezelfde DNA-match, omdat twee halfbroers met twee volle nichten zijn getrouwd (Klik om te vergroten)

Filters

Er is een gemakkelijke manier om alle theorieën te bekijken.

U kunt uw DNA-matches filteren om alleen die matches te zien die beschikken over een Theory of Family Relativity™. Doe dit door op de filterwerkbalk te klikken, op “Alle stamboomdetails” te klikken en de optie “Has Theory of Family Relativity™” te selecteren. Deze optie is een aanvulling op de bestaande filteropties om matches te bekijken die plaatsen, voorouderlijke achternamen of andere Smart Matches™ met u delen.

DNA-matches filteren om alle matches met een theorie te bekijken (Klik om te vergroten)

DNA-matches filteren om alle matches met een theorie te bekijken (Klik om te vergroten)

Een ander voorbeeld van een theorie (Klik om te vergroten)

Een ander voorbeeld van een theorie (Klik om te vergroten)

Wat te doen als een theorie juist lijkt

Als u een theorie hebt ontvangen die er goed uitziet, gefeliciteerd! De theorie vertelt u hoe u met een DNA-match verwant bent. U kunt de volledige theorie bekijken en de mensen en informatie die nog niet in uw stamboom staan aan uw stamboom toevoegen. In deze eerste release hebben we dat nog niet geautomatiseerd. U kunt dus niet met één klik een tak aan uw stamboom toevoegen, maar we kunnen dat in de toekomst toevoegen, indien er voldoende vraag naar is. Voor het moment moet u alle gegevens handmatig toevoegen, zoals goede stamboomonderzoekers altijd al hebben gedaan.

Wat te doen als een theorie onjuist is

Momenteel is het niet mogelijk om een theorie te bevestigen of af te wijzen. Misschien voegen we die functionaliteit later toe.

Als u een theorie als onjuist beschouwt vanwege een verkeerde Smart Match in uw stamboomstructuur, kunt u die Smart Match gemakkelijk afwijzen in de sectie Smart Matches van de website (met de menuoptie Matches per persoon in het menu Ontdekkingen). Hierdoor zal de onjuiste theorie vanzelf verdwijnen.

Als u een onjuiste theorie ziet door een fout die een andere gebruiker in zijn stamboom heeft gemaakt, overweeg dan om uw burgerplicht als genealoog te doen en contact met de eigenaar van de betreffende stamboom op te nemen om hem op de mogelijke fout te wijzen. Zodra de fout is opgelost, wordt de theorie aangepast of verwijderd.

Als een theorie onjuist is door een match die niet in uw stamboom staat, dan kunt u de eigenaar van die stamboom met die match vragen om de match af te wijzen. Of u kunt eenvoudigweg elke theorie negeren die u als onjuist beschouwt.

Privacy

Er zijn bijna geen privacy-problemen aan deze nieuwe functie verbonden, omdat MyHeritage bij het doorkruisen van een theorie automatisch de gegevens van levende personen in andere stambomen zal anonimiseren. De meeste theorieën bevatten geen levende personen (naast u en de DNA-match waarvan de details toch al zichtbaar zijn), omdat de theorieën alleen het relatiepad met voorouders doorkruisen om een bloedverwantschap te vinden. Ze komen nooit bij jongere generaties uit en bereiken al snel voorgaande decennia en eeuwen met overleden voorouders.

Gebruikers die geen theorieën willen zien of hun stamboom niet willen laten deelnemen aan theorieën die aan andere gebruikers worden voorgesteld, kunnen in de privacyinstellingen Smart Matches voor hun stamboom uitschakelen, opname van hun stamboom in SuperSearch weigeren en hun familiewebsite onzichtbaar maken voor gasten. Dat is mogelijk, maar niet aan te raden, omdat de gebruiker dan geen Smart Matches en andere voordelen meer ontvangt.

Samenvatting van de voordelen

Voor de genetische genealogie bestaat de “heilige graal” eruit dat gebruikers precies weten hoe ze met hun DNA-matches verwant zijn. De Theory of Family Relativity™ geeft die informatie op een presenteerblaadje. Maar de graal bevat geen wondermiddel: u ontvangt geen theorieën voor al uw DNA-matches en sommige theorieën kunnen onjuist zijn.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van deze nieuwe functie:

* U doet nieuwe ontdekkingen. Theorieën zullen u met behulp van genealogie (stambomen en records) inzicht bieden in een aantal van uw DNA-matches. Hiermee kunt u vastgelopen onderzoek weer vlot trekken en (handmatig) hele nieuwe takken aan uw stamboom toevoegen.

* U zult nieuwe voorouders ontdekken, want theorieën gaan verder dan de grens van uw stamboom. Ze bevatten ook personen uit andere stambomen en records, waaronder nieuwe voorouders die nog niet in uw stamboom staan.

* U krijgt meer zelfvertrouwen. Theorieën geven u aanwijzingen, gebaseerd op DNA, over welke Smart Matches u kunt vertrouwen. Hierdoor kunt u personen en gegevens aan uw stamboom toevoegen op basis van matches tussen stambomen waar u eerder sceptisch over was (of waarvan u niet op de hoogte was).

* U bespaart tijd. Door uw theorieën te bestuderen kunt u uzelf honderden uren onderzoek besparen, die nodig zouden zijn geweest om zelf tot dezelfde conclusies te komen met behulp van de 10 miljard records en stamboomprofielen op MyHeritage.

* U ontvangt elke maand meer theorieën omdat de MyHeritage-databases met DNA-gegevens, stamboomgegevens en historische gegevens dagelijks met grote sprongen groeien.

Kosten

Theory of Family Relativity™ is een betaalde functie waarvoor een familiesite-abonnement op MyHeritage vereist is (Premium, PremiumPlus of Complete). Gebruikers die hun ruwe DNA-gegevens van een ander testbedrijf naar MyHeritage uploaden en geen abonnement willen afsluiten, kunnen een eenmalige vergoeding van $29 per kit betalen om alle geavanceerde DNA-functies van MyHeritage te ontgrendelen, inclusief Theory of Family Relativity™. Lees hier meer over onze abonnementen. Gebruikers zonder abonnement zullen nog steeds alle theorieën zien die we voor hen gevonden hebben, maar de details van de volledige theorie zullen gedeeltelijk verborgen blijven.

Credits

De Theory of Family Relativity™ was een teaminspanning waaraan veel medewerkers van MyHeritage gedurende bijna 2 jaar hebben bijgedragen. Het totaalconcept en de naam van deze functie zijn bedacht door Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage. ZIjn visie kan worden gerealiseerd door geniale technologische doorbraken van onze CTO, Sagi Bashari. De concepten voor de gebruikersinterface zijn ontwikkeld en bijgewerkt door onze Senior VP of Product Management, Uri Gonen, en verder verbeterd door onze DNA Product Manager, Ran Snir. De functionaliteit is geprogrammeerd door het uitstekende ontwikkelteam van MyHeritage, waarin veel ervaren ontwikkelaars van algoritmen en gebruikersinterfaces werken. Het prachtige ontwerp is verzorgd door ons Design & UX-team en de kwaliteitsborging was in handen van ons QA-team. Vele andere MyHeritage-groepen namen deel aan de realisatie van deze belangrijke genealogische en technologische doorbraak.

Concurrentie?

We hebben zojuist vernomen dat een van onze belangrijkste concurrenten een functie heeft uitgebracht die lijkt op onze Family Relativity™-theorie. Dat is uitstekend, want het bewijst dat grote geesten hetzelfde denken! Het is ook een zegen voor de hele genetische genealogiegemeenschap. Er is echter een groot verschil (zie de reactie van Einstein hierboven 😊). Bij MyHeritage kunt u alle theorieën bekijken, het volledige pad ervan zien en de juistheid ervan controleren. U kunt contact opnemen met alle stamboomeigenaren op het pad van de theorie en alle matches op juistheid controleren. Het is veel gemakkelijker om op die manier onjuiste theorieën te ontdekken en veel meer aan uw stamboom toe te voegen dan alleen de directe lijn van personen die naar de gemeenschappelijke voorouder leiden, en weer terug. De concurrerende oplossing biedt slechts een beknopt overzicht van elke theorie gegeven. Van de gebruikers wordt gevraagd dat ze alles voor lief aannemen. Het is “graag of traag”, zonder de mogelijkheid om de gegevens te verifiëren of het volledige pad of de matches te kunnen bekijken. Er wordt ook geen aanvullende informatie verstrekt over de bron van de informatie, de stambomen die onderweg zijn gebruikt of de verwanten die daarin te vinden zijn. De MyHeritage-functie biedt superieur gebruikersgemak.

Conclusie

De Theory of Family Relativity™ is een gamechanger in genetische genealogie, die eindelijk de werelden van genealogie en DNA samenbrengt. Het maakt volledig gebruik van alle bronnen op MyHeritage – de 10 miljard historische gegevens en stamboomprofielen, de 2,5 miljoen profielen sterke DNA-database, de Smart Matches, de Record Matches en de Record Detective Matches. De functie stelt het genealogiedomein in staat om DNA-matches te verklaren en stelt het DNA-domein in staat om genealogische matches te valideren.

MyHeritage belooft altijd te zullen streven naar het ontwikkelen van innovatieve technologieën om de familiegeschiedenis toegankelijker te maken en genealogische muren te doorbreken. We zijn er trots op dat we deze belofte ook vandaag weer waarmaken.

We hopen dat de Theory of Family Relativity™ u zal helpen tijdens uw reis door uw familiegeschiedenis en dat het voor veel gebruikers interessante onderzoekswegen zal openen.

Dit is slechts de eerste van de aanvullende baanbrekende functies die we met de nieuwe “Big Tree”-infrastructuur zullen bieden. We houden u op de hoogte van alle spannende nieuwe functies!