MyHeritage heeft alle Israëlische begraafplaatsen gedigitaliseerd

MyHeritage heeft alle Israëlische begraafplaatsen gedigitaliseerd

Met grote vreugde kondigen we aan dat we, na vijf jaar van toegewijde inspanningen, ons ambitieuze doel hebben bereikt om alle begraafplaatsen van Israël te digitaliseren. Het is nu het eerste land ter wereld dat zo goed als al zijn grafstenen doorzoekbaar online heeft staan, met afbeeldingen, locaties en volledige transscripties. We hebben al deze informatie bovendien gratis beschikbaar gesteld!

Achtergrond

In februari 2014 hebben we samen met BillionGraves een wereldwijd crowdsourcingproject gelanceerd om de begraafplaatsen in de wereld digitaal te behouden. Het is essentieel om begraafplaatsen te digitaliseren, door de grafstenen te fotograferen en een transcriptie van alle teksten te maken. Grafstenen spelen immers een sleutelrol in de familiegeschiedenis. Ze bieden essentiële informatie, zoals de naam van een persoon, de namen van naasten en de geboorte- en overlijdensdatum. Soms beschrijven ze zelfs het karakter en de persoonlijkheid van de overledene. De meeste begraafplaatsen in de wereld zijn nooit systematisch gedocumenteerd of online beschikbaar gesteld. MyHeritage en BillionGraves hebben geprobeerd om hier verandering in te brengen.

Door ouderdom en blootstelling aan de elementen vervagen de grafstenen tot het punt waarop ze onleesbaar worden. Het wordt steeds moeilijker, en soms zelfs onmogelijk, om ze te lezen en te weten wie er ergens begraven is. Daarom mag er geen tijd verloren gaan. Aan de verwering van de grafstenen kunnen we niet veel veranderen, maar we moeten ervoor zorgen dat de voetafdrukken van onze voorouders zichtbaar blijven.

Onze generatie is gezegend met de nodige hulpmiddelen en het is dus aan ons om deze waardevolle informatie te bewaren. BillionGraves biedt een unieke mobiele app, beschikbaar voor zowel iOS als Android, die gebruikers in staat stelt om als vrijwilliger grafstenen te fotograferen. Van de tekst op de foto’s wordt vervolgens door nog meer vrijwilligers een transcriptie gemaakt op de website van BillionGraves, hetgeen resulteert in doorzoekbare digitale gegevens. BillionGraves is niet alleen zeer eenvoudig in het gebruik, de app van BillionGraves legt ook automatisch de exacte GPS-coördinaten van ieder gefotografeerde grafsteen vast. Hierdoor zijn anderen in staat om interessante grafstenen te lokaliseren, te bezoeken of opnieuw te fotograferen. Dit vermindert dubbel werk waardoor de vrijwilligers zich kunnen concentreren op die delen van begraafplaatsen die nog niet zijn gedigitaliseerd.

Het project werd door medewerkers van MyHeritage afgetrapt met de digitalisering van begraafplaats Segula, een van de oudste begraafplaatsen van Israël. We hebben in één dag 73.000 foto’s genomen om ze kort daarna te indexeren. Een paar maanden later brachten onze medewerkers vrienden en genealogische organisaties mee om de begraafplaats van Holon te digitaliseren. Dat is de grootste begraafplaats van Israël, met meer dan 200.000 graven. In zijn soort was dit wereldwijd een van de grootste acties die ooit zijn georganiseerd!

Bij de lancering heeft Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage, het belang van dit werk uitgelegd.

Projectoverzicht

Door ons wereldwijde initiatief met BillionGraves heeft MyHeritage 33.400 nieuwe vrijwilligers bij BillionGraves aangebracht. Deze gebruikers hebben 3,5 miljoen foto’s genomen en 3,2 miljoen transcripties aangedragen.

Specifiek voor Israël vonden we het nodig om fulltime medewerkers voor het werk in te schakelen. We hebben 5 tot 6 fulltime fotografen en enkele tientallen afschrijvers ingehuurd en hebben meer dan een miljoen dollar geïnvesteerd in dit belangrijke en urgente project. Alles bij elkaar genomen hebben we 638 begraafplaatsen in heel Israël gefotografeerd. We hebben 2,1 miljoen foto’s genomen van 1,5 miljoen grafstenen, dus iets minder dan anderhalve foto per graf. Dit soort projecten is nooit helemaal af, omdat er voortdurend nieuwe begrafenissen zijn, en we zullen een toekomststrategie moeten ontwikkelen om de gegevens actueel te houden.

Bijzondere grafstenen

Tijdens onze missie hadden we de eer om de graven te digitaliseren van vele bekende namen die van groot belang voor de geschiedenis zijn geweest. Hier zijn slechts twee voorbeelden.

David Ben-Gurion (1886-1973) was een van de belangrijkste grondleggers van de staat Israël en de eerste premier van het land.

De Israëlische componiste, tekstdichtster en singer-songwriter Naomi Shemer (1930-2004) is bekend als de “first lady of Israeli song and poetry”.

Toegang tot de transcriptierecords van de graven

Op SuperSearch hebben we een collectie van miljoenen geïndexeerde grafstenen, zodat deze essentiële informatie bewaard blijft. De database is beschikbaar voor familiehistorici en genealogen en is gratis online doorzoekbaar. Dezelfde gegevens zijn ook gratis beschikbaar op BillionGraves.com.

Doe mee aan ons initiatief!

Het digitaal behouden van begraafplaatsen is een belangrijk project, dat we wereldwijd willen uitvoeren. We nodigen u uit om aan ons initiatief mee te doen en ons te helpen om de begraafplaatsen van de wereld te digitaliseren. U kunt helpen door grafstenen in uw omgeving te fotograferen en een transcriptie te maken van uw eigen foto’s of van de foto’s die andere vrijwilligers hebben genomen. We moedigen MyHeritage-gebruikers aan om bij te dragen aan de toekomst van familiehistorisch onderzoek en om hun eigen familie-erfgoed en het erfgoed van anderen te helpen behouden.

Gebruik de gratis mobiele app van BillionGraves om grafstenen te fotograferen en te documenteren. Van alle foto’s van grafstenen worden door vrijwilligers transcripties gemaakt met behulp van de app of website BillionGraves. De records worden vervolgens toegevoegd aan MyHeritage SuperSearch en BillionGraves – waar ze gratis aan gebruikers beschikbaar worden gesteld. Gebruikers van MyHeritage en Geni ontvangen een Record Match, wanneer er voor een van hun voorouders een gedigitaliseerde grafsteen is toegevoegd.

Tot slot

De voltooiing van het digitaliseringsproject voor alle Israëlische begraafplaatsen is een mijlpaal die het waard is om te vieren. Het is een blijk van onze inzet om waardevolle familie-historische informatie voor toekomstige generaties te bewaren. We hopen dat deze inspanning de leden van de wereldwijde genealogiegemeenschap zal helpen om hun familiegeschiedenis en de laatste rustplaats van hun voorouders te ontdekken.