Identiteitsplaatje uit de Tweede Wereldoorlog dankzij MyHeritage terug bij de familie

Identiteitsplaatje uit de Tweede Wereldoorlog dankzij MyHeritage terug bij de familie

Marion Yates vocht in de Tweede Wereldoorlog maar besprak als veteraan nooit met zijn familie wat hij had moeten doorstaan. Zijn zoon Keith groeide op zonder dat hij ook maar iets wist van zijn vaders diensttijd. Keith was dan ook behoorlijk van zijn stuk toen hij totaal onverwachts een telefoontje van het MyHeritage-onderzoeksteam kreeg om hem te vertellen dat zijn vaders identiteitsplaatje uit de Tweede Wereldoorlog was ontdekt.

Yvette Corporon verscheen namens MyHeritage met de zoon van de veteraan, Keith Yates, in het tv-programma Fox & Friends. Bekijk het interview hier:

Marion Yates

Marion groeide op in de staat Kentucky, in het stadje Calhoun, waar hij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in dienst trad bij het Amerikaanse leger. Hij werd naar Camp Sutton in South Carolina gestuurd en werd van daaruit ingedeeld bij de 225e divisie, als technicus 5e klasse.

Marion Yates in diensttijd

Marion Yates in diensttijd

75 jaar later…

De Roemeen Vasile was op zoek naar een verborgen schat in de bossen van Bari in Italië. Vasile speurde als hobby met een metaaldetector de bodem af om te zien wat hij kon vinden.

Google Earth-kaart van het stukje bos in het Italiaanse Bari waarin Vasile aan het zoeken was

Google Earth-kaart van het stukje bos in het Italiaanse Bari waarin Vasile aan het zoeken was

Vasile ontdekte een naamplaatje met de naam Marion erop. Hij dacht dat het van een vrouwelijke soldaat was geweest en ging op zoek naar de familie van de soldaat om het plaatje terug te bezorgen.

Vasile met het identiteitsplaatje dat hij had gevonden

Vasile met het identiteitsplaatje dat hij had gevonden

Het lukt Vasile niet om de familie op te sporen, dus wendde hij zich tot het MyHeritage-team voor een helpende hand. Hij deelde een bericht op de Facebook-pagina van MyHeritage, met informatie en een foto van het naamplaatje.

Vasile’s Facebook-bericht over het plaatje

Vasile’s Facebook-bericht over het plaatje

Het MyHeritage-onderzoeksteam ging ermee aan de slag. Ze spitten door de bijna 10 miljard historische gegevens in MyHeritage SuperSearch™ om Marion op te sporen. Wat ze ontdekten was dat Marion een mannelijke Amerikaanse soldaat was en dat zijn zoon, Keith Yates, in Kentucky woont.

Gevonden voorwerpen terugbrengen

Toen het MyHeritage-onderzoeksteam Keith vond, konden ze niet wachten om contact met hem op te nemen. Aanvankelijk was die behoefte niet wederzijds maar ze bleven volhouden, want ze wisten zeker dat Keith het naamplaatje graag zou willen ontvangen. Pas toen zijn vrouw Cindy Keith ervan had overtuigd om met MyHeritage te gaan praten, ging hij overstag.

Na het uitwisselen van informatie over Marion, inclusief ontslagpapieren, begreep Keith dat alles klopte.

Het MyHeritage-team kan Keith dit belangrijke familiestuk bezorgen, een klein aandenken aan de tijd die Marion in het leger had meegemaakt. Dat was een onvergetelijk moment voor Keith en zijn familie.