Koreaanse zussen vinden elkaar in “The Missing Piece”, een documentaire van MyHeritage

Reacties

Enkele dagen geleden ging de allereerste documentaire van MyHeritage in première tijdens MyHeritage LIVE in Amsterdam. “The Missing Piece” is een krachtige en inspirerende film over hoop en ontdekking. De documentaire vertelt het verhaal van twee zusjes die als vondeling zijn achtergelaten en elkaar tegen alle verwachtingen in weer terugvinden.

Bekijk hier de emotionele en hartverwarmende documentaire in zijn geheel:

Christine Pennell en Kim Haelen zijn geboren in Daegu, in Zuid-Korea, tijdens een periode in de Koreaanse geschiedenis waarin kinderen van gemengde ouders, buitenechtelijke kinderen en kinderen van ouders met financiële problemen vaak ter adoptie naar het buitenland werden gestuurd. Schattingen gaan ervan uit dat er vanaf de jaren vijftig tot nu meer dan 200.000 Koreaanse kinderen over de hele wereld ter adoptie zijn geplaatst.

Kim en Christine groeiden op in twee werelden –– Kim in België en Christine in de Verenigde Staten – en wisten niets van elkaars bestaan af. Pas toen ze ieder een MyHeritage DNA-test deden, ontdekten ze elkaar. De snelgroeiende wereldwijde database van MyHeritage DNA maakt herenigingen als deze mogelijk.

De documentaire registreert de hevige emoties die Christine en Kim ervaren in aanloop naar hun hereniging op het station van Daegu in Zuid-Korea, waar ze bijna vijftig jaar eerder waren achtergelaten.

De zusjes waren daar drie weken na elkaar achtergelaten maar niemand heeft op dat moment het verband tussen de twee gevallen gelegd. Een vrouw liep het station binnen en vroeg iemand om op haar dochtertje – Christine – te letten terwijl ze naar het toilet ging. Ze kwam nooit meer terug. Drie weken later gebeurde hetzelfde met Kim. Ze werden allebei naar weeshuizen gestuurd en uiteindelijk ter adoptie aangeboden. Het is nooit bij de politie opgekomen dat de zaken verband met elkaar hielden.

Christine as a toddler
Christine als peuter

Christine, nu een moeder van 4 kinderen, woont in Berlin in de staat Connecticut. Ze legt uit wat het voor haar zou betekenen om haar biologische familie te vinden.

Christine with her children
Christine met haar kinderen

“Stel je een familiefoto voor en dat jij de enige persoon bent die erop de te zien is. Je zou het gevoel hebben dat je iets mist. Zoiets van, waar zijn de anderen op die foto? Misschien zijn er lichamen, maar de gezichten zijn vaag. Je zou echt willen weten wie die andere mensen op die foto zijn.”

Haar zus Kim, nu een moeder van 3 kinderen, woont in Oud-Turnhout in België. Ze deelt haar ervaring:

“Als we naar de stad gingen, schaamde ik me altijd een beetje voor wie ik was, omdat alle mensen naar ons keken. Ik haatte het als we naar buiten gingen, omdat ik anders was, en het gevoel dat ik anders was, vond ik niet prettig.”

Kim as a child in Belgium with her adoptive family
Kim als kind in België met haar adoptiegezin
Kim on her wedding day
Kim op haar trouwdag

Hun zoektocht bracht hen ertoe om een MyHeritage DNA-test te doen en zo meer over hun herkomst te weten te komen. Nadat Christine tientallen jaar tevergeefs in registers had gezocht en zelfs een vruchteloze reis naar Korea had gemaakt, wist Christine dat een DNA-test haar enige hoop was. Kim kwam na een ziekenhuisopname bij MyHeritage DNA uit. Ze zag in hoe belangrijk het was om meer te weten te komen over de medische geschiedenis van haar biologische familie.

Kim zal nooit vergeten hoe ze een maand na het doen van de test een e-mail van MyHeritage ontving die haar hele leven zou veranderen.

“Ik opende de mail en las ‘Zuster’”, vertelt Kim. “Ik dacht: nee, dat kan niet waar zijn.” Haar man zat naast haar en Kim zei tegen zichzelf: Misschien is het wel niets. Ga slapen, morgen zien we wel weer. Maar Kim kon niet wachten. Ze besloot meteen contact met Christine op te nemen.

“Ik beefde en huilde”, herinnert Christine zich. “Ik kon het gewoon niet geloven.”

De twee praatten de hele nacht en besloten al snel dat ze elkaar moesten ontmoeten. Eindelijk kwam hun levenslange zoektocht naar een familiegevoel tot een gelukkig einde.

Het moment dat de twee elkaar eindelijk op het metroperron in Daegu ontmoeten, is onvergetelijk. Hun band ontstaat onmiddellijk en de twee zijn sindsdien onafscheidelijk.

Christine and Kim meet for the first time on the subway platform in Daegu where they were abandoned.
Christine en Kim ontmoeten elkaar voor het eerst op het metroperron in Daegu, waar ze in de steek waren gelaten.

Kim en Christine vlogen naar Amsterdam en bekeken de documentaire voor het eerst tijdens MyHeritage LIVE. Na de vertoning deelden de zusters hun ervaringen met het publiek.

Het publiek was diep ontroerd.

De ervaren genealoog Dick Eastman schrijft: “Ik kreeg het te kwaad bij het bekijken van de documentaire en toen ik daarna de twee zusters over hun ervaringen hoorde vertellen. Iedereen die op zoek is naar familieleden, of het nu te wijten is aan adopties, oorlog, calamiteiten of achterlating, moet hiernaar kijken. En als het onderwerp je gewoon interesseert, moet je de documentaire ook zien. Echt, je moet naar deze video kijken.”

Schrijfster en spreekster Roberta Estes is de oprichter van DNAeXplained. Ze voegt hieraan toe: “In de hele zaal heeft niemand het droog gehouden.”

Dit is de eerste documentaire van MyHeritage en een ontroerend bewijs van de betekenisvolle ontdekkingen die elke dag met behulp van MyHeritage worden gedaan. We zijn vereerd dat we deze en ontelbare andere herenigingen mogelijk hebben kunnen maken.

Bent u op zoek naar uw biologische familie of hebt u uw eigen MyHeritage DNA-verhaal? Laat het ons weten!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd