Koreaanse zussen herenigd dankzij MyHeritage DNA

Koreaanse zussen herenigd dankzij MyHeritage DNA

In december 2019 vond er een bijzondere hereniging plaats. De zussen Kim en Trine ontmoetten elkaar in Kopenhagen. Bekijk hun ontroerende reünie hier:

Kim Ok Le, 43 jaar jaar oud, werd als baby achtergelaten bij een katholieke kerk in Daegu in Zuid-Korea. Na een korte periode in het Witte Lelie-weeshuis in Daegu werd ze in september 1976 geadopteerd door een Italiaanse familie.

Kim had altijd al interesse wie haar biologische familie was, en zo’n 20 jaar geleden reisde ze naar Korea om informatie over hen op te zoeken. Ze bezocht het bureau dat haar voor adoptie had opgegeven en kon haar adoptie-dossiers inzien – en daar zat een grote verrassing in: een handgeschreven brief van haar moeder.

De moeder schreef in de brief dat de vader van het kind in een auto-ongeluk om het leven was gekomen en dat zij zelf ernstig gewond was geraakt. Daarom was zij niet in staat om het kind zelf op te voeden. Ook zei de moeder dat ze overwoog om zichzelf van het leven te beroven en smeekte degene die haar dochter vond om het kind goed op te voeden.

Kim ging er natuurlijk van uit dat het verhaal in de brief klopte: haar ouders waren waarschijnlijk dood en haar onfortuinlijke moeder had haar in de steek gelaten omdat ze door haar verwondingen niet voor haar kon zorgen.

Maar ze wilde nog steeds weten of ze nog levende familieleden had en deed op een gegeven moment een DNA-test bij een particulier bureau. De resultaten daarvan waren niet overtuigend. Anderhalf jaar geleden heeft ze via MyHeritage een DNA-test gedaan, maar ook daaruit kwamen geen significante resultaten.

En toen, uit het niets, kreeg ze een e-mail die alles op z’n kop zette. Ze had een DNA-match via MyHeritage, en er werd gedacht dat het wel eens een volle zus kon zijn.

Trine Jensen, 40 jaar, werd in 1978 in Busan geboren, en werd door haar moeder op een leeftijd van 1 jaar en 3 maanden in de steek gelaten. Na een periode in het NamKwang weeshuis in Busan werd ze in 1980 geadopteerd door een Deense familie. Ook zij had geprobeerd haar biologische familie te vinden en kwam er via de Koreaanse Sociale Dienst achter dat haar biologische moeder haar in de jaren ’80 een paar keer had proberen te vinden.

Trine Jensen

Trine Jensen

Ongeveer een jaar geleden deed Trine de MyHeritage DNA-test om meer te weten te komen over haar etniciteit. Ze had nooit verwacht een familielid te vinden, laat staan een zus!

Kim en Trine zijn volle zussen, wat betekent dat wat Kims moeder in haar eerste brief schreef niet waar kon zijn. Kims vader moet nog in leven zijn geweest toen Kim ter vondeling werd gelegd. Was de brief nep? Of heeft Kims moeder het verhaal verzonnen om haar kind te beschermen tegen een ander verhaal?

De kwestie van de adoptie is een open wond in de Zuid-Koreaanse samenleving: de Koreaanse oorlog en de Vietnamoorlog zorgden voor twee decennia van Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Er werden veel multiraciale kinderen geboren uit relaties tussen Amerikaanse soldaten en lokale vrouwen. Deze kinderen werden door de maatschappij buitengesloten – mensen zagen hun bestaan als een probleem. De leiders van het land voerden een beleid om deze kinderen naar het buitenland te sturen voor internationale adoptie. Maar het waren niet alleen multiraciale kinderen die ter adoptie werden aangeboden: ook kinderen die buiten het huwelijk werden geboren, of kinderen uit gezinnen die met financiële problemen worstelden, werden ter adoptie aangeboden voor een betere toekomst.

In het begin van de jaren ’80 werden dagelijks 24 Koreaanse kinderen geadopteerd door mensen buiten Zuid Korea. Naar schatting zijn er sinds de jaren vijftig wereldwijd 200.000 Koreaanse kinderen geadopteerd.

Op dit moment is de herkomst van de brief die Kim in haar adoptiedossiers heeft gevonden nog steeds een mysterie. Maar ondertussen halen de twee zussen de verloren tijd in. In december 2019 ontmoetten ze elkaar in levende lijve toen Kim op bezoek kwam bij Trine in Kopenhagen.

De zussen hopen nog steeds hun biologische moeder in Korea te vinden – en vragen zich af of er nog meer broers en zussen zijn die ze nog niet hebben terug kunnen vinden.

“Emotioneel gezien is dit een hele nieuwe wereld,” zegt Kim. “Het was het begin van een nieuwe zoektocht die ik eigenlijk had opgegeven.”

“Ik kwam achter mijn afkomst en toen kreeg ik een zus!” zegt Trine. “Deze uitkomst is het beste cadeau dat ik me ooit had kunnen voorstellen.”

Het verhaal van Kim en Trine is het derde geval van Koreaanse geadopteerden die door MyHeritage DNA in de afgelopen 2 jaar zijn herenigd. In een ander geval, waarbij twee volle zusters die beiden in hetzelfde weeshuis als Kim werden geplaatst – werd er een documentaire gemaakt met als titel The Missing Piece.