MyHeritage heeft de collectie Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947 bijgewerkt

MyHeritage heeft de collectie Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947 bijgewerkt

We hebben onlangs één van onze populairste collecties, de Zweedse huishoudsonderzoeksboeken, geactualiseerd met 19,35 miljoen historische gegevens uit de jaren 1820 tot 1839. De collectie bevat nu 144,5 miljoen records voor de periode van 1820 tot 1947. De huishoudsonderzoeksboeken zijn de primaire bron voor onderzoek naar het leven van individuen en gezinnen in de parochies van Zweden, van het einde van de zeventiende eeuw tot de moderne tijd. Omdat de boeken elk jaar werden bijgewerkt, kunnen families van jaar tot jaar worden getraceerd, en vaak van plaats tot plaats door het hele land. MyHeritage biedt een robuuste index voor deze collectie, met de mogelijkheid om te bladeren tussen verschillende records voor dezelfde persoon in verschillende levensfasen. De collectie is van onschatbare waarde, omdat ze inzicht kan bieden in de samenstelling van families in Zweden, vanaf de geboorte tot het overlijden of de emigratie van alle personen.

Doorzoek Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820–1947

De boeken of boekenreeksen, die door de Zweedse Lutherse Kerk werden bijgehouden, vertegenwoordigen een tijdsperiode van 3 tot 10 jaar in een parochie. Tot 1894 bezocht de predikant elk jaar ieder huis in zijn parochie om ieders kennis van de catechismus te toetsen. De predikanten verzamelden ook informatie over geboortedata, huwelijken, sterfgevallen, waarheen of waarvandaan mensen waren verhuisd, enzovoort. Ze kwamen ieder jaar terug en werkten dan de informatie van het voorgaande jaar bij, waarbij ze de veranderingen in de bewonerssamenstelling op het adres registreerden.

MyHeritage heeft een index gemaakt van alle namen voor bijna 8 miljoen scans die zijn aangeleverd door onze Zweedse partner ArkivDigital. Tot 1894 bezocht de predikant alle boerderijen en huizen in de parochie om ieders kennis van de catechismus te beoordelen en in onderzoeksboeken te documenteren. Na 1894 werden deze boeken opgevolgd door het zogeheten församlingsbok. Deze registers van de Zweedse Kerk werden gebruikt voor de officiële jaarlijkse volkstelling. De aandacht verschoof toen van het testen van de geloofsovertuiging naar het optekenen van volkstellingsgegevens.

Voorbeelden

August Strindberg

Deze collectie bevat een vermelding voor de uiterst productieve auteur August Strindberg. August was toneelschrijver en schrijver van non-fictieboeken, maar is vooral bekend vanwege zijn moderne fictie. De akte bevat informatie over zijn geboorte, woonplaats, huwelijk en kinderen.

Sweden Household Examination Record of August Strindberg [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Vermelding voor August Strindberg in de Zweedse huishoudsonderzoeksboeken [Bron: Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947

Selma Lagerlöf

De collectie bevat ook een vermelding voor de Zweedse schrijfster en onderwijzeres Selma Lagerlöf. Selma was de eerste schrijfster die de Nobelprijs voor Literatuur won en lid werd van de Zweedse Academie. Haar eerste roman, Gösta Berlings saga, werd gepubliceerd toen ze 33 was.

De akte bevat gegevens over haar geboorte, woonplaats, de namen van haar vader en moeder en de namen van de kinderen in het gezin.

Sweden Household Examination Record of Selma Lagerlöf [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Vermelding voor Selma Lagerlöf in de Zweedse huishoudsonderzoeksboeken [Bron: Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947

Lars Magnus Ericsson

De collectie bevat een vermelding voor de Zweedse uitvinder Lars Magnus Ericsson. Lars was de oprichter van het telecommunicatiebedrijf Ericsson.

De akte bevat gegevens over zijn geboorte, zijn woonplaats in Stockholm, zijn vrouw en zijn huwelijksdatum en de namen van zijn kinderen.

Sweden Household Examination Record of Lars Ericsson [Credit: MyHeritage Sweden Household Examination Books, 1820-1947]

Vermelding voor Lars Ericsson in de Zweedse huishoudsonderzoeksboeken [Bron: Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947

Samenvatting

De MyHeritage-collectie Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947 is dankzij de uitgebreide index van cruciaal belang voor iedereen die onderzoek doet naar zijn Zweedse erfgoed.

U kunt de collectie Zweedse onderzoeksboeken huishoudens, 1820-1947 gratis doorzoeken. Om deze records te bekijken of in uw stamboom op te slaan, is een Data- of Compleet-abonnement vereist. Als u een stamboom op MyHeritage hebt, dan waarschuwt onze Record Matching-technologie u automatisch als er matches zijn tussen records in deze collecties en uw verwanten.

Voor meer informatie over onderzoek naar uw Zweedse voorouders en voor strategieën om vastgelopen genealogisch onderzoek vlot te trekken, kan de volgende blogpost nuttig zijn: What’s In a Name? A Guide to Swedish Surnames and Genealogy Research.

Veel plezier met de nieuwe collectie!