De belangrijke bijdrage van Prins Philip aan de DNA genealogie

De belangrijke bijdrage van Prins Philip aan de DNA genealogie

MyHeritage wil Hare Majesteit de Koningin, de koninklijke familie en de natie van Groot-Brittannië onze innige deelneming betuigen met het verlies van Prins Philip, de Hertog van Edinburgh, afgelopen vrijdag. Bekijk hier MyHeritage’s stamboom van de Britse koninklijke familie voor meer informatie over de familiegeschiedenis van prins Philip.

Wilt u ook uw eigen familiegeschiedenis ontdekken en onderzoeken of u misschien verwant bent aan iemand van koninklijke huize?

Maak nu uw stamboom en doorzoek onze collecties met miljarden historische records!

Op 12 april organiseerden wij een Facebook Live sessie met Caroline Gurney, genealoog en historisch onderzoeker, onder de titel “Bent u familie van het koningshuis?”. Caroline wijdde een paar minuten aan het begin van haar sessie aan het praten over Prins Philip in de context van familiegeschiedenis en DNA-onderzoek. Wij delen graag wat zij ons onthulde.

Caroline vertelde dat velen verbaasd waren te ontdekken dat Philip in feite een neef van de koningin was. Zowel Elizabeth II als Philip stammen af van koningin Victoria. Het is niet ongebruikelijk dat royals met hun neven trouwen, aangezien gedurende het grootste deel van de geschiedenis leden van de koninklijke familie alleen konden trouwen met mensen van hun klasse, en er een beperkte groep mensen van koninklijke afkomst was om uit te kiezen. Daarom is het niet bijzonder verrassend dat Philip ook afstamde van George II, Tsaar Nicholas I van Rusland, en Koning Christian IX van Denemarken.

Hoe Prins Philip afstamt van Koning George II, Koningen Victoria, Tsaar Nicholas I van Rusland, en Koning Christian IX van Denemarken

De stamboom van Prins Philip laat vele koninklijke connecties zien.

De stamboom van Prins Philip laat vele koninklijke connecties zien.

Prins Philip stond bekend om zijn bijtende humor en werd in de jaren zestig eens gevraagd of hij geïnteresseerd zou zijn in een bezoek aan Rusland – dat toen nog onder het bewind van de Sovjet-Unie stond. Philip antwoordde: “Ik zou heel graag naar Rusland gaan, hoewel ze de helft van mijn familie hebben vermoord.”

Hij doelde waarschijnlijk op de Romanovs, die in juli 1918 gevangen werden genomen en vermoord door communistische revolutionairen.

Jaren later, in 1991, werden in een ongemarkeerd graf in Ekaterinburg lichamen ontdekt waarvan experts dachten dat het de lichamen waren van de Romanovs die die nacht waren vermoord: Tsaar Nicholas II, Tsarina Alexandra, en hun 5 kinderen. Onderzoekers probeerden hun identiteit door middel van DNA te bevestigen – maar hoe kun je de DNA-identiteit van een historische figuur bevestigen als je geen DNA-monster hebt om het mee te vergelijken?

Het antwoord, net als een genealoog die een onbekende DNA-match probeert te identificeren, is te vinden bij familieleden. De tsarina was de kleindochter van koningin Victoria – de oudtante van Prins Philip – en dat betekende dat zij mitochondriaal DNA deelde met Prins Philip. Prins Philip leverde dus een bloedmonster aan, en zijn DNA werd vergeleken met dat van het stoffelijk overschot en van andere familieleden. Zo konden de onderzoekers vrijwel onomstotelijk bevestigen dat de lichamen inderdaad die van de vermoorde Romanovs waren.

Moeder Alice van Battenburg

Een ander belangrijk weetje over de familiegeschiedenis van prins Philip is dat zijn moeder, prinses Alice van Battenburg, tijdens de Holocaust Joden hielp redden en voor haar daden werd erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.

De stamboom van het Britse koningshuis kent vele koninklijke connecties. Alice van Battenburg, de moeder van Philip, trouwde met prins Andreas, de zoon van koning George I van Griekenland.

De stamboom van het Britse koningshuis kent vele koninklijke connecties. Alice van Battenburg, de moeder van Philip, trouwde met prins Andreas, de zoon van koning George I van Griekenland.

Victoria Alice Elizabeth Julia Maria van Battenberg, van geboorte een Duitse prinses, werd door het huwelijk van haar zoon Philip de schoonmoeder van de Britse koningin Elizabeth II. Op 7 oktober 1903 trouwde prinses Alice in Darmstadt met prins Andreas, de zoon van koning George I van Griekenland. Het paar kreeg vijf kinderen, onder wie de jongste zoon Philip, geboren op 10 juni 1921.

Bent u nieuwsgierig geworden of u misschien ook aan ‘royals’ verwanten bent? Duik nu in uw stamboom en onze miljarden historische records en laat ons weten wat u kunt ontdekken!