Nieuw: Theory of Family Relativity™ – Bevestig of verwerp theorieën

Nieuw: Theory of Family Relativity™ – Bevestig of verwerp theorieën

We introduceren de mogelijkheid om een Theory of Family Relativity™ op MyHeritage te bevestigen of te verwerpen. Veel van onze DNA-gebruikers hebben om deze functionaliteit gevraagd en we zijn verheugd dat wij die nu kunnen aanbieden.

Toen we de Theory of Family Relativity™ uitbrachten, zette deze functie de genetische genealogie direct op zijn kop. De genealogische informatie uit al onze collecties van bijna 13 miljard historische gegevens en uit de stamboomprofielen werden in de DNA-matches geïntegreerd, om theorieën aan te bieden over hoe u en uw DNA-matches met elkaar verwant zijn. Als u niet bekend bent met deze functie, kunt u op het kennisplatform van MyHeritage meer lezen over hoe de Theory of Family Relativity™ werkt en hoe u deze kunt gebruiken. Wel ontbrak nog de mogelijkheid om theorieën te bevestigen of te verwerpen.

Nieuw: bevestiging of verwerping van een theorie

Hoewel de theorieën van MyHeritage vaak accuraat zijn, zijn ze soms onjuist. Hierboven vertelden we al dat de theorieën zijn gebaseerd op historische gegevens en stamboomgegevens. Er kunnen fouten zitten in de stambomen die door andere MyHeritage-gebruikers zijn gemaakt, de historische gegevens zijn niet altijd correct en soms zit de matchingtechnologie van MyHeritage ernaast, wat leidt tot een onjuiste theorie.

Voorheen was er geen manier om een theorie te bevestigen of te verwerpen – iedere theorie werd permanent bij de DNA-match weergegeven, juist of onjuist. Er was nog geen methode om de theorieën systematisch te beoordelen en te markeren welke u had verwerkt, zodat u nieuwe theorieën gemakkelijk zou kunnen opmerken. Maar nu is die er wél!

Met de nieuwe functionaliteit kunt u een theorie bevestigen als u denkt dat ze waar is, of verwerpen als u denkt dat ze onjuist is. Nieuwe theorieën, die nog niet zijn bevestigd of verworpen, ontvangen de status “in behandeling”. Dat kan u helpen om het overzicht te houden over theorieën die u al hebt bekeken en beoordeeld. Wel is het zo dat het bevestigen van correcte theorieën op zich niet voldoende is. We moedigen u aan om uw stamboom bij te werken en nieuwe informatie waarvan u denkt dat die correct is in uw stamboom te verwerken. (Bijvoorbeeld door mensen die in de theorie voorkomen in uw stamboom op te nemen.)

Uw theorieën openen

Om uw DNA-matches met een theorie gemakkelijk te vinden, bezoekt u de pagina DNA-matches en gebruikt u de filters om alleen die DNA-matches te zien die over een Theory of Family Relativity™ beschikken, zoals hieronder weergegeven.

Gebruik van de filters om DNA-matches met een theorie te bekijken (klik om te vergroten)

Gebruik van de filters om DNA-matches met een theorie te bekijken (klik om te vergroten)

Als er een theorie voor een DNA-match is gevonden, dat wordt dat aangegeven op de DNA-matchkaart, zoals te zien is in het voorbeeld hierboven.

Een theorie kan op twee plaatsen worden bevestigd of verworpen: op de pagina DNA Match Review, met een beknopte weergave van de theorie, of in de volledige weergave van de theorie. Beide mogelijkheden worden hieronder toegelicht.

Beknopte weergave van een theorie

Klik op “DNA-match beoordelen” op de DNA-matchkaart om de beknopte gegevens voor de match te bekijken. Als er een theorie is gevonden, dan wordt die bovenaan de pagina weergegeven. We vragen u of deze theorie juist is en u kunt hem bevestigen of verwerpen.

Een theorie bevestigen of verwerpen in de beknopte weergave van de theorie op de pagina DNA Match Review (klik om te vergroten)

Een theorie bevestigen of verwerpen in de beknopte weergave van de theorie op de pagina DNA Match Review (klik om te vergroten)

Als u een theorie hebt bevestigd, dan wordt dat bovenaan de pagina aangegeven. Als u van gedachten verandert, kunt u de bevestiging ongedaan maken en de status terugzetten naar “in behandeling”. Na bevestiging krijgt u een bericht te zien waarin u wordt aangeraden uw stamboom te bezoeken en er handmatig nieuwe informatie aan toe te voegen op basis van de theorie. Als de theorie bijvoorbeeld een relatiepad tussen u en uw DNA-match bevat waarvan u denkt dat het correct is, dan kunt u alle in uw stamboom ontbrekende personen die in dat pad staan toevoegen.

Weergave van de volledige theorie

Klik op “Theorie bekijken” op de DNA-matchkaart of op “Volledige theorie bekijken” op de pagina Review DNA Match. U opent dan meer gedetailleerde weergave van de theorie waarin te zien is welke stambomen en historische gegevens zijn gebruikt om de theorie op te stellen.

Een volledige theorie bekijken vanuit een DNA-matchkaart (klik om te vergroten)

Een volledige theorie bekijken vanuit een DNA-matchkaart (klik om te vergroten)

Een volledige theorie bekijken vanuit de pagina DNA Match Review (klik om te vergroten)

Een volledige theorie bekijken vanuit de pagina DNA Match Review (klik om te vergroten)

De theorie kan in de kop van de weergave worden bevestigd of verworpen.

Bevestigen of verwerpen van een theorie in de volledige weergave (klik om te vergroten)

Bevestigen of verwerpen van een theorie in de volledige weergave (klik om te vergroten)

Theorieën die zijn bevestigd of verworpen

In de lijst met DNA-matches wordt een theorie die u hebt bevestigd direct als volgt op de DNA-matchkaart weergegeven:

DNA-match met een bevestigde theorie (klik om te vergroten)

DNA-match met een bevestigde theorie (klik om te vergroten)

Een verworpen theorie wordt als volgt weergegeven:

DNA-match met een verworpen theorie (klik om te vergroten)

DNA-match met een verworpen theorie (klik om te vergroten)

Als u naderhand van gedachten verandert, kunt u op “Theorie bekijken” klikken en vervolgens uw bevestiging of verwerping ongedaan maken. De theorie ontvangt dan opnieuw de status “in behandeling”.

Meerdere theorieën voor één DNA-match

Soms vindt ons systeem meerdere theorieën voor dezelfde DNA-match. Dat gebeurt als we meer dan één manier vaststellen waarop u met een match verwant kunt zijn. U kunt in die gevallen de theorie kiezen die volgens u juist is en de andere verwerpen. Als uw DNA-match echter op meer dan één manier met u verwant is, kunt u ook meerdere theorieën bevestigen.

Voor meervoudige theorieën geldt: zodra u ten minste één ervan hebt bevestigd, verschijnt er “bevestigd” op de DNA-matchkaart. Als u een van de theorieën hebt verworpen, komt de volgende bovenaan de lijst te staan en wordt deze standaard weergegeven op de pagina DNA-match.

Wie kan dit gebruiken?

Theory of Family Relativity™ is een betaalde functie waarvoor een familiesite-abonnement op MyHeritage vereist is (Premium, PremiumPlus of Complete). Gebruikers die hun ruwe DNA-gegevens van een ander testbedrijf naar MyHeritage uploaden en geen abonnement willen afsluiten, kunnen een eenmalige vergoeding van € 34 per kit betalen om alle geavanceerde DNA-functies van MyHeritage te ontgrendelen, inclusief Theory of Family Relativity™. Lees hier meer over onze abonnementen. Gebruikers zonder abonnement zullen nog steeds alle theorieën zien die we voor hen gevonden hebben, maar de details van de volledige theorie zullen gedeeltelijk verborgen blijven. Ook hebben die gebruikers niet de mogelijkheid om theorieën te bevestigen of te verwerpen.

Bonusfunctie: DNA-matches filteren op genetische groepen

Naast het voorgaande willen we uw aandacht vestigen op een andere onlangs gelanceerde functie. Sinds de introductie van genetische groepen, eind 2020, hebben we gewerkt aan verdere verbeteringen. Onlangs introduceerden we nog de mogelijkheid om uw genetische groepen te vergelijken met die van uw DNA-matches. Een andere nieuwe verbetering die we op verzoek van veel gebruikers op de pagina DNA-match hebben doorgevoerd, is de mogelijkheid om DNA-matches te filteren op genetische groepen.

Met de nieuwe filteroptie kunt u al uw DNA-matches die tot een bepaalde genetische groep behoren op één pagina weergeven. U hoeft niet meer één voor één door uw DNA-matches te bladeren om de bijbehorende genetische groepen te bekijken. Door uw DNA-matches te filteren, krijgt u als u veel matches hebt een beter overzicht en kunt u zich concentreren op de matches die u het meest interesseren. U pikt er dan sneller de matches uit die u naar een volgende spannende ontdekking in uw onderzoek naar familiegeschiedenis kunnen leiden.

Naast de eerdere filteropties voor DNA-overeenkomsten, zoals stamboomgegevens, verwantschap, locatie en etniciteit, bieden we nu ook de optie om te filteren op genetische groep.

Klik op “Alle genetische groepen” om de DNA-matches te filteren en selecteer vervolgens de gewenste optie in de vervolgkeuzelijst. Gebruik de zoekbalk om een specifieke groep te vinden onder de 2114 genetische groepen die momenteel op MyHeritage beschikbaar zijn.

DNA-matches filteren op genetische groepen (klik om te vergroten)

DNA-matches filteren op genetische groepen (klik om te vergroten)

U kunt ook meerdere filters tegelijk toepassen, zodat u bijvoorbeeld uw DNA-matches kunt filteren op genetische groep en op een specifieke locatie. Als er meer dan één filter wordt geselecteerd, dan worden deze inclusief toegepast, met behulp van EN-logica. U kunt bijvoorbeeld uw DNA-matches filteren om alle matches te zien die tot de genetische groep “Finland (Jakobstad)” behoren EN in de Verenigde Staten wonen, zoals hier getoond:

Meerdere filters tegelijk op DNA-matches toepassen (klik om te vergroten)

Meerdere filters tegelijk op DNA-matches toepassen (klik om te vergroten)

Tot slot

De DNA-database bij MyHeritage is enorm gegroeid en bevat op dit moment de gegevens van 5,1 miljoen kits.

Er worden continu historische gegevens en nieuwe stambomen aan MyHeritage toegevoegd. Daardoor ontvangen onze gebruikers nieuwe theorieën voor Theory of Family Relativity™ waarin wordt uitgelegd hoe ze verwant kunnen zijn met bepaalde DNA-matches. Onze gebruikers hebben ons verzocht om de mogelijkheid om een Theory of Family Relativity™ te bevestigen of te verwerpen en we hebben graag aan dat verzoek voldaan. Deze nieuwe functionaliteit biedt onze gebruikers de instrumenten om de theorieën systematisch te beoordelen, hun oordeel over de juistheid ervan te markeren en ervoor te zorgen dat ze nooit nieuwe informatie missen.

De meeste DNA-gebruikers op MyHeritage hebben duizenden DNA-matches. Door de mogelijkheid om DNA-matches te filteren op genetische groepen, kunnen onze gebruikers grondiger onderzoek plegen en zich concentreren op de matches die relevant zijn voor hun onderzoek of interessegebieden.

We hopen dat u veel plezier beleeft aan deze nieuwe toevoegingen. Er zit nog veel moois in de pijplijn, dus zorg dat u op de hoogte blijft!