MyHeritage publiceert 22 miljoen records in 8 nieuwe Franse collecties

MyHeritage publiceert 22 miljoen records in 8 nieuwe Franse collecties

Drie weken geleden heeft MyHeritage 463 miljoen Franse historische records gepubliceerd die voorheen uitsluitend beschikbaar waren bij Filae, een toonaangevend Frans genealogiebedrijf dat wij onlangs hebben overgenomen. Deze week kondigen wij met vreugde de publicatie aan van nog eens 22 miljoen records in 8 nieuwe historische gegevenscollecties uit Frankrijk. De nieuwe collecties, die ook afkomstig zijn van Filae, omvatten volkstellingen, militaire gegevens en begrafenisakten en bestrijken eeuwen Franse geschiedenis in veel Franse departementen. Ze vormen een aanvulling op de eerder gepubliceerde gegevens van de burgerlijke stand en volkstellingsgegevens en versterken de positie van MyHeritage als de bron bij uitstek voor mensen die onderzoek doen naar hun Europese erfgoed.

Hieronder vindt u meer informatie over de nieuwe collecties.

CollectieBeschrijving Aantal gegevensLink om te zoeken

1901 Frankrijk Volkstelling
Een index van de gegevens van de Franse volkstelling van 1901, inclusief scans2,431,044 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, volkstelling van Corrèze, 1911
Een index van volkstellingsgegevens uit het departement Corrèze in de Franse regio Nouvelle-Aquitaine, inclusief scans242,063 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, volkstellingen van Hérault, 1836–1936

Een overzicht van de volkstellingsgegevens van het departement Hérault in de Zuid-Franse regio Occitanie van 1836 tot 19365,924,272 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, volkstellingen van Côtes-d’Armor, 1872–1906

Een overzicht van de volkstellingsgegevens van het departement Côtes-d’Armor van 1872 tot 19064,283,463 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, dagelijkse begraafregisters van Parijse begraafplaatsen

Een index van de gegevens van in Parijs begraven personen van 1804 tot 1968, inclusief scans6,755,342 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, ongegradueerde militairen en dienstplichtigen in Nord

Een index van de indienstneming en dienstplicht van soldaten in het Franse departement Nord van 1865 tot 19321,050,192 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog

Een index van Franse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse strijdkrachten gevangen zijn genomen957,825 recordsNu de collectie doorzoeken

Frankrijk, dienstplichtige militairen van Seine

Een index van de dienstplichtige soldaten in het voormalige Franse departement Seine801,492 recordsNu de collectie doorzoeken

1901 Frankrijk Volkstelling

De volkstellingscollectie van 1901 bestaat uit 2,4 miljoen volkstellingsrecords en bevat ook scans. De verzameling bevat voornamen, achternamen, leeftijden, geboorteplaatsen, gegevens over de woonplaats en waarschijnlijke verwanten. Op de scans van iedere record zijn aanvullende gegevens te vinden, zoals beroep, familieverwantschap, extra leden van het huishouden en nationaliteit.

MyHeritage heeft deze collectie verbeterd door relaties binnen het huishouden af te leiden. Daardoor hebt u meer inzicht in de onderlinge familiebanden en wordt de kans groter dat u matches met deze records ontvangt.

Momenteel bevat deze collectie archiefstukken uit acht departementen: Charente, Creuse, Dordogne, Eure-et-Loir, Indre, Marne, Orne en Vienne. In toekomstige updates zullen nog meer departementen worden toegevoegd.

Doorzoek de collectie 1901 Frankrijk Volkstelling

Frankrijk, volkstelling van Corrèze, 1911

Deze collectie omvat de volkstellingsgegevens van het departement Corrèze in de Franse regio Nouvelle-Aquitaine, inclusief scans. De geïndexeerde volkstellingsregisters bevatten voornamen, achternamen, geboortejaren, geboorteplaatsen en woonplaatsgegevens. Op de scans van iedere record zijn aanvullende gegevens te vinden, zoals beroep, familieverwantschap, extra leden van het huishouden en nationaliteit.

MyHeritage heeft deze volkstellingsverzameling aangevuld door waar mogelijk onderlinge relaties tussen leden van een huishouden af te leiden.

Doorzoek de collectie Frankrijk, volkstelling van Corrèze, 1911

Frankrijk, volkstellingen van Hérault, 1836–1936

Deze verzameling van 5,9 miljoen records biedt een overzicht van de volkstellingsregisters uit het Zuid-Franse departement Hérault in de regio Occitanie. Deze geïndexeerde volkstellingsregisters bevatten voornamen, achternamen, geboortejaren, geboorteplaatsen, verwantschappen en woonplaatsgegevens. Inbegrepen zijn de gegevens van alle vijfjaarlijkse volkstellingen die tussen 1836 en 1936 zijn gehouden.

Doorzoek de collectie Frankrijk, volkstellingen van Hérault, 1836–1921

Frankrijk, volkstellingen van Côtes-d’Armor, 1872–1906

Deze collectie van 4,2 miljoen records betreft de volkstellingsregisters uit het departement Côtes-d’Armor, dat vóór 1990 Côtes-du-Nord heette. Deze geïndexeerde volkstellingsregisters bevatten voornamen, achternamen, geboortejaren, geboorteplaatsen, verwantschappen en woonplaatsgegevens. Inbegrepen zijn zeven van de vijfjaarlijkse tellingen die in 1872, 1876, 1881, 1886, 1891, 1901 en 1906 zijn gehouden.

Doorzoek Frankrijk, volkstellingen van Côtes-d’Armor, 1872–1906

Frankrijk, dagelijkse begraafregisters van Parijse begraafplaatsen

Deze verzameling van 6,7 miljoen records is een index van personen die tussen 1804 en 1968 in Parijs zijn begraven. Deze registers bevatten de naam van de overledene, de overlijdens- of begraafdatum, de locatie van het graf, de plaats van overlijden en de leeftijd.

De begraafplaatsen in deze index zijn onder andere die van: Auteuil (16e arrondissement), Batignolles (17e), Belleville (20e), Charonne (20e), Grenelle (15e), La Villette (19e), Montmartre (18e), Montparnasse (14e), Passy (16e), Père-Lachaise (20e), Saint-Vincent (18e) en Vaugirard (15e). Begraafplaatsen in omliggende departementen (Paris extra-muros): Bagneux (92), La Chapelle (93), Ivry (94), Pantin (93), Saint-Ouen (93) en Thiais (94).

Doorzoek de collectie Frankrijk, Dagelijkse begraafregisters van Parijse begraafplaatsen

Frankrijk, ongegradueerde militairen en dienstplichtigen in Nord

Deze collectie van een miljoen records bevat de gegevens van vrijwillige en dienstplichtige soldaten in het Franse departement Nord. Iedere record bevat de voor- en achternaam van de soldaat en de datum en plaats van dienstneming of dienstplicht. Ook de geboortedatum van de soldaat is vaak beschikbaar.

De militaire dienst was van 1815 tot 1872 vrijwillig in Frankrijk. In 1872 werd de dienstplicht voor jonge mannen ingesteld. Geselecteerde militairen moesten vijf jaar dienen. De vereiste diensttijd werd in 1913 verkort tot drie jaar. In 1923, na de Eerste Wereldoorlog, werd de dienstplicht verkort tot achttien maanden en in 1928 nogmaals tot één jaar.

Doorzoek de collectie Frankrijk, ongegradueerde militairen en dienstplichtingen of Nord

Frankrijk, krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog

Deze verzameling van bijna een miljoen records bevat lijsten van de Franse krijgsgevangenen die de Duitse strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog hadden gemaakt na de nederlaag van Frankrijk in de Slag om Frankrijk, die plaatsvond van mei tot juni 1940. De records bevatten de naam van de soldaat, de geboortedatum en -plaats, de rang en de eenheid. Daarnaast is de publicatiedatum van de lijst geregistreerd en de naam en de plaats van het kamp waar de krijgsgevangene werd vastgehouden.

Op verzoek van de Franse staat hebben de Duitse autoriteiten tussen augustus 1940 en juni 1941 100 lijsten van krijgsgevangenen gepubliceerd (58 lijsten in 1940 en 42 in 1941). De lijsten zijn alfabetisch op achternaam opgesteld. De kampen die in bezet Frankrijk werden ingericht, heetten “Frontstalags”. De kampen voor soldaten en onderofficieren op het grondgebied van het Duitse Rijk zelf heetten “Stalags” genoemd. Hoge officieren werden in zogeheten “Oflags” gevangengezet.

Doorzoek de collectie Frankrijk, krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog

Frankrijk, dienstplichtige militairen van Seine

Deze collectie bevat registers van dienstplichtige soldaten uit het voormalige Franse departement Seine, dat de stad Parijs en zijn directe voorsteden omvatte. De records bevatten de voor- en achternaam van de soldaat, de geboortedatum, het registratienummer en het rekruteringskantoor. Extra informatie vindt u op de bijgevoegde scans van de registers, te weten: de geboorteplaats van de soldaat, woonplaatsen, namen van de ouders, naam van de echtgenote, militaire prestaties, en lichamelijke kenmerken (lengte, kleur van de ogen, haarkleur etc.).

Van 1889 tot 1920 was voor de meeste jonge mannen drie jaar militaire dienst indien nodig verplicht. De dienstplichtperiode werd in 1920 teruggebracht tot twaalf maanden.

Doorzoek de collectie Frankrijk, dienstplichtige militairen van Seine

Voorbeeldrecords

Een van de volkstellingen van Hérault bevat een vermelding voor de Franse architect Léon Azéma, die vooral bekend is geworden door het ontwerpen van het Palais de Chaillot, het gebouw tegenover de Eiffeltoren in Parijs.

A view of the Palais de Chaillot from the top of the Eiffel Tower, Léon Azéma’s most famous building

Gezicht op het Palais de Chaillot vanaf de top van de Eiffeltoren

Léon Azéma komt voor in de volkstelling van 1891 in Alignan-du-Vent in het Franse departement Hérault in de regio Occitanie. Zijn leeftijd wordt vermeld als 3 jaar. In de oorspronkelijke akte wordt zijn relatie tot het hoofd van het huishouden niet specifiek vermeld maar MyHeritage leidt uit de gegevens correct af dat hij de zoon was van Joseph Azéma en Léonie Escande.

Census record of Léon Azéma [Credit: MyHeritage France, Censuses of Hérault, 1836–1936]

Volkstellingsgegevens van Léon Azéma [Bron: MyHeritage, Frankrijk, volkstellingen van Hérault, 1836-1936]

De collectie volkstellingen van Côtes-d’Armor, 1872-1906 bevat een vermelding voor de Franse communistische politicus Marcel Cachin. Marcel was 7 jaar oud tijdens de volkstelling van 1876 in Paimpol, Côtes-d’Armor, Bretagne, Frankrijk. De record bevat de afgeleide verwantschapsbanden met zijn vader, die ook Marcel Cachin heette, en met een broer Alfred en een zus Sylvie.

Census record of Marcel Cachin [Credit: MyHeritage Censuses of Côtes-d’Armor, 1872–1906]

Volkstellingsgegevens van Marcel Cachin [Bron: MyHeritage, Frankrijk, volkstellingen van Côtes-d’Armor, 1872-1906]

In de collectie Frankrijk, Dagelijkse begraafregisters van Parijse begraafplaatsen vindt u de begrafenisakte van de Franse romantische kunstschilder Eugène Delacroix, geboren als Ferdinand Victor Eugène Delacroix. Hij wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de romantische schilderkunst in Frankrijk.

De record op MyHeritage laat zien dat hij 65 jaar oud was toen hij in 1853 stierf. Hij is begraven op het Cimetière du Père-Lachaise in het 20e arrondissement van Parijs.

Burial record of Eugène Delacroix [Credit: MyHeritage Daily Burial Registers of Parisian Cemeteries. The original documents may be viewed on the website of Registres journaliers d'inhumation des cimetières parisiens]

Begrafenisakte van Eugène Delacroix [Bron: MyHeritage, Frankrijk, Dagelijkse begraafregisters van Parijse begraafplaatsen. De originele documenten kunnen bekeken worden op de website van Registres journaliers d’inhumation des cimetières parisiens]

Samenvatting

De toevoeging van deze nieuwe Franse collecties maakt deel uit van een hele reeks spannende ontwikkelingen sinds de recente overname van Filae door MyHeritage. Deze historische gegevens bieden nieuwe inzichten en openen nieuwe onderzoekswegen voor iedereen met Franse roots.

Het doorzoeken van de collecties op MyHeritage is gratis. Om deze records te bekijken of in uw stamboom op te slaan, is een Data- of Compleet-abonnement vereist. Als u een stamboom op MyHeritage hebt, dan waarschuwt onze Record Matching-technologie u automatisch als er matches zijn tussen records in nieuwe collecties en uw verwanten.

Veel plezier met de nieuwe collecties!