Hoe vind ik familieleden met behulp van een MyHeritage DNA test? Vijf tips voor uw zoektocht

Hoe vind ik familieleden met behulp van een MyHeritage DNA test? Vijf tips voor uw zoektocht

Heeft u ook zo genoten van het TV-programma ‘De Reis Van Je Genen?’ Wellicht heeft het u inspiratie gegeven om ook uw eigen zoektocht weer op te starten. Misschien heeft u ooit geruchten over een onbekend familielid gehoord, of weet dat u geadopteerd bent, een donorkind bent of een onbekende vader heeft. Een DNA test blijkt antwoorden te kunnen geven. Maar waar te beginnen? Daarom delen we hier 5 tips om uw zoektocht naar familie te starten met behulp van een DNA test.

 1. Doe een DNA test
  In ‘De Reis Van Je Genen’ ziet u dat Els Leijs gebruik maakt van een DNA test om onbekende familieleden te vinden. Een DNA test is een geweldig hulpmiddel om uw familie te vinden en het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om uzelf te testen. Een eenvoudig veegje aan de binnenkant van uw wang is alles wat nodig is met MyHeritage DNA. Er komt geen speeksel of bloed aan te pas. Op basis van de testresultaten ontvangt u DNA matches – dit zijn mensen met wie u gemeenschappelijk DNA heeft. Dit geeft u de mogelijkheid om onbekende verwanten te vinden door middel van gedeeld DNA. Daarnaast krijgt u een rapport met een procentuele uitsplitsing van uw etnische herkomst.
 2. Doe stamboomonderzoek naar bekende familie
  Tijdens de verwerkingstijd van uw DNA resultaten is het belangrijk alvast vooronderzoek naar de familie te doen die u wel kent. Als u een onbekende voorouder heeft, dan is het belangrijk om alvast uw stamboom te maken van de biologische familie waarvan u zeker bent dan u daaraan verwant bent. Hierdoor kunt u vaststellen aan welke kant DNA matches verwant aan u zijn. DNA en stambomen vullen elkaar namelijk perfect aan. DNA kan worden gebruikt om gedocumenteerde stamboomconnecties te bewijzen of juist te verwerpen. Stambomen zijn van onschatbare waarde om het verwantschapspad naar DNA matches te begrijpen. Het maken van een stamboom wordt aanbevolen voor iedereen die een DNA test doet, om het meeste uit de DNA resultaten te halen en om het volledige verhaal daarachter te ontdekken. MyHeritage levert uitstekende hulpmiddelen om een stamboom te maken en heeft miljarden historische gegevens die het leuk en gemakkelijk maken om deze uit te breiden.
 3. Bekijk uw DNA matches nauwkeurig
  Een DNA match kan dichtbij zijn, of juist ver weg. Nauwe verwanten delen meer DNA met elkaar, verre verwanten delen minder DNA. Twee verre neven of nichten die elkaar nog nooit hebben ontmoet, maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben, hebben waarschijnlijk een klein stukje DNA geërfd van die voorouder. Dat is de basis voor het gebruik van DNA tests om familieleden te ontdekken waarvan u anders het bestaan niet had vermoed. Hoe groot of klein gemeenschappelijk DNA precies is, is afhankelijk van hoeveel generaties terug de gemeenschappelijke voorouder zit — en, uiteraard, ook van het toeval. Het kan ook zo zijn dat twee personen met een gemeenschappelijke voorouder helemaal niets van zijn of haar DNA hebben geërfd. Dat kan voorkomen omdat DNA overerving een willekeurige factor in zich heeft. Daarnaast wordt er steeds minder van het DNA van die voorouder geërfd door elke volgende generatie.
 4. Maak gebruik van de verschillende DNA functies op MyHeritage
  MyHeritage biedt ongekende functies om u te helpen optimaal profijt te hebben van uw DNA matches. Een voorbeeld is de Theory of Family Relativity™. Daarin zijn de genealogische informatie uit al onze collecties van miljarden historische gegevens en uit de stamboomprofielen geïntegreerd om u theorieën aan te bieden over hoe u en uw DNA-matches met elkaar verwant zijn. Dit kan heel erg ver weg zijn, maar ook heel erg dichtbij. Een ander zeer nuttig hulpmiddel is de Chromosomenbrowser. Die helpt u om verschillende DNA segmenten tussen u en meerdere DNA matches te bekijken, en met elkaar te kunnen vergelijken. Dit kan helpen om de gemeenschappelijke voorouder te vinden. Gebruik de nieuwe labels voor DNA matches of ze in overzichtelijke groepen in te delen.
 5. Neem contact op met uw relevante DNA matches en heb geduld
  Wees u ervan bewust dat contact opnemen met een DNA match een gevoelige snaar kan raken in een familie. Biologische ouders kunnen de adoptie geheim hebben gehouden voor andere familieleden, of uw terugkomst in hun leven kan oude wonden openrijten. Ook kan de ander bang zijn dat u bijbedoelingen hebt om contact met hen op te nemen. Ook kunnen er issues spelen zoals een ziek familielid, of een recent verlies, waardoor de ander op dit moment geen tijd of energie heeft om op uw contactverzoek in te gaan. Hou dit steeds in gedachten bij het formuleren van uw bericht of telefoongesprek. Maak duidelijk dat u de ander niet onder druk wil zetten om contact met u op te nemen als ze zich daar niet prettig bij voelen. En wees geduldig: uw bericht kan een schok veroorzaken en uw familielid heeft mogelijk wat tijd nodig om uw bericht te verwerken, voordat hij of zij erop reageert.

Kortom, een DNA test kan vele deuren openen die tot dan toe gesloten bleven. Wacht niet langer en doorbreek vastlopers in uw genealogisch onderzoek met MyHeritage DNA! Zelfs al ontvangt u niet direct relevante matches, bedenk dat dit kan zomaar op een dag wel kan gebeuren. Onze database met DNA profielen blijft namelijk elke dag, maand en jaar doorgroeien dus dit vergroot telkens uw kansen om een antwoord te vinden op uw zoekvraag. Haal dus nu uw eigen DNA test in huis. Veel succes!