MyHeritage voegt 28 collecties Joodse historische gegevens toe

MyHeritage voegt 28 collecties Joodse historische gegevens toe

We zijn verheugd de publicatie aan te kondigen van 5,8 miljoen records uit 28 historische Joodse gegevenscollecties. De collecties bestrijken de achttiende tot en met de eenentwintigste eeuw en bevatten gegevens van de burgerlijke stand, zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens, en ook gegevens betreffende belastingen, stemrecht, immigratie en overlijdensberichten. De records zijn onder meer afkomstig uit Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Letland, Duitsland, Hongarije, de VS, het VK en Ierland. Ze zijn van onschatbare waarde voor iedereen die onderzoek doet naar zijn Europees-Joodse erfgoed.

De publicatie van deze gegevens is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van MyHeritage met het Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust en JewishGen. JewishGen is een vooraanstaande website voor Joodse genealogie die is gelieerd aan het Museum of Jewish Heritage. Het is de eerste tranche in het kader van een licentieovereenkomst om uiteindelijk bijna alle gegevens van JewishGen op MyHeritage toegankelijk te maken. Toekomstige tranches zullen belangrijke historische Joodse gegevenscollecties bevatten uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Noord-Amerika, naast nog meer Europese collecties.

Deze collecties vormen een verdere uitbreiding van de uitgebreide bronnen voor Joodse genealogie van MyHeritage. Door ons ledenbestand van één miljoen gebruikers in Israël bezitten we ’s werelds grootste collectie Joodse stambomen en zijn we het enige grote commerciële genealogiebedrijf dat Hebreeuws ondersteunt. Bovendien omvatten de wereldwijde historische gegevenscollecties van MyHeritage miljoenen documenten die waardevol zijn voor iedereen die onderzoek doet naar Joods erfgoed, bijvoorbeeld passagiers- en immigratielijsten die de emigratiegolf documenteren van de Joden die na de verwoesting van hun gemeenschappen tijdens de Holocaust hun toevlucht hebben gezocht in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Israël.

De gegevens in deze collecties zullen nu profiteren van onze krachtige matchingtechnologieën. We matchen de historische gegevens automatisch met de 83 miljoen stambomen op MyHeritage. De MyHeritage-technologie Global Name Translation™ zal ook goed van pas komen. Tot nu toe konden de gegevens van JewishGen alleen in het Engels doorzocht en bekeken worden. Door de MyHeritage-versies van deze collecties kunnen gebruikers die het Engels niet machtig zijn deze collecties nu doorzoeken en bekijken in andere talen, zoals in het Hebreeuws, Russisch of Grieks, met de namen vertaald in hun moedertaal. Door toepassing van de geavanceerde technologie van MyHeritage op de genealogische bronnen die JewishGen aanbiedt, worden er nieuwe deuren geopend voor iedereen die informatie over zijn Joodse wortels zoekt.

Hieronder vindt u meer details over de verschillende collecties:

CollectieBeschrijving Aantal recordsLink om te zoeken

Wit-Rusland, Joodse Geboorteaktes

Een index van geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Wit-Rusland


319,764 records


Nu de collectie doorzoekenWit-Rusland, Joodse overlijdensregisters

Een index van overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Wit-Rusland
66,240 records


Nu de collectie doorzoeken


Index van de dossiers van de Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie voor Pinsk Records
Een index van de gegevens van Joodse Holocaustslachtoffers uit Pinsk in Wit-Rusland

11,705 records

Nu de collectie doorzoeken


Bessarabië, Joodse geboorten
Een index van geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Bessarabië van 1829 tot 1915297,265 recordsNu de collectie doorzoeken

Bessarabië, Joodse overlijdens
Een index van overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Bessarabië76,225 recordsNu de collectie doorzoeken

Bessarabië, Kiezerslijsten, 1906-1907
Een index van kiezerslijsten voor de verkiezingen van de Russische Doema (parlement)230,556 records
Nu de collectie doorzoeken

Duitsland, Dachau, Concentratiekampgegevens
Een index van de gegevens van het concentratiekamp Dachau van 1933 tot 1945164,588 recordsNu de collectie doorzoeken

Flossenbürg, Gevangenenlijsten

Een index van gevangenen uit het concentratiekamp Flossenbürg van 1938 tot 1945

88,011 records
Nu de collectie doorzoeken


Duitsland, Ingetrokken staatsburgerschappen en inbeslagnamen van eigendommenEen index van Duitse burgers aan wie van 1933 tot 1945 het staatsburgerschap is ontnomen
81,370 records

Nu de collectie doorzoeken


Hongarije, Joodse gegevens van de burgerlijke stand
Een index van geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens van Joodse gemeenschappen in Hongarije2,266,404 recordsNu de collectie doorzoeken

Hongarije, Volkstelling voor de onroerendgoedbelasting, 1828
Een index van de Hongaarse volkstelling voor de onroerendgoedbelasting van 182828,732 recordsNu de collectie doorzoeken

Ierland, Index Joodse geboortes
Een index van geboortegegevens uit Ierland61,503 recordsNu de collectie doorzoeken

Letland, Joodse geboorteakten
Een index van geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Letland
254,178 records
Nu de collectie doorzoekenLetland, Joodse overlijdensaktenEen index van overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Letland
49,037 records


Nu de collectie doorzoeken
Lodz gettolijst
Een lijst van de inwoners van het getto van Łódź van 1940 tot 1944242,690 recordsNu de collectie doorzoeken

De Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie
Een index van Joodse Holocaustslachtoffers uit de door Duitsland bezette gebieden van de Sovjet-Unie64,332 recordsNu de collectie doorzoeken

Oekraïne, Joodse geboorteakten
Een index van geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Oekraïne203,570 recordsNu de collectie doorzoeken

Oekraïne, Joodse overlijdensregisters
Een index van overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Oekraïne44,535 recordsNu de collectie doorzoeken

Verenigd Koninkrijk, Joodse overlijdens- en begrafenisgegevens


Een index van overlijdens- en begrafenisgegevens van de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk van 1733 tot 2012
78,904 recordsNu de collectie doorzoeken

Verenigde Staten, New York, Immigratie uit Oostenrijk, Polen en Galicië, 1890-1891

Een index van gegevens over immigranten die in 1890 in 1891 uit Oostenrijk, Polen en Galicië naar New York kwamen
96,604 recordsNu de collectie doorzoeken


Overlijdensberichten uit de Philadelphia Jewish Exponent
Een lijst van overlijdensberichten uit Philadelphia van 1887 tot 201367,850 recordsNu de collectie doorzoeken

Oezbekistan, Tashkent, Joodse vluchtelingen, 1941-1942
Een index van Joodse vluchtelingen die in de Sovjet-Unie leefden in de periode 1941-1942 en die naar Tasjkent in Oezbekistan werden geëvacueerd300,626 recordsNu de collectie doorzoeken

Pinkas HaNitzolim, Deel I, Register van Joodse overlevenden


Een index van de Joodse overlevenden die verlost werden uit kampen en getto’s in verschillende Europese landen66,773 recordsNu de collectie doorzoeken

Pinkas HaNitzolim, Deel II, Register van Joodse overlevenden

Een index van de Joodse overlevenden die verlost werden uit kampen en getto’s in verschillende Europese landen55,886 recordsNu de collectie doorzoeken

Sharit haPlatah, overlevenden van de Holocaust


Een index van Joodse mensen die de Holocaust hebben overleefd61,388 recordsNu de collectie doorzoeken

Gegevens van het Joods Wereldcongres

Een index van overlevenden van de Holocaust die zijn gedocumenteerd en gearchiveerd door het Joods Wereldcongres (World Jewish Congress, WJC)102,250 recordsNu de collectie doorzoeken

JewishGen-database van gedenkplaten
Een index van gegevens uit synagogen en van plaquettes voor de jaartijddag (“Yahrzeit Plaques”) in meer dan 40 landen336,239 recordsNu de collectie doorzoeken

Index Jizkor-boeknaam
Een index van personen die zijn opgenomen in Jizkor-boeken ter herdenking van Joodse gemeenschappen in Oost-Europa die tijdens de Holocaust werden vernietigd.105,563 pagesNu de collectie doorzoeken

Wit-Rusland

Wit-Rusland, Joodse geboorteaktes

Deze collectie bevat geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Wit-Rusland. De records in deze collectie bevatten de naam van het kind, de geboortedatum en -plaats, de plaats waar de geboorte is aangegeven en de namen van de ouders.

De akten zijn oorspronkelijk in verschillende steden opgemaakt door de Joodse gemeenten aldaar.

Doorzoek de collectie Wit-Rusland, Joodse geboorteaktes

Wit-Rusland, Joodse overlijdensregisters

Deze collectie bevat overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Wit-Rusland. De records bevatten de naam van de overledene, de datum en plaats van overlijden en de plaats waar het overlijden is aangegeven. Ze kunnen ook informatie over ouders of echtgenoten bevatten.

De index is oorspronkelijk gemaakt door de Joodse gemeenten van de steden waar de akten zijn opgemaakt.

Doorzoek de collectie Wit-Rusland, Joodse overlijdensregisters

Index van de dossiers van de Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie voor Pinsk 

Deze collectie bevat gegevens van Joodse Holocaustslachtoffers uit Pinsk in Wit-Rusland. De geïndexeerde records vermelden gewoonlijk de voornaam (vaak alleen de eerste voorletter) en de familienaam van de overledene. Een record kan de geboortedatum, het woonadres en het beroep van de overledene bevatten.

Doorzoek de collectie Index van de dossiers van de Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie voor Pinsk

Bessarabië

Bessarabië, Joodse geboorten

Deze collectie bevat een index van Joodse geboortegegevens uit de regio Bessarabië, waartoe het huidige Moldavië en delen van het huidige Oekraïne behoorden. De records bevatten gewoonlijk de naam, de geboortedatum en de geboorteplaats van het kind en ook de namen van de ouders en informatie over de oorspronkelijke akten. In sommige gevallen zijn de namen van de grootvaders van vaderskant en van moederskant opgenomen.

Als onderdeel van het Russische Rijk waren de relevante rechtsgebieden stad, oejezd (district) en goebernija (gouvernement/provincie). De akten zijn oorspronkelijk opgemaakt door Joodse gemeenten op stadsniveau en werden gewoonlijk zowel in het cyrillische als het Hebreeuwse schrift opgetekend.

Doorzoek de collectie Bessarabië, Joodse geboorten

Bessarabië, Joodse overlijdens

Deze collectie is een index van Joodse overlijdensgegevens uit de regio Bessarabië. De records bevatten gewoonlijk de naam van de overledene, datum en plaats van overlijden, leeftijd bij overlijden en woonplaats. Ze kunnen ook de namen van de ouders of de echtgenoot van de overledene bevatten. Er is ook informatie over de originele akten opgenomen.

De akten zijn oorspronkelijk opgemaakt door Joodse gemeenten op stadsniveau en werden gewoonlijk zowel in het cyrillische als het Hebreeuwse schrift opgetekend.

Doorzoek de collectie Bessarabië, Joodse overlijdens

Bessarabië, Kiezerslijsten, 1906-1907

Deze collectie bevat een index van kiezerslijsten voor de verkiezingen van de Russische Doema (parlement). Alleen mannen hadden stemrecht, en dan nog alleen mannen uit bepaalde categorieën. De records bevatten gewoonlijk de voor- en achternaam van de kiesgerechtigde, zijn woonplaats, het jaar van de kiezerslijst en een afkorting van de kwalificatiecategorie van de kiezer.

Soms is ook de patroniem van de kiezer vermeld, waarmee de naam van de vader van de kiezer wordt bedoeld. De woonplaats bestaat uit de stad en de oejezd van de kiezer in de regio Bessarabië en het tegenwoordige land (Moldavië of Oekraïne).

Doorzoek de collectie Bessarabië, Kiezerslijsten, 1906-1907

Duitsland

Duitsland, Dachau, Concentratiekampgegevens

Deze collectie bevat gegevens uit Dachau, één van de eerste naziconcentratiekampen, die in 1933 werden opgericht. Van 1933 tot 29 april 1945 werden er meer dan 206.000 gevangenen vastgehouden uit heel Europa. De meeste gevangen kwamen uit Polen, de voormalige Sovjet-Unie, Hongarije, Duitsland en Frankrijk. Deze records bevatten de naam, de geboortedatum en -plaats en de woonplaats van de gevangene, naast het nummer en de categorie van de gevangene en, indien beschikbaar, de aankomstdatum in Dachau en het lot van de gevangene.

Doorzoek de collectie Duitsland, Dachau, Concentratiekampgegevens

Flossenbürg, Gevangenenlijsten

Deze collectie bevat lijsten van 88 duizend gevangenen in het concentratiekamp Flossenbürg. Deze index is in de jaren vijftig opgesteld om als bewijs te dienen tegen kampbeheerders en -bewakers die wegens oorlogsmisdaden terechtstonden. Voor deze database zijn twee microfilmrollen gedigitaliseerd. De gegevens bevatten de naam, het nummer en de nationaliteit van gevangenen, de aankomstdatum in Flossenbürg en de overlijdensdatum, als de gevangene in het kamp is gestorven.

Het concentratiekamp Flossenbürg werd in mei 1938 in Beieren opgericht, als fabriek voor dwangarbeiders. Het werd later tijdens de Tweede Wereldoorlog het centrum van een netwerk van concentratiekampen. In dit concentratiekamp werden bij benadering 100.000 Joden uit Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Polen, die eind 1944 en begin 1945 uit het oosten aankwamen, gevangengehouden en gedwongen te werken. De meesten van hen stierven er.

Doorzoek de collectie Flossenbürg, Gevangenenlijsten

Duitsland, Ingetrokken staatsburgerschappen en inbeslagnamen van eigendommen

Deze collectie bevat gegevens over Duitse burgers van wie het staatsburgerschap was ingetrokken en wier bezittingen door de Duitse autoriteiten waren geconfisqueerd en van Duitse burgers van wie in de jaren 1933-1945 de bedrijfsvergunning was ingetrokken. De dossiers bevatten gewoonlijk de namen van de personen, de geboortedatum en -plaats, de laatst bekende verblijfplaats, en de status van de persoon.

De acties die in deze collectie worden vermeld, troffen niet alleen Duitse ingezetenen maar ook personen die Duitsland hadden verlaten en in landen woonden die later werden geannexeerd, bijvoorbeeld Tsjecho-Slowakije.

Doorzoek de collectie Duitsland, Ingetrokken staatsburgerschappen en inbeslagnamen van eigendommen

Hongarije

Hongarije, Joodse gegevens van de burgerlijke stand

Deze collectie van 2,2 miljoen records bevat een index van geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens van Joodse gemeenschappen in Hongarije. De records bevatten de datum en plaats van de gebeurtenis, de namen van de ouders van de betrokkene en de naam van de stad waar de gebeurtenis werd geregistreerd.

De oorspronkelijk akten in deze collectie zijn gemaakt door rabbijnen, handgeschreven in het Duits, Hebreeuws, of Hongaars.

Doorzoek de collectie Hongarije, Joodse gegevens van de burgerlijke stand

Hongarije, Volkstelling voor de onroerendgoedbelasting, 1828

Deze collectie bevat een index van de Hongaarse volkstelling voor de onroerendgoedbelasting van 1828, de zogeheten Vagyonösszeirás. De personen in deze volkstelling bezaten belastbaar eigendom dat in de volkstelling werd vermeld. De gegevens in deze index bevatten gewoonlijk de voor- en achternaam van de eigenaar van het eigendom, de stad en het district (județ).

De plaats- en districtsnamen in deze collectie zijn de Hongaarse versies die in 1828 werden gebruikt.

Doorzoek de collectie Hongarije, Volkstelling voor de onroerendgoedbelasting, 1828

Ierland

Ierland, Index Joodse geboortes

Deze gegevens bieden informatie over Joodse personen in Ierland. Ze bevatten namen, geboortedatums en geboorteplaatsen.

Doorzoek de collectie Ierland, Index Joodse geboortes

Letland

Letland, Joodse geboorteakten

Deze collectie bevat geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Letland en bevat de naam van het kind, de geboortedatum en -plaats en de plaats waar de geboorte werd aangegeven, alsmede de namen van de ouders. Deze index bestaat uit records voor 1838-1921, maar de meeste records zijn voor 1854-1909.

Deze index bestaat dankzij de bijdrage van Christine Usdin, een bekende kunstenares en beeldhouwster, die de vertaling op zich had genomen van alle overgebleven Joodse gegevens van de burgerlijke stand die in het Letse Staatsarchief worden bewaard. Het is ook de eerste index die gebruikmaakt en profiteert van de digitalisering van de primaire database voor familiegeschiedenis van het Letse Staatsarchief.

Doorzoek de collectie Letland Joodse geboorteakten

Letland, Joodse overlijdensakten, 1846-1921

Deze collectie bevat overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Letland. De records bevatten de naam van de overledene, de datum en plaats van overlijden en de plaats waar het overlijden is aangegeven. Ze kunnen ook informatie over ouders of echtgenoten bevatten.

Doorzoek de collectie Letland, Joodse overlijdensakten, 1846-1921

Polen

Lodz ghettolijst

Deze collectie bevat lijsten van de inwoners van het getto van Łódź van 1940 tot 1944. De Poolse stad Łódź werd in die tijd bewoond door 665.000 mensen, van wie een derde Joods was. De gegevens bevatten de namen van de bewoners en hun adres in het getto. Ze kunnen ook de voormalige adressen van de bewoners bevatten en hun geboortedatum, beroep, datum van deportatie of datum van overlijden.

Het bevolkingsregister is door de Joodse Raad van het getto van Łódź bijgehouden vanaf de oprichting van het getto van Łódź in februari 1940 tot vlak voor de vernietiging ervan in augustus 1944. In dat jaar ontbonden de nazi’s de Joodse Raad en werd het getto geliquideerd. Er zijn dus geen aantekeningen gemaakt over het lot van degenen die in de laatste dagen van het getto naar Auschwitz werden gedeporteerd. Ten tijde van de liquidatie van het getto van Łódź door de Duitsers is het register aan vernietiging ontkomen.

Doorzoek de collectie Lodz gettolijst

Gebieden van de Sovjet-Unie

De Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie

Deze collectie bevat gegevens van Joodse Holocaustslachtoffers uit de door Duitsland bezette gebieden van de Sovjet-Unie. De geïndexeerde records vermelden gewoonlijk de naam van de overledene en het geboortejaar. Een record kan de nationaliteit en het beroep van de overledene bevatten.

De index werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie opgesteld om de Duitse oorlogsmisdaden te documenteren.

Doorzoek de collectie De Buitengewone Commissie van de Sovjet-Unie

Oekraïne

Oekraïne, Joodse geboorteakten

Deze collectie bevat geboortegegevens van de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Het is een onderdeel van een database met 220 microfilms van Joodse gegevens van de burgerlijke stand. De records bevatten de naam van het kind, de geboortedatum en -plaats, de plaats waar de geboorte is aangegeven en de namen van de ouders.

Deze database is gebaseerd op gegevens die zijn verkregen uit verschillende bronnen, zoals microfilms die zijn gescand door de Genealogical Society of Utah, de Central Archives for the History of the Jewish People (CAHJP) in Jeruzalem en privéonderzoek in de archieven in Oekraïne.

Doorzoek de collectie Oekraïne, Joodse geboorteakten

Oekraïne, Joodse overlijdensregisters, 1836-1918

Deze collectie bevat overlijdensgegevens van de Joodse gemeenschap in Oekraïne. De records bevatten de naam van de overledene, de datum en plaats van overlijden en de plaats waar het overlijden is aangegeven. Ze kunnen ook informatie over ouders of echtgenoten bevatten.

Doorzoek de collectie Oekraïne, Joodse overlijdensregisters, 1836-1918

Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk, Joodse overlijdens- en begrafenisgegevens

Deze collectie bevat overlijdens- en begrafenisgegevens van de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. De index bevat records van 1733 tot 2012. Ze bevatten de volledige naam en de plaats van overlijden. Ook bieden ze vaak aanvullende gegevens over de geboortedatum, de overlijdensdatum en de leeftijd bij overlijden van de overledene.

De overgrote meerderheid van de records in deze index is afkomstig uit Engeland, maar de index bevat ook gegevens uit het Britse Kroonbezit voor de gebieden Jersey, Wales en het eiland Man.

Doorzoek de collectie Verenigd Koninkrijk, Joodse overlijdens- en begrafenisgegevens

Verenigde Staten

Verenigde Staten, New York, Immigratie uit Oostenrijk, Polen en Galicië, 1890-1891

Dit is een collectie gegevens over immigranten die in 1890 en 1891 uit Oostenrijk, Polen en Galicië naar New York kwamen. De gegevens bevatten de naam van de immigrant, de datum van aankomst in New York, de naam en het nummer van het schip, het rolnummer van de NARA-microfilm (National Archives and Records Administration) en aantekeningen over de immigrant.

De oorspronkelijke microfilm kan ook de leeftijd, het geslacht, de burgerlijke staat, de eindbestemming en het beroep van de immigrant bevatten.

Doorzoek de collectie Verenigde Staten, New York, Immigratie uit Oostenrijk, Polen en Galicië, 1890-1891

Overlijdensberichten uit de Philadelphia Jewish Exponent

Deze collectie is een lijst van overlijdensberichten die vrijwilligers van de Jewish Genealogical Society of Greater Philadelphia (JGSGP) hebben opgesteld en gepubliceerd in de Philadelphia Jewish Exponent. De in deze index gepubliceerde rouwadvertenties beslaan de periode 1887 tot 2013. De gegevens kunnen naam, leeftijd, geboorteplaats, datum van publicatie van het overlijdensbericht en het paginanummer in het nummer van de publicatie van het overlijdensbericht bevatten.

De Philadelphia Jewish Exponent wordt wekelijks uitgegeven door de Federation of Jewish Agencies of Greater Philadelphia

Doorzoek de collectie Overlijdensberichten uit de Philadelphia Jewish Exponent

Oezbekistan

Oezbekistan, Tasjkent, Joodse vluchtelingen, 1941-1942

Deze collectie bevat gegevens van Joodse vluchtelingen die in 1941 en 1942 in de Sovjet-Unie woonden en zijn geëvacueerd naar Tasjkent en Oezbekistan. Eenmaal in Tasjkent, verspreidden ze zich naar verschillende plaatsen in Oezbekistan. De records bevatten gewoonlijk de naam, het geboortejaar, het geslacht en de woonplaats van een persoon.

Naast Oezbekistan waren er verschillende andere Centraal-Aziatische Sovjetrepublieken waar mensen heen vluchtten, zoals Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Deze personen zijn ofwel geëvacueerd, ofwel op eigen kracht gevlucht, voordat de Duitse troepen hun steden binnenmarcheerden.

Doorzoek de collectie Oezbekistan, Tasjkent, Joodse vluchtelingen, 1941-1942

Holocaust

De onderstaande collecties hebben betrekking op Joodse gemeenschappen of personen in Europa tijdens de Holocaust. Het eerste deel betreft informatie over Joodse overlevenden van de Holocaust, zoals de lijst met Holocaust-overlevenden van het Joods Wereldcongres. Het tweede deel bestaat uit herdenkingslijsten van degenen die tijdens de Holocaust zijn omgekomen, zoals de index van namen in Yizkor-boeken.

Overlevenden van de Holocaust

Pinkas HaNitzolim, Deel I, Register van Joodse overlevenden

Deze collectie bevat 166 lijsten van Joodse overlevenden die gered zijn uit kampen en getto’s in verschillende Europese landen, na hun bevrijding van de nazi’s. Het register is in 1945 gepubliceerd door het opsporingsbureau voor vermiste verwanten van het Jewish Agency for Israel. Records in de collectie kunnen onder meer de volgende informatie bevatten: huidige woonplaats, geboortejaar, leeftijd, naam van de vader, beroep, vorige woonplaats en de oorspronkelijke lijsten waarin de gegevens voorkomen.

Dit is het eerste deel van een serie lijsten van het Joods Agentschap en andere instellingen om de overlevende Joden te registreren die in Europa zijn gebleven.

Doorzoek de collectie Pinkas HaNitzolim, Deel I, Register van Joodse overlevenden

Pinkas HaNitzolim, Deel II, Register van Joodse overlevenden

Deze collectie bevat gegevens van Joodse overlevenden die gered zijn uit kampen en getto’s in verschillende Europese landen, na hun bevrijding van de nazi’s. Het register is in 1946 gepubliceerd door het opsporingsbureau voor vermiste verwanten van het Jewish Agency for Israel. Records in de collectie kunnen onder meer informatie bevatten over voor- en achternamen en de plaats van laatste registratie.

De gegevens zijn gebaseerd op informatie die is verkregen uit het genealogieproject van de Ronald S. Lauder Foundation bij het Joods Historisch Instituut van Polen. De informatie is verkregen uit de originele registers die na de oorlog door de overlevenden in de Joodse gemeenschappen zijn opgemaakt.

Doorzoek de collectie Pinkas HaNitzolim, Deel II, Register van Joodse overlevenden

Sharit haPlatah, Holocaust overlevenden

Sharit haPlatah verwijst naar de groep van Joodse overlevenden van de Holocaust. Deze collectie bevat informatie over de overlevenden, zoals hun achternamen, voornamen, meisjesnamen, geboorteplaatsen en -jaren en verblijfplaatsen in de jaren 1945 en 1946. De records bevatten ook het pagina- en regelnummer van het oorspronkelijke document.

Deze collectie is de vrucht van het werk van de krijgsmachtrabbijn Abraham Klausner, die meerdere concentratiekampen in Zuid-Duitsland bezocht, waar nog veel van de overlevenden in de jaren 1945 en 1946 verbleven. Tijdens zijn bezoeken aan de kampen verzamelde Klausner informatie over de Joodse mensen die daar woonden.

De volledige tekst is te vinden in de bibliotheek van het United States Holocaust Memorial Museum als: Sh’arit ha-pl’atah. (Volume 1, revised), call number [D804.195 .S5376 1946].

Doorzoek de collectie Sharit haPlatah, Holocaust overlevenden

Wereld Joods Congres gegevens van overlevenden van de Holocaust

Deze collectie bevat gegevens over de overlevenden van de Holocaust die zijn gedocumenteerd en gearchiveerd door het Joods Wereldcongres, een internationale Joodse vertegenwoordigingsorganisatie die in 1936 is opgericht. De records bevatten gewoonlijk de namen van de overlevenden, de geboortedatums en -plaatsen, de index van het originele document, en het paginanummer in de oorspronkelijke index. De records bevatten mogelijk: de laatste verblijfplaats, het staatsburgerschap, de leeftijd op het ogenblik van registratie, het kamp waaruit de overlevende werd bevrijd, de gevraagde contactpersonen en eventuele aanvullende opmerkingen.

Het Joods Wereldcongres werd opgericht uit de behoefte aan een vertegenwoordiger van de Joodse belangen, toen het nazisme zich in de jaren dertig in heel Europa verspreidde. Tot de activiteiten van het Joods Wereldcongres behoorden inspanningen op het gebied van Joodse rechten, antisemitisme, directe hulpverlening en reddingsacties.

Doorzoek de collectie Wereld Joods Congres gegevens van overlevenden van de Holocaust

Holocaustherdenking

JewishGen-database van gedenkplaten

Deze collectie bestaat uit records die deel uitmaken van het JewishGen Memorial Plaque Project. De gegevens zijn afkomstig uit synagogen en van plaquettes voor de jaartijddag (“Yahrzeit Plaques”) in meer dan 40 landen. De gegevens bevatten gewoonlijk de namen van de overledenen, de datum van overlijden, de Hebreeuwse datum van overlijden, het ID-nummer van de begraafplaats en eventuele opmerkingen.

Sommige records kunnen de Hebreeuwse naam van de overledene bevatten en, indien beschikbaar, de namen van de ouders.

Doorzoek de collectie JewishGen-database van gedenkplaten

Index Jizkor-boeknaam

Deze collectie bevat een index van personen die zijn opgenomen in Jizkor-boeken ter herdenking van Joodse gemeenschappen in Oost-Europa die tijdens de Holocaust zijn vernietigd. De records bevatten gewoonlijk de naam en woonplaats van een persoon en een verwijzing naar het oorspronkelijke Jizkor-boek. Ook bevatten ze eventuele opmerkingen over de vermelding die met de genoemde persoon correspondeert.

Deze index is het resultaat van het lopende Yizkor Book Project van JewishGen. Het doel daarvan is om Yizkor-boeken te vertalen en de namen op te nemen in de Yizkor Book Master Name Index (YBMNI).

Doorzoek de collectie Index Jizkor-boeknaam

Voorbeeldrecords

De collectie Hongarije, Joodse gegevens van de burgerlijke stand bevat een vermelding voor de journalist, politiek leider, en schrijver Theodor Herzl. Deze record bevat onder meer informatie over zijn geboortedatum, 2 mei 1860; zijn geboorteplaats, Pest, Hongarije; de megye, dat is het Hongaarse comitaat Pest-Pilis-Solt-Kiskun; de naam van zijn vader, Jacob Herzl, en de naam van zijn moeder, Jeanette Diamant.

Birth record of Theodor Herzl in the MyHeritage Hungary, Jewish Vital Records collection

Vermelding voor de geboorte van Theodor Herzl in de MyHeritage-collectie Hongarije, Joodse gegevens van de burgerlijke stand

De collectie Lodz gettolijst bevat de vermelding voor de beroemde fotograaf Mordka Mendel Grosman. Mendel nam in het geheim duizenden foto’s van het leven van de Joden in het getto van Łódź. Sommige foto’s overleefden de oorlog en worden nu tentoongesteld in het museum van Yad Vashem in Israël. De vermelding bevat zijn geboortedatum, zijn woonplaats voordat hij in het getto woonde, zijn verblijfplaats in het getto en zijn beroep.

Record of Mordka Mendel Grosman in the MyHeritage Lodz Ghetto List collection

Gegevens van Mordka Mendel Grosman in de MyHeritage-collectie collectie Lodz gettolijst

Samenvatting

We zijn er trots op dat wij de op MyHeritage beschikbare bronnen voor Joodse genealogie aanzienlijk kunnen uitbreiden en collecties kunnen aanbieden die de Joodse gemeenschappen over de hele wereld in de volle breedte bestrijken. Deze collecties bieden een rijk inzicht in het leven van de Joden vanaf de achttiende eeuw tot en met heden, met inbegrip van de Holocaust, en zullen miljoenen mensen over de hele wereld helpen meer te weten te komen over hun Joodse wortels.

Het doorzoeken van de collecties op MyHeritage is gratis. Om deze records te bekijken of in uw stamboom op te slaan, is een Data- of Compleet abonnement vereist.

Als u een stamboom op MyHeritage hebt, dan waarschuwt onze Record Matching-technologie u automatisch als er matches zijn tussen records in deze collecties en uw verwanten. U hebt dan de mogelijkheid om de record te bekijken en te beslissen of u de nieuwe informatie aan uw stamboom wilt toevoegen.