Ik heb eindelijk mijn zus ontmoet na meer dan 50 jaar

Ik heb eindelijk mijn zus ontmoet na meer dan 50 jaar

Vorig jaar, deelden we het prachtige verhaal over Diane Ward en Mary McLaughlin— halfzussen die elkaar vonden dankzij een MyHeritage DNA test. De zusters wilden elkaar graag in levende lijve ontmoeten, maar door reisbeperkingen in verband met de pandemie was dat een aantal jaren niet mogelijk. Dus hielden ze contact over de Atlantische Oceaan en wachtten ze tot de gelegenheid zich voordeed.

Heeft u ook een ongelooflijke ontdekking gemaakt via MyHeritage? Klik hier om het ons te vertellen!

Dat moment kwam eindelijk in juni. Diane vloog naar North Carolina om het weekend met haar zus door te brengen. Bekijk hun prachtige weerzien hieronder:

Diane werd als baby geadopteerd in de staat Michigan, waar de adoptiegegevens verzegeld waren, dus DNA was haar enige optie om haar biologische familie te ontdekken. Een paar jaar geleden besloot ze een MyHeritage DNA test te kopen en ze kreeg onmiddellijk een goede match – een neef die haar naar Mary leidde. Mary was ook geadopteerd toen ze jong was, maar ze had de biologische moeder van de zusjes gekend, die helaas 20 jaar geleden was overleden.

Waar kom ik vandaan?

“Toen mijn biologische moeder van mij beviel, stemde de buurvrouw toe om op mij te passen,” zegt Mary. “Op een dag kwam mijn biologische moeder gewoon niet thuis van haar werk. Omdat het in de jaren 60 was, was het veel gemakkelijker om te zeggen: ‘Bent u bereid om voor dit kind te zorgen?’ En dat deden ze.”

Toen ik ouder werd, begon ik me af te vragen waar ik vandaan kwam,” zegt Diane. Ze herinnert zich dat ze op school, in de natuurkundeles, leerlingen aan elkaar koppelden en projecten kregen om hun familiegeschiedenis en hun wortels te onderzoeken. Diane moest dan haar hand opsteken en zeggen: “Ik ben geadopteerd. Ik kan deze oefening niet doen.”

Mary beschrijft ook dat ze zich meer afvroeg over haar wortels. “Toen ik ongeveer 14 was, realiseerde ik me dat ik een identiteitscrisis had,” zegt ze. Ze beschrijft dat ze het telefoonboek pakte en alleen maar mensen opbelde die haar achternaam deelden. “Ik had altijd dezelfde toon als ik belde: ‘Hallo, mijn naam is Mary, ik ben gewoon op zoek naar informatie over mijn welzijn. Ik ben niet op zoek om een leven te ontwrichten.”

Diane probeerde meer informatie over haar biologische familie te vinden via het adoptiebureau dat haar ouders hadden gebruikt, maar de dossiers waren verzegeld. Ze probeerde naar de rechtbank te stappen, maar dat was zo’n lang en moeizaam proces dat ze het opgaf – het was te veel gedoe.

MyHeritage DNA bracht een doorbraak

Toen kwam zij MyHeritage tegen en ontdekte dat het mogelijk was om via de site DNA-matches te vinden.

“Dus ik dacht: dit is een cruciale kans,” zegt ze.

Diane deed de test en stuurde haar sample op – en ontving zeer spoedig de resultaten, die aangaven dat zij een nabije match had. Die match was met Mary’s derdegraads neef van moederszijde, die tussen de zusters in stond.

“Het was absoluut een vreugdevol moment,” zegt Mary.

“Toen we tijdens de eerste videogesprek met elkaar spraken, hebben we uren en uren en uren gepraat,” herinnert Diane zich.

“Ik keek één keer naar haar en het benam me de adem, ik was zo geschokt,” herinnert Mary zich. ‘Zoveel van onze familieleden zag ik terug in dat gezicht.’

Die zusterlijke band

Beide zussen zijn het erover eens dat de gelijkenissen tussen hen bijna griezelig zijn.

“De overeenkomsten zijn zo talrijk, ik weet niet eens of we ze kunnen tellen” zegt Mary. “Onze persoonlijkheidskenmerken lijken belachelijk veel op elkaar. We delen een heel bijzonder gevoel voor humor.”

“Toen we op het vliegveld aankwamen, had ik al mijn vluchtinformatie in een map,” zegt Diane, “en haar man begon te lachen, want Mary is gewoon heel georganiseerd.”

Naast de gelijkenissen voelen de zussen een sterke band met elkaar.

“Het is die zusterlijke band waar ik mensen over heb horen praten, maar die ik zelf nooit heb kunnen ervaren,” zegt Mary. “We voelen elkaars emoties op duizenden kilometers afstand. We zijn als boter en brood.”

“Het geeft je het gevoel dat je weet waar je thuishoort,” zegt Diane.

Diane was erg verdrietig toen ze hoorde dat haar moeder was overleden voordat ze de kans had haar te ontmoeten – maar ze ziet haar zus Mary als een manier om in contact te komen met haar geest. “Ik voel dat mijn moeder in haar doorleeft,” zegt ze.

“Onze biologische moeder was, tot haar dood, altijd in mijn leven, zegt Mary. “Dus het vinden van Diane temidden van dit alles, is gewoon een zegen in de stormen van het leven.”

“We zijn onafscheidelijk,” voegt Mary toe. “Daar zullen we MyHeritage eeuwig dankbaar voor zijn.”

Heeft u een verhaal over een ontdekking die u via MyHeritage hebt gedaan en die uw leven heeft veranderd? Wij willen het graag horen! Stuur het naar ons via dit online formulier of via email aan nederland@myheritage.com.