Oekraïense familie vindt veilige haven dankzij een Smart Match™ op MyHeritage

Oekraïense familie vindt veilige haven dankzij een Smart Match™ op MyHeritage

Het is 28 maart, iets voor middernacht.

Violetta, haar dochter Dasha en hun hond Udin stappen uit de trein op het centraal station van Oslo. Het is bijna 3 dagen, 5 treinreizen en een boot – door 4 landen – geleden dat ze erin geslaagd zijn Oekraïne te ontvluchten: hun thuis, dat een slagveld geworden is.

Een Noorse vrouw die op het perron staat, merkt de 3 op en rent onmiddellijk naar hen toe. Het is duidelijk dat ze opgewonden en diep opgelucht is hen te zien, en ze omhelzen elkaar en vegen tranen van geluk weg. Men zou nooit gedacht hebben dat zij tot voor kort vreemden waren en niet van elkaars bestaan afwisten. Nu geeft deze vrouw – Tatiana – hen een veilig, warm asiel in haar huis in Oslo. Allemaal dankzij hun nieuwe ontdekking, gedaan door MyHeritage: ze zijn familie.

Heeft u ook een ongelooflijke ontdekking gedaan via MyHeritage? Klik hier om het ons te vertellen!

Het beste kerstcadeau

De ontdekking gebeurde slechts 3 maanden eerder, op kerstavond van het jaar 2021.

Violetta Brzezicka, 55 jaar, en haar echtgenoot, Igor Brikez, 57 jaar, vierden de feestdag met Violetta’s 83-jarige moeder, Wytalisa Brzezicka, in haar huis in Kiev.

Igor, Wytalisa en Violetta

Igor, Wytalisa en Violetta

Igor, een gepassioneerd MyHeritage gebruiker, wijdde 3 jaar aan het onderzoeken van zijn familiegeschiedenis, en slaagde erin om zijn stamboom terug te voeren tot 1689. Hij besloot dat het tijd was om aandacht te besteden aan de nalatenschap van zijn vrouw: “Ik vroeg Wytalisa me zoveel mogelijk over haar familie te vertellen,” vertelt Igor. “Met de MyHeritage app voerde ik tegelijkertijd de informatie in en scande de familiefoto’s, waardoor de stamboom in real time werd verrijkt.”

Bijna onmiddellijk kregen Igor en Violetta een Smart Match™ die hen via Violetta’s grootvader (Joseph Brzezicki) verbond met Tatiana Brzezicka, 53, uit Oslo: een andere toegewijde MyHeritage gebruiker die 15 stambomen beheert met informatie over 2.287 personen en meer dan 2.000 foto’s en archiefdocumenten – alles teruggaand tot het midden van de 13e eeuw.

MyHeritage’s Smart Matching™ functie informeerde Igor dat Tatiana’s grootvader Violetta’s halfoom is en Wytalisa’s halfbroer.

Diezelfde nacht, 25 december 2021, stuurden Igor en Violetta een bericht naar Tatiana via de MyHeritage website. Tatiana antwoordde onmiddellijk, en ze spraken elkaar de volgende ochtend voor het eerst. “Dit was het beste kerstcadeau van MyHeritage aan onze familie,” zegt Igor. “Violetta en Tatiana spraken elkaar meer dan twee uur. Nadat de aanvankelijke opwinding was weggeëbd, had Violetta direct het gevoel dat ze met een dierbaar, nabij persoon sprak. Ook was ze verbaasd over de grote hoeveelheden waardevolle informatie die Tatiana over hun familie deelde.”

Vluchten voor hun leven

Twee maanden later, op 24 februari, brak de oorlog uit. “We werden wakker van het geluid van explosies,” herinnert Igor zich. “Rusland lanceerde raketaanvallen in Oekraïne en onze woonplaats Kiev. ’s Middags belde Tatjana. Ze drong er bij ons op aan om bij haar thuis in Oslo te komen logeren.”

Violetta, Igor en hun jonge dochter vinden het moeilijk om hun huis en hun leven achter te laten. Dasha (28 jaar) verhuisde naar het huis van hun oudste dochter Anastasia, gelegen op 100 kilometer van Kiev. Ze waren herhaaldelijk geëvacueerd naar schuilkelders als gevolg van ernstige aanvallen.

Naarmate de oorlog verhevigde en zich uitbreidde, was er geen twijfel dat hun leven echt in gevaar was. Anastasia ontsnapte naar Istanbul met haar twee kinderen, 8 en 4 jaar oud. Violetta en Dasha begrepen, met bezwaard gemoed, dat ook zij moesten vluchten – en het ergste van alles, ze zouden zonder Igor moeten vertrekken. Als man in de leeftijdscategorie voor militaire dienst, werd hem verboden Oekraïne te verlaten.

Hun reis om een schuilplaats te vinden begon op 26 maart, met een nachttrein vanuit Kiev, Oekraïne tot Helm, Polen.

 Foto van Oekraïense vrouw in vluchtelingencentrum, zittend tussen een rij ledikanten

Dasha in een vluchtelingencentrum in Warschau, Polen

“De trein vertrok heel stil,” aldus Igor. “Alle lichten waren uit, om veiligheidsredenen. Ook waren alle gordijnen van de trein ramen dicht, dus ik kon mijn geliefden niet uitzwaaien. Ik stond op het perron en keek hoe de trein verdween in de duisternis van de nacht van Kiev.”

Vanwege de avondklok in Kiev, die burgers verbood zich na zonsondergang in de stad te begeven, moest Igor de nacht op het treinstation doorbrengen. Zittend op de eerste stoel die hij tegenkwam, wetend dat het onmogelijk zou zijn om in slaap te vallen, kon Igor niet stoppen met zich te realiseren dat slechts 3 maanden eerder zijn familie niet eens wist dat Tatiana bestond. “Plotseling is zij ons dierbaarste familielid, dat ons geweldig en genereus helpt. Ik had nooit gedacht dat MyHeritage zo’n belangrijk deel van het leven van mijn familie zou worden.”

Ondertussen, in Helm, hielp een groep vrijwilligers Violetta, Dasha en Udin aan boord van een trein naar Warschau. Na een nacht in een vluchtelingenopvang in Warschau te hebben doorgebracht, brachten Poolse vrijwilligers hen naar een trein richting het noorden, naar Gdynia, een havenstad aan de Baltische kust van Polen.

Foto van vrouw en hond die wachten bij een Ferry station

Violetta en Udin wachten op de ferry in Polen

Tatiana probeerde vliegtickets voor hen te kopen, maar het feit dat zij met hun hond Udin reisden, bemoeilijkte de zaak. In Gdynia gingen ze aan boord van een veerboot en voeren over de Oostzee naar Karlskrona, Zweden.

Vrouw staat op het dek van de veerboot en kijkt uit over de zonsondergang

Violetta aan boord van de ferry naar Karlskrona, Zweden

Irena, een vrijwilligster die Tatiana had gevonden, wachtte de 3 op en nam hen mee om te eten en te rusten in haar huis in Karlskrona. Op dat moment waren ze twee treinritten verwijderd van hun eindbestemming: een trein naar Gothenburg, Zweden, en een laatste trein naar Oslo, Noorwegenwaar Violetta, Dasha, en Udin eindelijk Tatiana ontmoetten.

Leven als één familie

Violetta en Dasha wonen nu al enkele maanden als één gezin bij Tatiana thuis. Udin daarentegen probeert nog steeds vriendschap te sluiten met de kat van Tatiana, Lissa.

Foto van drie vrouwen zittend op een bankje die een hond vasthouden en glimlachen

Van links: Tatiana, Dasha, en Violetta met hun hond Udin, in Tatiana’s achtertuin in Oslo.

Dit prachtige verhaal werd onder onze aandacht gebracht door Igor, die in april contact met ons opnam omdat hij moeite had zijn MyHeritage abonnement te verlengen vanwege de oorlog. We waren blij en vereerd om Igor’s abonnement gratis te verlengen – zoals we hebben gedaan voor alle Oekraïense gebruikers met bestaande abonnementen sinds de oorlog uitbrak – en we zijn hem zeer dankbaar voor het delen van zijn verhaal. Onze gedachten zijn bij hem en we bidden dat hij spoedig veilig met zijn familie zal worden herenigd.

Als u ook een levensveranderende ontdekking hebt gedaan via MyHeritage, zouden we dat graag horen! Stuur ons uw verhaal via dit formulier of e-mail het naar ons op nederland@myheritage.com.