Afronding van 2022: terugblik op het jaar

Afronding van 2022: terugblik op het jaar

Er is weer een jaar voorbij gevlogen, en wat is het een bijzonder jaar geweest!

Het jaar 2022 kende veel ups en downs. Voor een groot deel van de wereld was het een jaar van heropening en aanpassing na twee jaar chaos door COVID, en een jaar van langzame terugkeer naar de normale gang van zaken. Afgelopen jaar werd ook gekenmerkt door een grote oorlog, geopolitieke aardverschuivingen en economische uitdagingen. In september luidden we het einde van een tijdperk in toen we afscheid namen van koningin Elizabeth II en koning Charles III de Britse troon besteeg. In december waren alle ogen gericht op een van de spannendste wereldkampioenschappen in de geschiedenis.

Hier bij MyHeritage hebben we het hele jaar door hard gewerkt om u nieuwe functies en historische archiefverzamelingen te bieden om zoektocht naar uw familiegeschiedenis vooruit te helpen. We hebben ervoor gezorgd dat er veel emotionele herenigingen plaatsvonden en we hebben genoten van de verhalen over ongelooflijke ontdekkingen van onze gebruikers door hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis en DNA. We zijn trouw gebleven aan onze waarden van innovatie, medeleven en de wens om een positieve invloed op de wereld te hebben.

Hier is een overzicht van wat we in 2022 allemaal hebben gedaan:

Januari

Nadat we het nieuwe jaar hadden ingeluid, zijn we meteen aan de slag gegaan en hebben we een nieuwe lijstweergave voor foto’s uitgebracht om familiefoto’s gemakkelijk te kunnen zoeken, bewerken en sorteren. Met de lijstweergave kunt u eenvoudig miniaturen weergeven van uw foto’s, samen met de metagegevens van elke foto, waaronder de titel, de mensen die op de foto zijn getagd en de datum en plaats waar de foto is genomen. Ontbrekende informatie kan dan gemakkelijk online worden ingevoerd.

Daarnaast kondigden we de lancering aan van Inleiding tot genealogie aan, onze eerste volledige online genealogiecursus. De cursus, die is opgesteld door een panel van deskundigen van wereldklasse onder leiding van onze genealogie-expert Daniel Horowitz, biedt een sterke basis in genealogie, en is gratis beschikbaar in de kennisbank van MyHeritage.

We hebben een verbeterd model voor kleurherstel toegevoegd dat meer realistische kleuren geeft aan uw vervaagde foto’s.

Eind januari hebben we een nieuwe tabelweergave voor zoekresultaten toegevoegd, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om onze schat aan 18,8 miljard historische gegevens te doorzoeken en deze te vinden die voor u nuttig zijn. Een meer beknopte weergave betekent dat er op elke pagina meer resultaten worden weergegeven, en met de indeling in tabelvorm kunt u gemakkelijker relevante resultaten vinden.

In januari was er een grote COVID-golf (de laatste grote golf in Israël) en het COVID-lab van MyHeritage voorzag Israël van de noodzakelijke tests.

Februari

Begin februari vierde ons kantoor in Kiev (Oekraïne) zijn vijfde verjaardag.

MyHeritage Kyiv office celebrates 5th anniversary

Helaas viel Rusland kort daarna Oekraïne binnen. Wanneer we het gevaar opmerkten, hebben we veel van onze medewerkers in Oekraïne geholpen om zich met hun gezinnen in veiligheid te brengen voordat de oorlog uitbrak, en we hebben hen sindsdien op alle mogelijke manieren geholpen en bewonderen hen om hun moed en inzet.

Toen we voorbereidingen troffen voor RootsTech, hebben we 275 miljoen historische gegevens uit Frankrijk toegevoegd. We hebben ook 28 verzamelingen van Joodse historische gegevens uitgebracht in samenwerking met JewishGen.

In februari verscheen dit aangrijpende verhaal over hoe een ontroerende brief die 75 jaar geleden tijdens de Holocaust werd verstuurd en op een rommelmarkt werd ontdekt. De brief werd teruggegeven dankzij onderzoek op MyHeritage door erfstukzoeker Chelsey Brown. Dit ongelooflijke verhaal werd in meer dan 100 mediakanalen belicht.

Maart

Maart begon met het grootste genealogische evenement van het jaar: RootsTech! Hoewel onze jaarlijkse reis naar Salt Lake City niet kon plaatsvinden, werd de tweede volledig virtuele RootsTech bijgewoond door maar liefst 1,5 miljoen mensen. Traditioneel doen we grote aankondigingen tijdens de conferentie, en dit jaar was dit ook het geval!

Ten eerste kondigden we de lancering aan van onze nieuwe podcast Blast From My Past, met enkele van de meest fascinerende gebruikersverhalen van MyHeritage. Blast From My Past is beschikbaar voor streaming en kan worden gedownload op alle grote podcastplatforms, en het is gratis.

En het werd nog beter toen we een dag later DeepStory aankondigden, een baanbrekende nieuwe functie die de personen op uw familiefoto’s laat spreken!

We hebben de stamboomtijdlijn uitgebracht, een functie die een kleurrijke visuele weergave geeft van één persoon uit uw stamboom, en zijn of haar directe voorouders. De leeftijd van deze personen (van geboortejaar tot sterfjaar) wordt op dezelfde as in kaart gebracht, zodat u ze in relatie tot elkaar kunt zien, wat verrassende inzichten in uw familiegeschiedenis kan opleveren.

Eind maart, in de aanloop naar de publicatie van de Amerikaanse volkstelling van 1950, hebben we de Census Helper™ uitgebracht. Dit is een krachtige, gratis functie die uw stamboom scant en een lijst samenstelt van uw familieleden die zeer waarschijnlijk in volkstellingsregisters voorkomen. Dankzij de lijst die uw stamboom opstelt, weet u precies naar welke familieleden u in de volkstellingsregisters moet zoeken.

We hebben de Amerikaanse Census Hub gelanceerd als een educatieve bron over de geschiedenis van de Amerikaanse volkstelling en het belang ervan voor onderzoek naar familiegeschiedenissen.

April

De publicatie van de Amerikaanse volkstelling van 1950 op 1 april 2022 was een van de meest verwachte genealogische gebeurtenissen van het decennium. MyHeritage was het eerste bedrijf dat een volledige verzameling van alleen afbeeldingen van de volledige Amerikaanse volkstelling van 1950 publiceerde die gratis kon worden ingekeken, slechts enkele uren nadat ze waren vrijgegeven door de NARA (National Archives and Records Administration). Na de publicatie van de verzamelingen met alleen afbeeldingen zijn we begonnen met de wekelijkse publicatie van de volledig geïndexeerde Amerikaanse volkstellingen, die later in het jaar werd voltooid.

We hebben samen met Legacy Family Tree Webinars de derde jaarlijkse 24-uurs webinarmarathon voor genealogie georganiseerd.

Eind april deelden we het ongelooflijke verhaal van een MyHeritage-medewerker die Oekraïne is ontvlucht omdat zijn grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse vluchtelingen had gered. Tachtig jaar later kon ons team dankzij deze ongelooflijke daad van menslievendheid ervoor zorgen dat onze collega en zijn gezin veilig Oekraïne konden ontvluchten.

Nazar (midden), onze Oekraïense medewerker, met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Nazar (midden), onze Oekraïense medewerker, met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Mei

Mei was een belangrijke maand voor historische gegevens op MyHeritage. We hebben aangekondigd dat er alleen in april en mei maar liefst 1,3 miljard gegevens zijn toegevoegd! Dit omvatte een enorme update van onze Newspaper Name Index, evenals verzamelingen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal en nog veel andere landen.

We hebben de Census Helper™ een belangrijke upgrade gegeven om gegevens van volkstellingen uit andere landen op te nemen, zodat mensen met voorouders in plekken buiten de Verenigde Staten deze ook kunnen gebruiken.

Juni

In juni hielden we onze wedstrijd voor vaderdag-lookalikes en ontvingen we geweldige inzendingen van gebruikers van overal ter wereld die opvallende gelijkenissen vertonen met hun vaders, grootvaders en overgrootvaders. Een van de winnende inzendingen wordt weergegeven in het onderstaande voorbeeld:

George Chapman (rechts) en zijn achterkleinzoon Alex (links)

George Chapman (rechts) en zijn achterkleinzoon Alex (links)

We published one million emigration registers from Norway from 1867–1960.

Tegen het einde van de maand publiceerden we een langverwachte update van Theory of Family Relativity™, waarbij 25,6 miljoen nieuwe theorieën zijn toegevoegd over hoe gebruikers verwant zijn aan hun DNA Matches. We hebben ook de mogelijkheid toegevoegd om een Theory of Family Relativity™ te bevestigen of te weigeren.

Juli

Ter ere van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten heeft het MyHeritage Research-team de fascinerende familiegeschiedenis van Charles Thomson opgezocht, de man achter het Grootzegel van de Verenigde Staten.

In juli introduceerden we nieuwe functionaliteit voor het beheer van meerdere ouderparen in de online stamboom. Dankzij deze aanvulling kunnen MyHeritage-gebruikers nu tot drie ouderparen opgeven voor elke persoon in de online stamboom: biologische ouders en adoptie- en pleegouders. Als iemand bijvoorbeeld is geadopteerd en zijn of haar biologische ouders bekend zijn, kunnen beide relaties nu in de stamboom worden opgenomen met een paar eenvoudige stappen.

We kondigden een partnerschap aan met het Centraal Archief voor de Geschiedenis van het Joodse Volk om een exclusieve verzameling gedigitaliseerde Joodse emigrantenaanvragen uit interwar Wenen te publiceren. De verzameling, die 228.250 gegevens bevatte, omvatte gescande afbeeldingen van de originele documenten.

Augustus

In augustus lanceerden we Photo Tagger, waarmee u in één keer meerdere foto’s van een persoon kunt taggen en waarmee het organiseren van uw foto’s op MyHeritage nog nooit zo eenvoudig is geweest. De eerste release werd uitgebracht op de MyHeritage-app op iOS en Android.

Bekijk deze korte video om te zien hoe u Photo Tagger kunt gebruiken:

We hebben in augustus verschillende prachtige gebruikersverhalen gedeeld, waaronder deze over de langverwachte hereniging tussen Diane Ward en Mary McLaughlin, twee halfzussen die elkaar dankzij een MyHeritage DNA test hebben gevonden.

Ook in augustus vertelden wij het geweldige verhaal van de Oekraïense familie die dankzij een Smart Match™ op MyHeritage een veilig onderkomen vond in Noorwegen.

September

In 2022 hebben we het tempo van de publicatie van inhoud opgevoerd, en in september hebben we een recordaantal van 74 verzamelingen met 130 miljoen gegevens toegevoegd! Het versnelde publicatietempo blijft nog steeds nieuwe en verschillende soorten verzamelingen toevoegen om onze gebruikers te helpen bij het onderzoek naar hun familiegeschiedenis.

Na de succesvolle release van Photo Tagger voor de app in augustus, kondigden we de toevoeging van Photo Tagger on the web aan, zodat onze gebruikers hun familiefoto’s in een handomdraai kunnen taggen, filteren en sorteren.

September was Webtember bij Legacy Family Tree-webinars, dat deel uitmaakt van MyHeritage, waarbij mensen gratis en overal 31 live en vooraf opgenomen webinars konden bekijken. Hoogtepunten waren sessies met Emmanuel Condamine, COO van het Franse genealogiebedrijf Filae, een ander bedrijf van MyHeritage, en Myko Clelland, MyHeritage’s directeur van inhoud in Europa.

Terwijl miljarden mensen over de hele wereld rouwden om het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, was Myko, een expert op het gebied van de Britse koninklijke familie, aanwezig om inzicht te geven in de familiebanden van ’s werelds favoriete koningin.

Oktober

In oktober kondigden we een belangrijke upgrade van onze functie voor familiestatistieken aan. Familiestatistieken is een volledig gratis functie die tientallen verhelderende en leuke inzichten geeft in uw familie. Onder de vele interessante feiten die worden gepresenteerd vindt u onder meer welk koppel het langst getrouwd was en welk broers en zussen het grootste leeftijdsverschil hadden. U kunt ook ontdekken wie de meeste kinderen had, wie het vaakst getrouwd was en zelfs wat de meest voorkomende geboortemaanden in uw familie zijn. Heeft uw stamboom geen geheimen meer voor u? Met Familiestatistieken kunt u misschien nog enkele verrassingen tegenkomen.

Wij hebben een nieuwe sorteermogelijkheid voor gedeelde DNA Matches uitgebracht. Met de nieuwe sorteerfunctie kunt u uw gedeelde DNA Matches sorteren op basis van hun verwantschap met u of met de DNA Match die u bekijkt, en nieuwe inzichten verwerven.

November

November was een zeer drukke maand bij MyHeritage. We hebben de publicatie van de volledige Amerikaanse volkstelling van 1950 afgerond. De verzameling van de Amerikaanse volkstelling van 1950 omvat meer dan 150 miljoen gegevens van alle Amerikaanse staten en gebieden en werd beschikbaar gesteld om te bekijken en te doorzoeken. Ze kunnen gratis worden toegevoegd aan uw MyHeritage stamboom.

Op 17 november hebben we AI Time Machine™ uitgebracht, onze ongelooflijke functie waarmee u zichzelf door de geschiedenis heen kunt verplaatsen en prachtige AI-avatars kunt maken.

AI Time Machine™ heeft sociale media zeer snel veroverd: we waren overweldigd door de talloze mensen overal ter wereld die plezier, verrassing, gelach en opwinding beleefden tijdens hun virtuele tijdreizen. Tv-presentatoren uit de hele wereld vonden het geweldig om de resultaten van hun AI Time Machine™ in de uitzending te zien, waaronder de presentatoren van Fox and Friends, Good Morning Britain, het Franse programma Midday TV en het Mexicaanse programma Sale el Sol.

December

In december kondigden we de toevoeging van prachtige avatar-thema’s aan AI Time Machine™ aan.

We kondigden de recente toepassing van onze baanbrekende Global Name Translation™-technologie op de DNA Match-lijst. Global Name Translation™ vertaalt automatisch namen in stambomen en historische gegevens van de ene taal naar de andere, waardoor gebruikers in contact kunnen komen met familieleden en historische gegevens kunnen vinden in verschillende en soms onverwachte talen. Deze nieuwste toepassing van Global Name Translation™ is geweldig nieuws voor gebruikers die DNA Matches ontvangen van gebruikers die hun naam in het Grieks, Hebreeuws, Oekraïens en Russisch hebben geschreven, en voor gebruikers die MyHeritage in deze talen gebruiken.

Ongelooflijke verhalen van onze gebruikers

De ontdekkingen van onze gebruikers geven ons veel voldoening en wakkeren onze passie aan om door te gaan. Dit jaar hadden we het voorrecht om vele verhalen te delen van mensen die levensveranderende ontdekkingen deden met behulp van MyHeritage, verhalen die overal ter wereld voor ontroering zorgen. Hieronder enkele hoogtepunten:

MyHeritage-gebruiker Rachael ontdekte haar biologische vader op 29-jarige leeftijd dankzij een MyHeritage DNA test, en het bleek dat hij slechts 20 minuten verderop woonde. Haar verslag van deze levensveranderende hereniging werd opgenomen in Newsweek.

Fernando, die geboren is in Colombia en opgevoed werd door een adoptiegezin in Zweden, vond een broer met MyHeritage DNA, en dat was nog maar het begin. Afgelopen maart deelden we het verhaal van hoe hij zijn broer en vervolgens nog twee zussen vond die in Spanje wonen vond, maar daar bleef het niet bij. Niet alleen vond Fernando meer halfbroers en halfzussen en zijn biologische moeder, hij zorgde ervoor dat zijn ex-vrouw en zijn adoptievader ook de test deden. Zijn ex-vrouw vond een zus, en zijn adoptievader, die zelf geadopteerd was, vond zijn biologische vader terug.

David, geboren in 1938, overleefde de Holocaust dankzij de moed van een Belgische man die hem en zijn moeder voor de Nazi’s verborgen hield. Toen zijn zoon Lionel via sociale media om hulp vroeg bij het opsporen van de familie die zijn vader had gered, reageerde Marie Cappart van MyHeritage. Dankzij haar onderzoek konden David en Lionel de nakomelingen van Davids redder ontmoeten op de plek waar hij hen jaren geleden verborgen hield.

De zussen Ashleigh en Laurinda vonden elkaar dankzij DNA Quest, het pro bono-project van MyHeritage om geadopteerden te helpen zich met hun familie te herenigen. Hun verhaal werd overal uitgebracht in de media, en een prachtig interview met de twee die elkaars zinnen afmaken, werd uitgezonden op CTV News in Toronto.

Susan (Suzy), die 64 jaar is, werd als baby geadopteerd en heeft het grootste deel van haar leven geprobeerd haar biologische familie terug te vinden. Enkele geleden deed ze een DNA-test en vond verschillende halfbroers en halfzussen terug die, zo bleek, jaren eerder nog een zus hadden verloren met dezelfde naam en een zeer gelijkaardig uiterlijk! De broers en zussen smeedden een hechte band, en dit najaar hadden ze eindelijk de kans elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Melvin, die 61 jaar is en uit Kansas afkomstig is, ontving een gratis DNA-kit via DNA Quest.  Hij ontdekte niet alleen een lang verloren kleindochter, maar ook een broer die slechts op 10 minuten lopen woonde. “Ik zal MyHeritage voor altijd dankbaar zijn omdat ze mijn leven hebben veranderd”, schrijft hij. “Een rivier van tranen van geluk is niet genoeg om uit te leggen hoe ik me voel.” Lees zijn volledige verhaal op onze blog en bekijk een interview met Mel en zijn broer op Fox News.

Dit jaar hebben we ook geholpen de samenwerking tot stand te brengen tussen Connecting Roots, een Amerikaanse non-profitorganisatie die Chileense geadopteerden helpt zich te herenigen met hun familie in Chili, en Nos Buscamos, een Chileense non-profitorganisatie die gezinnen die getroffen zijn door gedwongen adoptie en ontvoering helpt zich te herenigen met hun dierbaren in het buitenland. Hun gezamenlijke inspanningen en de DNA-kits die wij hun schonken, leverden ongelooflijke verhalen op: Cristina werd herenigd met haar biologische moeder en 8 broers en zussen, de tweeling Elan en Micah vonden hun biologische moeder teug, en Sara ontmoette voor het eerst haar broers en zussen.

Historische records

Hier zijn slechts enkele van de waardevolle collecties historische records die in 2022 zijn toegevoegd:

Amerikaanse volkstelling van 1950

Update van de Newspaper Name Index

Update van de overlijdensindex van Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Immigratiekaarten van Sao Paulo

Joodse historische gegevens uit Wenen

Noorwegen, emigratieregisters, 1867-1973

Het MyHeritage team

Terwijl ons team hard aan het werk was om nieuwe functies te ontwikkelen, historische gegevens te publiceren en de verhalen van onze gebruikers te vertellen, maakten we toch tijd om samen plezier te maken en bij te dragen aan de gemeenschap.

Hier zijn enkele foto’s van onze leuke dagen, vieringen en activiteiten gedurende het jaar:

Het team brengt een leuke dag door aan de oevers van het Meer van Galilea

Het team brengt een leuke dag door aan de oevers van het Meer van Galilea

Onze legendarische ontbijtmomenten

Onze legendarische ontbijtmomenten

Yoga en fitness sessies

Yoga en fitness sessies

Het Wereldkampioenschap vieren

Het Wereldkampioenschap vieren

Teamuitjes en activiteiten

Teamuitjes en activiteiten

Vrijwilligerswerk voor de gemeenschap

Onze werknemers hebben als vrijwilliger deelgenomen aan vele projecten in de gemeenschap:

Evenement ter afsluiting van het ‘Shiur Acher’-project, waarbij MyHeritage-medewerkers als vrijwilliger lessen gaven aan lokale middelbare scholieren uit kansarme milieus

Evenement ter afsluiting van het ‘Shiur Acher’-project, waarbij MyHeritage-medewerkers als vrijwilliger lessen gaven aan lokale middelbare scholieren uit kansarme milieus

MyHeritage werkt samen met SaronaHub om middelbare studenten op te leiden om als vrijwilliger bij ouderen te werken en hen te helpen bij het onderzoeken van hun familiegeschiedenis

MyHeritage werkt samen met SaronaHub om middelbare studenten op te leiden om als vrijwilliger bij ouderen te werken en hen te helpen bij het onderzoeken van hun familiegeschiedenis

MyHeritage ontving de bewoners van een instelling voor begeleid wonen voor een Chanoeka-activiteit

MyHeritage ontving de bewoners van een instelling voor begeleid wonen voor een Chanoeka-activiteit

MyHeritage-medewerkers namen deel aan vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor mishandelde boerderijdieren

MyHeritage-medewerkers namen deel aan vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor mishandelde boerderijdieren

MyHeritage-medewerkers doneerden en verpakten vrijwillig voedsel voor lokale gezinnen

MyHeritage-medewerkers doneerden en verpakten vrijwillig voedsel voor lokale gezinnen

MyHeritage-medewerkers deden vrijwilligerswerk bij de Leket-organisatie. Zij hielpen bij het inpakken van voedselresten, zodat goed voedsel niet werd weggegooid en klaargemaakt om ze aan behoeftige gezinnen te geven.

MyHeritage-medewerkers deden vrijwilligerswerk bij de Leket-organisatie. Zij hielpen bij het inpakken van voedselresten, zodat goed voedsel niet werd weggegooid en klaargemaakt om ze aan behoeftige gezinnen te geven.

Vooruitblik op 2023

2022 was een ongelooflijk jaar bij MyHeritage, vol successen en nieuwe innovaties. Als we vooruitkijken naar 2023, kijken we er niet alleen naar uit om onze gebruikers nog meer prachtige producten, functies en historische gegevensverzamelingen te bieden, maar ook om een mijlpaal te vieren: 20 jaar geleden werd onze organisatie opgericht! Er is veel om naar uit te kijken in het komende jaar. Blijf daarom op de hoogte van alle nieuwtjes.

Nu we weer een fantastisch jaar afsluiten, willen we ieder van u, onze gebruikers, volgers en supporters, bedanken dat u ons de kans geeft u te helpen op de reis naar uw familiegeschiedenis.

Wij wensen u een gelukkig en gezond nieuw jaar!