Hugenoten en hun achternamen

Hugenoten en hun achternamen

Hugenoten waren Franse mensen die geloofden in het calvinisme. Dit werd niet geaccepteerd en daarom werden zij in eigen land vervolgd. De Hugenoten vluchtten vanaf 1685 naar Nederland en andere Europese landen.

Van de totale emigratiestroom van vluchtende hugenoten naar diverse landen, vertrokken er 70.000 naar Nederland – van wie 12.000 naar Amsterdam. Daarmee werd ons land veel Franse achternamen en verbasteringen rijker, die nu nog steeds voorkomen. Misschien heeft u zelf wel een voorouder die een hugenoot was.  Als u vermoedt dat er Hugenoten in uw stamboom voorkomen, is het een goed idee u eerst te verdiepen in hun geschiedenis en de herkomst van hun achternamen.

Namen veranderen in 1811

​In 1811 is in Nederland, door Napoleon, de Burgerlijke Stand ingevoerd. Iedereen moest zich laten registreren en een achternaam aannemen. Vanaf dat jaar worden ook de geboortes, huwelijken en overlijdens geregistreerd in registers. De namen van buitenlandse origine werden vóór de invoering van de burgerlijke stand in 1811 gedurende het integratieproces aan de Nederlandse volkstaal aangepast. Maar men kan bij veel namen nog de oorspronkelijke herkomst vermoeden. 

Dat sommige Nederlanders een stamboom hebben die terugvoert op de Hugenoten, is soms alleen bekend door de Nederlandse schrijfwijze van de Franse achternaam: Filippo (Philipeau, Philippot), Parree (Paré) Plessius (du Plessis), Piket, Pieket (Picquet), De Lerij (De la Rie), Remerij (Remery) Blansjaar (Blanchard), Bertou (Berthault), de Bree (de Brie) Prooper (Propre), Papo (Papeaux), Dusseljee (Dussellier, Du Cellier), de Jeu (Dieu of du Jeu), Fremouw (Fremaux), Lassooij (Lassoie), Morre Morée (Morré), Marjee, Marjée (Marié), Fransooijs (François), Lenoble (Le Noble), Kanaar (Canard), Bedijn (Boidin), Zuurmond (Sur Mont), de Kool (de Gaulle), Allijn (Alain), Kwant (Quant), Benoist (Benoit), De Koff (Le Cauf) Sjardijn (Jardin) en Vinju (Vigneux/Vigneu). Ook werd de Franse achternaam wel vertaald: de Liefde (Lamoureux) of afgekort: Odé (Odde La Valée).

In sommige gevallen kan men niet zeggen of een naam oorspronkelijk Nederlands of vertaald Frans is: Desmet (Lefèvre), Moolenaar of Vandermeulen (Meunier, Dumoulin), Maertens (Martin), enz. Sommige Nederlanders van hugenootse afkomst hebben nog wel hun eigen Franse achternaam behouden, zoals Baudet, Collée, Commelin, Coté, Musquetier, du Pau, Vesseur en Vasseur, Mullié en Jumelet.

Bekende achternamen Hugenoten

Zo zijn er nog veel meer achternamen die vermoedelijk afstammen van families van Hugenoten die naar Nederland kwamen en hier een veilige plek vonden. Hieronder zetten we een aantal veel voorkomende achternamen op een rij (deze opsomming is niet uitputtend): 

 • Albert
 • Allijn (Alain)
 • Balje
 • Becu
 • Behage
 • Benteyn
 • Benoist (Benoit)
 • Blansjaar (Blanchard)
 • Bommeljé
 • Brevet
 • Cappon
 • Cevaal
 • Claerbout
 • Le Clerq
 • Corré
 • de Jeu (du Jeu)
 • De Koff (Le Cauf)
 • Du Bois
 • Dusseljee ( Du Cellier)
 • Dusarduijn
 • Filippo (Philipeau)
 • Fransooijs (François)
 • Fremouw (Fremaux)
 • Ghesquière (verbasterd tot Geschiere )
 • Hennequin
 • De Hullu
 • Kanaar (Canard)
 • de Kool (de Gaulle)
 • Kwant (Quant)
 • Labrijn (La Brit)
 • La Lou
 • Lefeber
 • Lenoble (Le Noble)
 • Luca
 • Luteijn
 • Mazure
 • Mesu 
 • Midavaine
 • Moggré
 • Morre Morée (Morré)
 • Mullié 
 • Neuféglise
 • Oreel
 • Passenier
 • Pieket (Picquet)
 • Plessius (du Plessis)
 • Poissonnier
 • Porrey
 • Provoost
 • Risseeuw 
 • Schoonaard
 • Sohier
 • Suwijn
 • Tack
 • Tavenier
 • Triou

Stamboomonderzoek naar Hugenoten

Wilt u weten of onder uw voorouders Hugenoten zijn? U kunt een aantal stappen volgen om dit te ontdekken. De eerste stap is om te kijken naar de naam van uw familie. Veel Hugenoten-voorouders hebben hun Franse achternaam behouden. Als u een Franse achternaam hebt, kan dit een aanwijzing zijn. Ook kunt u zoeken in uw familiegeschiedenis naar verhalen over vluchtelingen die naar Nederland kwamen.

Daarnaast kunt u archieven en historische bronnen raadplegen om meer informatie te verzamelen. Er zijn verschillende archieven waar u terecht kunt voor informatie over de Franse Hugenoten in Nederland, zoals het Nationaal Archief en het Rijksarchief. Ook kunt u gebruik maken van de MyHeritage collecties, die een schat aan informatie bevatten.

In de MyHeritage collecties vindt u bijvoorbeeld geboorte- en overlijdensakten, trouwakten en zelfs vermeldingen van Franse Hugenoten-voorouders in historische kranten. Door deze informatie te combineren met andere bronnen, kunt u een beeld krijgen van het leven van uw voorouders en hun rol in de Franse Hugenoten-gemeenschap in Nederland.

Doorzoek nu de miljarden records op MyHeritage om te ontdekken of onder uw voorouders ook Franse Hugenoten te vinden zijn!