Vijf eigenschappen waarvan je nooit wist dat ze erfelijk waren

Vijf eigenschappen waarvan je nooit wist dat ze erfelijk waren

We hebben het allemaal eerder gehoord: “Ik heb de ogen van mijn moeder”, “Ik ben groot zoals mijn vader” of “atletisch vermogen moet in de familie zitten.” Fysieke kenmerken zoals oogkleur en lengte hebben een duidelijke genetische component, maar veel niet-fysieke kenmerken kunnen ook van generatie op generatie worden doorgegeven. Sommige komen zelfs als een verrassing. Heb je je ooit afgevraagd waarom je bepaalde eigenaardigheden of voorkeuren hebt? Ze kunnen in je DNA zitten. Hier zijn 5 interessante eigenschappen waarvan je misschien niet wist dat ze erfelijk waren.

1. Hoogtevrees

Word je misselijk boven op een hoog gebouw, of doet de gedachte aan het beklimmen van een ladder je hoofd tollen? Misschien heb je hoogtevrees geërfd van één of beide ouders. Studies tonen aan dat er een genetisch verband bestaat bij de ontwikkeling van fobieën, waaronder hoogtevrees. Hoewel omgevingsfactoren zoals traumatische gebeurtenissen kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van een fobie, speelt ook de genetica een belangrijke rol.

2. Het tijdstip waarop je ontwaakt

Bent je een ochtend of avond mens? Omgevingsfactoren zoals werkschema’s en keuzes in levensstijl kunnen je slaappatroon zeker beïnvloeden, maar uit onderzoek blijkt dat genetica ook je natuurlijke tijdstip van ontwaken kan beïnvloeden. Een artikel van de Harvard Medical School’s Division of Sleep Medicine wordt uitgelegd dat genen kunnen bepalen hoe snel of langzaam onze lichaamsklokken tikken. Genetische mutaties van de ene generatie op de andere kunnen onze interne klokken beïnvloeden. Dit verklaart waarom ouders die vroeg opstaan, kinderen kunnen hebben met een snellere of tragere lichaamsklok.

3. Favoriete ijssmaken 

Wie houdt er niet van ijs? Velen van ons hebben een favoriete smaak, en het blijkt dat je smaakvoorkeuren kunnen worden beïnvloed door je genen. Uit onderzoek blijkt dat genetica van invloed kan zijn op de manier waarop we bepaalde smaken proeven, zoals een voedsel dat bitter, zout of zoet is. Als je een zoetekauw hebt geërfd van een van je ouders, is dat geen toeval – het zit in je DNA!

4. Hoe vaak je wordt gestoken door een mug 

Muggen zijn een van de meest voorkomende en irritante plagen die mensen tegenkomen, en sommige mensen lijken er aantrekkelijker voor te zijn dan anderen. Hoewel veel factoren het gedrag van muggen kunnen beïnvloeden, waaronder lichaamsgeur, warmte en beweging, kan ook genetica een rol spelen. Als je een van die pechvogels bent die altijd gebeten worden, kan de reden daarvoor in je genen zitten. Studies tonen aan dat bepaalde genetische factoren mensen aantrekkelijker kunnen maken voor muggen, en variaties in genen kunnen je vatbaarder maken voor muggensteken.

5. Angst voor spreken in het openbaar 

Spreken in het openbaar is een veel voorkomende angst die veel mensen treft, maar wist je dat het erfelijk kan zijn? Onderzoek wijst uit dat het COMT-gen in verband kan worden gebracht met de ontwikkeling van sociale angst, die zich kan uiten als angst voor spreken in het openbaar. Als een van je ouders of allebei niet graag voor een publiek spreken, kan dit verklaren waarom het geven van een presentatie of toespraak je doet zweten.

Wij denken bij genetica vaak aan fysieke kenmerken zoals oogkleur, sproeten of kuiltjes, maar er zijn ook veel niet-fysieke kenmerken die wij van onze ouders hebben geërfd. Van angsten en fobieën tot textuur van haar en voedselvoorkeuren, ons DNA kan veel aspecten van ons leven beïnvloeden. De volgende keer dat je een eigenaardigheid of neiging hebt die onverklaarbaar lijkt, denk er dan aan: het kan in je genen zitten!

Uw DNA kan veel fascinerende inzichten opleveren, zoals waar uw voorouders vandaan kwamen. Doe een DNA test en begin uw eigen ontdekkingsreis!