De Dag van de Arbeid en beroepen van vroeger

De Dag van de Arbeid en beroepen van vroeger

Vandaag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. De prestaties van de werkende mens staan wereldwijd centraal. We staan stil bij de vooruitgang die we hebben geboekt en eren de mensen die de grondslag hebben gelegd voor verbeterde rechten van werknemers. Tegenwoordig zijn er tal van nieuwe beroepen die bijdragen aan de huidige economie. Laten we eens teruggaan in de tijd en kijken naar enkele beroepen van vroeger, die nu niet meer bestaan. 

Benieuwd welke beroepen uw voorouders uitoefenden? Maak uw eigen stamboom op MyHeritage en doorzoek de miljarden records om het leven van uw voorouders in kaart te brengen!

Bezembinder

Voordat bezems massaal geproduceerd werden, was er de bezembinder. Dit was een ambachtelijk beroep, waarbij de bezembinder bezems maakte van takken en twijgen. Hij of zij was verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste takken en het vormen van de bezem. De bezembinder was een belangrijke figuur in de gemeenschap, omdat iedereen een goede bezem nodig had.

Wasvrouw

Voor de tijd van wasmachines en drogers was er de wasvrouw. Dit was een vrouw die het wasgoed van anderen onder haar hoede nam en dit met de hand waste en droogde. Ze moest fysiek sterk zijn en in staat om grote hoeveelheden wasgoed te hanteren. Dit was een zwaar beroep, dat vaak door vrouwen uit de arbeidersklasse werd beoefend.

Stadsomroeper

In de tijd voordat er radio en televisie was, was er de stadsomroeper. Dit was iemand die door de straten liep en belangrijke berichten aankondigde, zoals aankomende evenementen of veranderingen in de wetgeving. Het was een belangrijke manier om de gemeenschap te informeren en te betrekken bij het lokale nieuws.

Kolenboer

Voordat we overschakelden op gas en elektriciteit, was er de kolenboer. Dit was iemand die kolen verkocht en deze naar huizen bracht om de kachels te voeden. Het was een zwaar en vies beroep, omdat de kolen vaak in grote zakken werden geleverd en het stof zich overal verspreidde.

Lampenmaker

Voordat er elektriciteit was, waren er lampenmakers. Deze ambachtslieden maakten lampen van verschillende materialen, zoals kaarsvet, olie en gas. Ze waren ook verantwoordelijk voor het repareren van lampen.

IJzerwerker

IJzerwerkers waren ambachtslieden die gespecialiseerd waren in het bewerken van ijzer. Ze maakten gereedschappen, wapens en andere voorwerpen van ijzer. Dit was een belangrijk beroep in tijden waarin ijzer een kostbaar materiaal was.

Molenwerker

Voordat er fabrieken waren, waren er molens die verschillende taken uitvoerden, zoals het malen van graan tot meel of het persen van olie uit zaden. De molenwerker was verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de molen.

Goudsmid

De goudsmid was een ambachtsman die zich specialiseerde in het maken van sieraden en andere voorwerpen van goud en zilver. Het was een zeer vaardig beroep, waarbij veel handwerk nodig was.

Wever

Voordat er textielfabrieken waren, waren er wevers die met de hand textiel maakten op een weefgetouw. Dit was een arbeidsintensief beroep waarbij veel geduld en vaardigheid nodig was.

Kruier

De kruier was een persoon die zware voorwerpen vervoerde, zoals kisten en meubels, voor andere mensen. Dit was een fysiek zwaar beroep waarbij veel kracht nodig was.

Welke beroepen hebben uw voorouders gehad? Ontdek het door uw stamboom te maken op MyHeritage en onderzoek te doen in de miljarden records! Laat ons weten welke ambachten uw voorouders uitoefenden in de reacties hieronder!

Noot: foto bovenaan toont een stadsomroeper in Amsterdam. Bron: Nationaal Archief, CCO. Fotograaf Mieremet, Rob / Anefo