Zeven nieuwe Nederlandse collecties online

Reacties

We zijn blij om aan te kondigen dat we zeven grote en belangrijke collecties met Nederlandse historische records op MyHeritage SuperSearch hebben gepubliceerd. Deze nieuwe collecties bevatten in totaal meer dan 116 miljoen records en beslaan tot wel vijf eeuwen en fascinerende perioden in de Nederlandse geschiedenis, waarin de bevolking van Nederland uitgroeide van rond de 1 miljoen mensen tot meer dan 4,5 miljoen mensen.

Klik om te vergroten

De collecties bevatten onder meer een verzameling bevolkingsregisters, de belangrijkste akten van de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) en de belangrijkste kerkregisters (doop-, trouw- en begraafregisters).

Nederland, Bevolkingsregisters 1810-1936

Nederland, Geboorteakten 1811-1915

Nederland, Huwelijksakten 1811-1940

Nederland, Overlijdensakten 1811-1965

Nederland, Doopregisters 1580-1811

Nederland, Trouwregisters 1580-1811

Nederland, Begraafregisters 1601-1811

Sommige van deze collecties bevatten gegevens die afkomstig zijn uit vele kleinere collecties uit tientallen regionale en gemeentelijke archieven in Nederland. De ‘uitgebreide beschrijving’ voor iedere collectie biedt een overzicht van het volledige archief voor die collectie.

Hier zijn enkele interessante voorbeelden uit de collecties die zijn toegevoegd:

In het bevolkingsregister vinden we een record voor de 26-jarige Vincent van Gogh. In die tijd werkte Van Gogh als lekenprediker in de Waalse Borinage en begon hij serieuzer te schilderen.

Klik om te vergroten

De geboorteakte van Maurits Cornelis Escher. Escher was een Nederlandse kunstenaar die bekend stond om zijn houtsneden, lithografieën en mezzotints, waarin hij speelde met wiskundige principes.

Klik om te vergroten

Na de dood van zijn eerste vrouw Amanda in 1894, trouwde Julius Röntgen met de begaafde pianolerares Abrahamina des Amorie van der Hoeven. De akte kan worden teruggevonden in de collectie van burgerlijke huwelijken.

Klik om te vergroten

In de collectie Overlijdensakten vonden we een record voor de Nederlandse botanicus Hugo de Vries. Hij was een van de eerste genetici, de ontdekker van het concept van genen en een herontdekker van de erfelijkheidswetten.

Klik om te vergroten

In de collectie Doopregisters vonden we een record voor de doop van de Nederlandse apotheker, chemicus en instrumentmaker Petrus Kipp, bekend als de uitvinder van het toestel van Kipp, een glazen instrument om gassen te bereiden.

Klik om te vergroten

De productieve Nederlands landschapschilder Jan van Goyen is te vinden in de trouwregisters, na zijn kerkelijke huwelijk met Annetgen Willems.

Klik om te vergroten

In de collectie Begraafregisters bevindt zich de record voor de begrafenis van de Nederlandse zakenman en wetenschapper Anthonij (Antoni) van Leeuwenhoek. Hij is een van de bekendste vertegenwoordigers van de gouden eeuw van de Nederlandse natuurwetenschap.

Klik om te vergroten

Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt dat de records in deze database een ware goudmijn vormen. Niet alleen vanwege de genealogische informatie die ze bieden voor mensen met Nederlandse roots maar ook vanwege de schat aan historische informatie. De records bieden gegevens, bijvoorbeeld over iemands beroep en godsdienst, maar bieden ook weer openingen naar ander informatie over mensen en hun familieleden in die tijd.

Naargelang er in Nederland nieuwe archieven worden vrijgegeven en er nieuwe collecties beschikbaar komen, hopen we deze collectie nog met aanvullende records uit te breiden.

We hopen dat deze collecties u van dienst zullen zijn bij uw onderzoek naar familiegeschiedenis. Doorzoek de Nederlandse historische collecties en laat ons weten wat u ontdekt!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd