1 juli 1863 afschaffing van de slavernij in Suriname (Keti Koti)

Reacties1

Na ruim 200 jaar werd op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname afgeschaft en werden de slaven bevrijd – ontdaan van hun ketens (Keti Koti). Het zou echter nog 10 jaar duren voordat zij werkelijk vrij waren. Het land verplichtte de nieuwe burgers namelijk om zich nog voor een decenium te verbinden aan het slavensysteem; de zogenoemde periode van Staatstoezicht in Suriname. Een overgangsfase waarin de slaven zelf eigenaar en locatie mochten bepalen en alle werkovereenkomsten werden vastgelegd in een livret. Zeer weinig van deze livretten zijn overgebleven, waarschijnlijk door het intensieve gebruik hiervan.

Bij de emancipatie in 1863 kregen niet de slaven een vergoeding, maar de slaveneigenaren wegens inkomstenverlies. Per slaaf werd Fl. 300 toegekend, mits de slaaf onder de slavenmacht aanwezig was tijdens de telling en gezond. Eigenaren die vele slaven hadden en meerdere plantages kregen op deze wijze een aardige vergoeding te pakken.

De economie draaide om het plantagewezen en om deze te behouden had Nederland in voorbereiding op de afschaffing van de slavernij al gekeken naar het importeren van nieuwe arbeiders. Na een kleine test met Portugezen uit Madeira kwamen tussen 1853 en 1870 er circa 2500 Chinezen als contractarbeiders naar Suriname. Aanvankelijk werden zij uit Indonesie gehaald, maar het gros kwam uit China. In de periode hierna (1870-1917) volgden ruim 34.000 Hindoestanen uit regio Uttar Pradesh en circa 33.000 Javanen uit Indonesie tussen 1890 en 1939.

Keti Koti wordt ieder jaar groots en klein gevierd in het hele land. Het meest bekende festival is het Kwakoe zomerfestival dat in Amsterdam Zuidoost gevierd wordt, maar het lijkt terrein te hebben verloren aan het Keti Koti Festival gehouden in het Oosterpark Amsterdam. Het Keti Koti festival start op 01 juli as. om 11:00 met een optocht van afstammelingen van slaven die in klederdracht een route door Amsterdam bewandelen – een prachtig gezicht volgens velen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Hovsep Hovhanes


  augustus 26, 2011

  Ik moet een aantekening plaatsen bij het woord “contractarbeiders” en met name die afkomstig waren uit Java. (o.a. Pekalongan.)

  Er werd inderdaad een “contract” aangeboden aan “geronselde” arbeiders afkomstig uit Java, maar helaas werd door de contractaanbieders veelal niet aan de verplichtingen voldaan: bijvoorbeeld (te) late of geen uitbetalingen van de lonen, slechte behuizing en nog andere van dit soort zaken.
  Het gevolg was, dat vele contractarbeiders derhalve gedwongen werden om na afloop van de contractsduur zich definitief te vestigen in het contractland, daar waar zij zo graag na afloop van hun contracten terug hadden willen keren naar Java.

  Ik ben niet zo bekend met de gecontracteerden uit India, maar ik heb zo’n idee dat dit niet veel anders geweest zal zijn.

  Let wel: ik beweer niet dat dit altijd geschiedde en dat dit op elke contractarbeider van toepassing was, maar wel voor velen van hen.