Verboden babynamen

Reacties2

Nieuw Zeeland is vandaag in het nieuws gekomen, omdat zij nieuwe namen hebben toegevoegd aan de lijst van verboden babynamen. Hieruit blijkt dat men ver buiten de stamboom op zoek gaat naar een naam voor de kersverse spruit.

Zo kunnen ouders hun kinderen per heden geen Lucifer of Christ (Christus) meer noemen en zijn namen als Queen V, King, V8, Chief, Minister niet meer toegestaan.

De lijst is niet statisch, maar groeit met de tijd mee. Wereldwijd is er een behoefte aan een protocol bij de Burgerlijke Stand voor naamgeving van nieuwgeboren burgers en dat is terecht gebleken. Al staan wereldwijd de neuzen niet dezelfde kant op..

Dit blijkt uit de mening die de Dominicaanse regering is toegedaan. Zij zijn ervan overtuigd dat de naamkeuze geheel bij de ouders hoor te liggen. Zodoende zijn er kinderen vernoemd naar auto’s, zoals Mazda en naar fruit, zoals het meisje met de naam ‘Querida Pina’ (geliefde Ananas).

In Amerika heeft een man zijn gelijk bij de rechter gekregen toen hij zijn voornaam wilde wijzigen in ‘In God’ en zijn achternaam in ‘We Trust’.

Ouders gaan soms echter wel heel ver in het benoemen van hun kinderen. Zo heeft de Zweedse Burgerlijke Stand het een ouderpaar terecht verboden hun kind Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 te noemen…

Volgens de website Vernoeming.nl was het in Nederland vóór 1970 niet toegestaan een kind een naam te geven die niet eerder voorkwam. Ook mochten achternamen niet als voornaam gegeven worden. Zo werden namen als Hopma, Goeikema, Takens en Hillinga in 1856/1857 geweigerd als voornaam.

In 2001 kwam Emile Ratelband in het nieuws, omdat hij zijn pasgeboren dochter de naam Tsjakkalotte wilde geven en dat mocht niet van de Burgerlijke Stand. Het werd uiteindelijk Ninette Corita Emily Chanal, met als roepnaam Beau Aimée.

24 jaar eerder haalde Ratelband ook het nieuws toen hij zijn pasgeboren zoon naar zijn favoriete bolide (Royce Rolls) wilde noemen. Dit werd afgewezen door de Burgerlijke Stand.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • karin


  mei 2, 2013

  Als ouders hun kinderen buitensporige namen geven, dan hebben ze zelf in hun bovenkamer enkele draadjes los zitten.

 • ycj


  mei 2, 2013

  leuk te weten zo zijn er wel meer leuke namen die dan weer mochte zoals voornaam Smijling vernoemt mocht toen wel in 1967 al had de amtenaar er zijn vraag teken bij ?
  gelukig hebben nu de stamhouder en de Vader de zelfde voornaam