Zweedse Russen, Engelse Vikingen

Zweedse Russen, Engelse Vikingen

De Engelse plaatsen Derby, Whitsby en Grimsby eindigen allemaal op -by. Dit achtervoegsel betekent in het Oud-Noors, boerderij of dorp. De plaatsnamen zijn heel oud en stammen uit de periode dat de Noormannen diverse Europese kustplaatsen veroverden.

De Noormannen (de mannen uit het Noorden (Scandinavië)), later ook wel Vikingen genoemd waren tussen 8e en 11e eeuw duidelijk aanwezig in Europa. Via strooptochten bezetten zij diverse Engelse, Franse, Nederlandse, Duitse, Spaanse, Italiaanse kustplaatsen. Ondanks de vele slachtpartijen, vestigden zij zich ook als vreedzame boeren.

In de loop der tijd vermengden zij zich met de lokale bevolking en namen de cultuur over. Vele Europeanen kunnen hierdoor de Vikingen als hun voorouders rekenen. Door middel van DNA-onderzoek is dit bijvoorbeeld nauwkeurig te achterhalen.

De Vikingen kwamen uit het Zuiden van Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken.

Beeld: cc Briangotts

Beeld: cc Briangotts


Vikingen uit Zweden richtten hun aandacht op Rusland. Hoewel hun veroveringen op het Byzantijnse rijk mislukte, waren de Byzantijnse keizers onder de indruk van hun krijgstechnieken. Hierdoor werden er vele Vikingen aangetrokken om het rijk te dienen. Deze lieden stonden bekend als de Varangianen en mengden zich net als de Vikingen in overige gebieden met de lokale Russische bevolking.

De Zweden stonden in Rusland bekend als de ‘Rus’. Wat zou zijn afgeleid van het Oud-Noorse woord rods wat zoveel betekende als ‘de mannen die roeien’. De naam Rusland zou hieraan zijn afgeleid.

Dorestad
In de 9e eeuw vielen de Vikingen meerdere malen het Nederlandse plaatsje Dorestad aan. Dat strekte zich uit van Wijk bij Duurstede tot aan Rijswijk. In haar hoogtijdagen had zij 2500 tot 3000 inwoners. Rond 840 is het in Deense handen geweest. Dorestad werd geplunderd en raakte in verval.

Dorestad - cc Richardprins

Dorestad - cc Richardprins


Een van de beroemdste archeologische vondsten van Nederland is de Fibula van Dorestad. Zij is in 1969 gevonden in een waterput in Dorestad. Het kostbare sieraad is waarschijnlijk in de put verborgen vanwege gevaar, bijvoorbeeld de aanvallen van Vikingen op Dorestad.
Fibula uit ca 800 gevonden in een put te Dorestad/Wijk bij Duurstede, thans in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. cc Arch

Fibula uit ca 800 gevonden in een put te Dorestad/Wijk bij Duurstede, thans in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. cc Arch

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • jeu smeets

    juli 9, 2013

    Zelf behoor ik ook tot haplogroep I dus afstamming van Friezen of Vikingen, zelf denk ik de Deense Noormannen. Zij hadden ook een landingsplaats in Asselt bij Swalmen en mogelijk hebben zij zich daar ook gevestigd. Via DNA vergelijking hoop ik verder te komen met mijn stamboomonderzoek.

  • dorotique

    juli 10, 2013

    Een werd er zelfs Koning van Frankrijk !