Poppenkastherinneringen: Jan Klaassen en Katrijn

Poppenkastherinneringen: Jan Klaassen en Katrijn

Poppenkastvoorstellingen wie kent ze niet. Een eeuwenoude en universele manier om jong en oud te vermaken en te informeren, want naast vermaak, is er vrijwel altijd ook een belangrijk moraal in het verhaal te herkennen.

Poppenkastspeler Cabalt (Capaldi) op de Dam in Amsterdam, 1935. foto: Nationaal Archief's Flickr photostream: http://www.flickr.com/photos/nationaalarchief/3280638285

Poppenkastspeler Cabalt (Capaldi) op de Dam in Amsterdam, 1935. foto: Nationaal Archief's Flickr photostream: http://www.flickr.com/photos/nationaalarchief/3280638285


In Nederland is Jan Klaassen de bekendste poppenkastfiguur aller tijden. Er zijn diverse theorieën over de oorsprong van Jan Klaassen en zijn vrouw Katrijn. Eén daarvan is dat de figuur afstamt van Pulcinella, een mysterieus Italiaans theaterfiguur vol van fantasie die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft als heer Klaassen, namelijk de neus, de kin en de muts met het belletje.

Volgens een andere theorie was Jan Claesen oorspronkelijk een trompettist in het leger van Frederik Hendrik van Oranje; later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Hij werd geboren rond 1634 en is begraven in Andel.
Grafsteen van Jan Claesen. foto: cc-by-sa-3.0 Jos de Kloe

Grafsteen van Jan Claesen. foto: cc-by-sa-3.0 Jos de Kloe

De laatste theorie is dat de figuren Jan en Katrijn gebaseerd zouden zijn op de levens van de Amsterdammers Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij leefden in de 17e eeuw in de Jordaan, Jan in de Anjeliersstraat en Katrijn in de Tuinstraat. In 1686 trouwden ze, Jan was 22 jaar en trekwerker van beroep. Ze tekenden de huwelijksakte allebei met een kruisje. Hun huwelijk kende zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse Hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, volgens het Stadsarchief van Amsterdam.

Door de vele ruzies woonde het echtpaar reeds uit elkaar. Uit de protocollen van de kerkenraad blijkt dat Jan zich schuldig maakte aan overspel en dat Katrijn niet van de fles af kon blijven. Volgens de overlevering zijn de bekende poppenkastfiguren Jan en Katrijn op deze 2 kibbelende echtelieden gebaseerd.

Heeft u leuke jeugdherinneringen aan poppenkastvoorstellingen overgehouden?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Adriaan Notmeijer

    oktober 31, 2013

    ja , als oud Amsterdammer hebben we natuurlijk de belevenissen van jan en Katrien en de veldwachter en ook de dood van pierlala niet te vergeten, we stonden dan te schreeuwen op de Dam van kijk uit Jan achter je, en dan kwam er weer zo,n raar verguur uit een doos waar Jan de deksel van dicht moest drukken, dan riep Jan , moet die open, en wij maar roepen, nee kijk uit, maar het gebeurde toch altijd. Ja , ik heb er menig uurtje naar gekeken met veel plezier.