Christiaan, Frederik, Christiaan, Frederik..

Reacties

Sinds 1513 hebben Deense vorsten geen andere doopnamen gehad dan Christiaan of Frederik. Na iedere Christiaan volgde een Frederik (Friedrich). De traditie is begonnen bij Johan van Denemarken (1455-1513), koning van Denemarken, Zweden en Noorwegen. Hij noemde zijn derde zoon Christiaan II naar zijn vader.

Naamgeving Deense vorsten


De eeuwenlange traditie is in bloedlijn op treurigerwijs gestopt bij Frederik VI van Denemarken. Uit zijn huwelijk met Marie Sophie Frederika van Hessen-Kassel werden acht kinderen geboren, van wie er twee (dochters) de volwassen leeftijd bereikten. Hij werd derhalve opgevolgd door zijn neef Christiaan VIII. En zo gaat de traditie weer voort. Althans.. Christiaan VIII zijn zoon Frederik VII stierf kindloos, waardoor de troonopvolging overging op zijn achterneefje Christiaan IX.

Naamgeving Deens vorsten

Voor het eerst in de geschiedenis van de Deens troonopvolging wordt de lijn voortgezet door een vrouw, te weten Margaretha II (de doopmeter van de Koning Willem-Alexander). Zoon Frederik houdt daarna de traditie in stand door zijn zoontje Christian te noemen.

Heeft u steevaste vernoemingen in de familie?

Tip! SuperSearch heeft miljoenen Deense historische gegevens beschikbaar.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd