Het nieuws van de Titanic

Reacties4

Het is vandaag 102 jaar geleden dat de ramp van de Titanic zich voltrok. Het grootste schip ter wereld tot op die dag, dat onmogelijk kon zinken, was gezonken.

De Titanic, ontworpen door scheepsontwerper Thomas Andrews, was het nieuwste superschip van de Engelse rederij, White Star Line, en het grootste ter wereld. Ruim 46 ton in gewicht en ruimte voor 3150 passagiers. Een ticket voor de Titanic varieerde tussen £ 8 en £ 870. Het schip overtrof ieder eersteklas hotel in weelde en kostbaarheid en trok navenant mensen uit de hoogste klasse van de samenleving aan.

Om een idee te geven over de grootte van het schip. Voordat de Titanic vertrok werd er nog een wielerwedstrijd gehouden op een lager gelegen dek en had één van de vrouwelijke passagiers een ritje rondom, één van de elf dekken gemaakt op een drijver (kameel). Dit ritje duurde een half uur…

Grootte van de Titanic in vergelijking met andere objecten. GFDL, Erik Baas / User:Yzmo

Op 14 april rond 23.40 uur luidde Frederick Fleet, de matroos in het kraaiennest, driemaal de alarmbel toen hij direct voor het schip een ijsberg waarnam. Hij gaf de waarschuwing telefonisch door aan de brug, waar zesde stuurman James Paul Moody opnam. Niet veel later merkte Fleets collega Reginald Lee dat de Titanic al aan het draaien was, omdat eerste stuurman Murdoch de ijsberg al eerder ontdekt had en bezig was met een uitwijkmanoeuvre. Maar de afstand tot de ijsberg was te klein om succesvol uit te wijken. Op volle snelheid ramde de Titanic met de voorste stuurboordkant de bijna 300.000 ton zware ijsberg.

De vermoedelijke ijsberg waarmee de Titanic in botsing kwam

Op 15 april om 02.20 uur zonk het schip naar de ruim 3800 meter diepe bodem van de oceaan. 1.522 van de 2.223 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven, onder wie kapitein Smith die vrijwillig met zijn schip ten onder ging.

Kapitein Edward John Smith (links) en scheepsbouwer Thomas Andrews (rechts) beiden verongelukt op de Titanic

De drie Nederlanders aan boord van de Titanic kwamen allen om het leven. Van de 24 Belgische passagiers, waarvan er twee in de eerste klas zaten, één in de tweede klas en de overigen in de derde klas, overleefden slechts zeven de ramp. De drie Belgische bemanningsleden kwamen om.

In SuperSearch kunt u vele profielen vinden van personen die betrokken zijn de Titanic. Zie hier.

Belgische slachtoffers

 • Jacob Birnbaum uit Antwerpen (24 jaar), zoon van een Joodse diamantairsfamilie
 • Achille Waelens uit Ruddervoorde (22 jaar)
 • Georges Krins uit Luik (23 jaar), violist op de Titanic
 • Georges Aspeslagh uit Oostende (26 jaar), ober in eersteklasrestaurant op de Titanic
 • Philemon Van Melkebeke uit Kerksken (23 jaar)
 • Alphonse De Pelsmaeker uit Kerksken (16 jaar)
 • Leo Vanderplancke uit Hille (15 jaar)
 • Augusta Vanderplancke uit Hille (18 jaar)
 • Jules Vanderplancke uit Hille (31 jaar)
 • Emelie Vandemoortele uit Hille (31 jaar)
 • Victor Vandercuyssen uit Hille (46 jaar)
 • Leo Hampe uit Westrozebeke (19 jaar)
 • Nestor Vandewalle uit Westrozebeke (28 jaar)
 • Camiel Wittevrongel uit Westrozebeke (36 jaar)
 • Jozef Van De Velde uit Denderhoutem (35 jaar)
 • Jan-Baptist Van Impe uit Kerksken (36 jaar)
 • Rosalie Govaert uit Kerksken (30 jaar)
 • Catharina Van Impe uit Kerksken (10 jaar)
 • Leo Van Den Steen uit Heldergem (28 jaar)
 • René Lievens uit Heldergem (24 jaar)

Nederlandse slachtoffers

 • Johan George Reuchlin uit Rotterdam (38 jaar)
 • Wessel van der Brugge, stoker op de Titanic (38 jaar)
 • Hendrik Bolhuis uit Groningen, kok op de Titanic (27 jaar)

Johan George was een zoon van Otto Reuchlin, directeur van de Holland-Amerika Lijn, en Carolina Helena Schumacher. Hij volgde in de voetsporen van zijn vader en was eerst bureauchef van het bedrijf, alvorens zelf directeur te worden. Reuchlin voer op uitnodiging mee op de Titanic.

De laatste reddingsboot van de Titanic

Op 30 januari 2001 stierf Michel Marcel Navratil, een van de twee Titanic-wezen en de laatste mannelijke overlevende van de ramp.

Op 6 mei 2006 overleed Lillian Gertrud Asplund, de laatste overlevende die zich nog iets van de scheepsramp herinnerde, op 99-jarige leeftijd in haar woonplaats Worcester in het Amerikaanse Massachusetts. Haar vader en drie broers, onder wie een tweelingbroer, kwamen bij de ramp om het leven. Zij, haar moeder Lillian en een jongere broer overleefden het drama. Op 19 april 2008 werd in Groot-Brittannië een aantal van Asplunds bezittingen geveild. Onder de stukken waren een origineel kaartje voor de reis met de Titanic, dat € 41.500 opbracht en een horloge dat de geest had gegeven tijdens de ramp, dat voor € 39.000 van eigenaar wisselde.

Het horloge van een onbekend slachtoffer van de ramp. De wekker stopte om 02.28 uur 's nachts, 8 minuten nadat het schip zonk. cc-by-sa 2.0 Digiblue

Op 31 mei 2009 overleed de laatste overlevende van de ramp. Het ging om Elizabeth Gladys Dean, die op het moment van de ramp 2 maanden oud was. Dean werd 97 jaar oud.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • afw feith


  april 18, 2014

  hetschip was gebouwd met staal waarin mangaan zat het juiste staal ervoor werd maar 40 ton per jaar geproduceerd het staal werd bros in het koude zeewater bij de aanvaring met de ijsberg die voor 3/4 onder water zat verloor zij een hele partij klink nagels die toendertijd met bolhamers aan getrokken werden later ging dat met lucht druk wat veel beter was het achterschip was te zwaar voor de construcie en brak derhalve van het voorschip af hijligt op 3 kilometer diepte maar staat vreemd genoeg wel rechtop zoals bij de vonst bleek

 • Marijke Wilgenhof


  april 21, 2014

  Ik heb de film ook gezien. Zeer indrukwekkend.

 • Frans Depaepe


  april 28, 2014

  De familie Vanderderplancke en VanMoortel van Hille moet zijn.

  Van Zwevezele- wijk Hille West Vlaanderen, Belgie

 • Wim Hollemn


  mei 7, 2014

  Toen ik jong was had ik ook de gedachte om te gaan varen, wat ik ook nog gedaan heb als vacancie werk daar de held van mijn familie op zee gingen.Dit vond ik niet zo van zelf daar de rest landrotten waren.Toen ik werd geboren vergin op die dag de M.s.Simon bolievar..Mijn ouders vergelekn dat met de TiTanic Ik ben toen maar in de boukunde gaan afstuderen’