Nostalgie in beeld – Oude beroepen

Reacties26

Wij hebben via onze Facebookpagina duizenden likes en reacties ontvangen van mensen die verheugd reageren op het zien van een oude voorwerpen of beelden.

Dit brengt vaak leuke herinneringen naar boven over bijvoorbeeld de schooltijd, oude beroepen, speelgoed, maar ook wijze raad van opa en oma, de eerste bromfiets of telefoon. Sommige foto’s nemen je mee naar de tijd voor de televisie, computer, mobiele telefoon en het internet.

Welke herinneringen komen er bij u naar boven??

Melkboer met zijn electrokar op het Rokin. ANP PHOTO_cc-by-nc-nd-2_0


Bakker aan huis. ANP PHOTO_cc-by-nc-nd-2_0

Kent u nog meer oude beroepen en welke herinneringen komen er bij u naar boven??

Een stronttonnetjesschepper met twee emmers vol uitwerpselen uit een huis in de Jordaan in Amsterdam op weg naar de boldootkar van de gemeentereiniging. Datum: 13 september 1953.

Nationaal Archief/Collectie SPAARNESTAD PHOTO/W.P. van de Hoef, via Nationaal Archief


Schuittrekkers. Man en vrouw trekken een vrachtschip door een binnenkanaal. Plaats onbekend, 27 mei 1931.
Nationaal Archief/Collectie SPAARNESTAD PHOTO via het Nationaal Archief

Lantaarnopsteker op ladder pleegt onderhoud aan een straatlantaarn in de Boschstraat in Maastricht. Op de achtergrond een druk bezochte markt. Datum onbekend.

Nationaal Archief/Collectie SPAARNESTAD PHOTO

Een letterzetter aan het werk bij het zetten van loden letters voor een drukwerk. Plaats en datum onbekend.

Nationaal Archief/Collectie SPAARNESTAD PHOTO

Twee telegrambestellers op de fiets komen elkaar tegen op straat en begroeten elkaar vrolijk. Plaats: Coolsingel, Rotterdam, begin jaren 30.

Nationaal Archief/Collectie SPAARNESTAD PHOTO

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Fons de Vos


  mei 17, 2014

  Wat ik mij nog herinner was een man die met fournituren (onder andere garen en band) langs kwam. Ook de schillenboer en kolenboer (dat was mijn grootvader) kwamen langs.

 • H.Schellingerhout


  mei 17, 2014

  Schuitentrekker > officiële benaming: schuitenjager

  De schuitenjager liep over het “jaagpad”.

 • Trees Buitink


  mei 17, 2014

  Mijn familie waren leerlooiers/zadelmakers.
  Ook een oud beroep waar je weinig foto’s van ziet

 • Peter Boekelaar


  mei 17, 2014

  Meesterlijk!

 • Jeroen v V


  mei 17, 2014

  als jongen van 15-16jaar hielp ik zaterdags de melkboer. Op de eerste foto staat een “hondje” afgebeeld. Deze waren niet elektrisch maar met een benzinemotortje. Je ziet ze nog wel eens bij draaiorgels etc. Kortom elektrisch was er niet.

 • huyghe johan


  mei 17, 2014

  Zeer mooi en leerrijk mag gerust nog veel meer

 • huyghe johan


  mei 17, 2014

  Zeer mooi

 • JHC Donkers


  mei 17, 2014

  Ook bij dit onderwerp gaat het vaak alleen over “oude beroepen” uit de randstad of uit slechts een klein gedeelte van Nederland. Speciale beroepen die zich afspelen in de provincie en in het bijzonder die uit Limburg, komen niet aan de orde. Hebben we al vaker meegemaakt bij fotoboeken over dit onderwerp. Hierbij te denken aan mijnwerkers, turfstekers, leerlooiers, etc.
  Denk ook eens aan dit Nederland!

 • Albert


  mei 17, 2014

  ben haast oud genoeg om meest te herrinneren

 • Jean Pannemans


  mei 17, 2014

  Fantastische noch zeer duidelijke foto`s, en bekende oude beroepen.Deze moesten ze nog samen kunnen uitoefenen op een antiekbeurs of markten.Proficiat.
  Groetjes Jean.

 • M. Hofker


  mei 17, 2014

  de kolen man met een zak eierkolen op zijn rug die hij bij ieder mens naar boven bracht.
  Zo ook de man die de volle vuilnis emmer ophaalde en weer leeg en schoon terug bracht voor 5 cent. De vrouw die de ladders in de kousen met een piepklein haaknaaldje ophaalde voor 10 cent.
  De eierbode die elke week 5 cent kwam halen, zodat men met de paasdagen voor het opgespaarde geld een emmer vol eieren kreeg.

 • Bert Willemen


  mei 17, 2014

  Jammer er toch een aantal belangrijke beroepen uit onzer historie niet goed in beeld komen.
  Zelf ben ik eigenaar van een website waarop diverse beroepen van vroeger op staan. Het betreft website http://www.hondmethondenkar.nl
  Hier vindtje zowel in de tekst bij de verschillende knoppen, als in het fotoalbum diverse breoepen die vroeger met de hond en de hondenkar hebben gewerkt. Zelf vindt ik dat dat dit verdwenen transportmiddel te weinig wordt “uitgelicht”
  Bert Willemen
  “önderzoeker van hondenkargegevens”
  Laagstraat 103
  5121 ZE Rijen
  Nederland
  http://www.hondmethondenkar.nl
  b.willemen@home.nl

 • Bert Willemen


  mei 17, 2014

  Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik je om zomaar ineens bij je voornaam te noemen.Daarom maak ik me ook eerst maar eens bekend. ben Bert Willemen uit Rijen en ben onder andere “onderzoeker van hondenkargegevens”.
  Zie over dit onderwerp meer op mijn website http://www.hondmethondenkar.nl

  Hieronder een speciale link naar het het Belgische hondenkarteam “Met hond en kar” tijdens de Land- en tuinbouwdagen op zondag 8 juli 2012 te Bilzen, bij het kasteel van Alden Biessen..https://www.youtube.com/watch?v=CgXWnc1NX38
  Ook een leuke link is van de filmopnames bij de Molens van Kinderdijk gedraaid augustus 2007.

  https://www.youtube.com/watch?v=VBpPZ6y98aM

  Zo ben ik op zoek naar;

  historische foto’s of films van het werk van de hond met de hondenkar
  documenten, nummerbewijzen, processenverbaal, vergunningen, archiefstukken van dit verdwenen transportmiddel
  voorwerpen, nummerplaten [afkomstig van hondenkarren], etc.
  adressen en locaties van nog bestaande originele hondenkarren

 • J.Engel


  mei 17, 2014

  mijn vader is in de jordaan opgegroeid en had het wel eens over de boldootwagen.Precies zoals u het beschrijft met die emmers

 • M.H.Solberg. Beek Lb


  mei 18, 2014

  Leuke (duidelijke) foto’s uit de oude doos

  NOSTALGIE. Zeer sprekend.

 • joep


  mei 18, 2014

  superfoto’s

 • Paul Souverein


  mei 18, 2014

  Mijn grootvader (en familie) (Souverein) was sigarenmaker in Harlingen (Fr.), er is daar nog steeds een tabakszaak in de vroegere fabriek ‘De Groenlandsvaarder’;
  een verdere voorouder (via aangetrouwd, Monsma) was balkvlotter, ook in Harlingen, de van Scandinavië komende boomstammen bij elkaar gebonden vervoeren naar de haven voor de houtzagerijen.

 • Monique Parera


  mei 19, 2014

  Zelf kan ik de electrische “bakkerskarretjes” nog herinneren (1968). Deze vervoerden in gevlochten manden, broden zoals hele en halve “Knippen”. Als de bakker naar een huis was gelopen om zijn broden te verkopen, dook mijn vriendin letterlijk in een van die manden en haalde daar een halve knip uit. Met haar handen trok ze het zachte brood eruit en liet de rest achter. Van dit brood kneedde ze dan een brok brood deeg en at dit op, totdat de bakker zich eens verdacht had opgesteld achter de kar. Toen werd ze in haar nekvelletje gegrepen. Ze was toen ongeveer 6 jaar en gilde als een mager speenvarken. Van de bakker kreeg ze een schop onder haar billen. Ze rende gillend naar huis …..

 • Jan Westerop


  mei 24, 2014

  Ik moet denken aan de ketellapper, die langs de deur kwam. Als er een gaatje in een kookpan zat, repareerde hij die door aan de binnenkant en de buitenkant van de pan een rond plaatje te monteren. Schroefje door de plaatjes en de pan was weer bruikbaar.
  Ook de scharensliep, die botte messen en scharen weer scherp maakte. Op een kar met een slijpsteen kwam hij door de straat.

 • Rita Van Driessche


  mei 26, 2014

  Ik vind dit heel boeiend en leerrijk ik kan mij nog veel herinneren, super mooie foto’s!
  Ik ben in 1953 geboren in België.
  Ik kijk uit naar nog meer foto’s en bijpassende teksten proficiat voor deze mooie nostalgie!

 • Ben(nie) Brouwers


  juni 1, 2014

  Ik had graag de naam van het beroep “wegwachter” gezien, en dan met een duidelijke uitleg van dit beroep.

  alvast bedankt.

 • van Gijlswijk


  juni 2, 2014

  ja,zo komen de herinneringen wel weer terug,melkboer,groenteboer,kolenboer,schillenboer enz. enz en altijd tijd voor een praatje,leuk hoor.
  Als U nu nog eens dingen v/d melkboer wilt zien in Noordwijkerhout maan de Kerkstraat heeft de zoon van een melkboer een particulier museum op gericht echt de moeite waard (ook nog gratis ).

 • A.C. van Hout


  juli 7, 2014

  In mijn jeugd zag je regelmatig de schillenboer, kolenboer, voddenboer en scharensliep langs komen en kwam de melkboer nog langs met flessenmelk of vers getapte melk. een beroep welke zomers tegenkwam was de ijscoman met grote blokken ijs om goederen koel te houden daar waar nog geen koelkast in huis stond.

 • Alie Tolenaars


  juli 15, 2014

  Wat is dat leuk om de oude dingen te zien en horen.Ik ben van 1942Maar toen ik dingen ging begrijpen was dat mooi.Vele winkels waren vlak in de buurt,maar de Melboer kwam met paard en wagen,hij maakten zijn paard vast want het sloeg wel eens op hol.De bakker kwam met een fietskar.OOk kwam er wel eens een vrouwtje aan de deur,en als je niet vlug open deed spugde ze tegen het raam.Wij noemden haar tante Boeda.Mijn Vader reed vroeger met de hondenkar om groenten te ver kopen.Later had hij een viskar dan stond er een vrouwtje met een lege beurs,hij hielp dan eerst andere mensen en vroeg haar wat ze wilden hebben.Gaf het haar voor niets en in de rijkere buurten vroeg hij iets meer.In het kanaal kwamen de boten boomstammen brengen voor de hout fabriek.Ook kan ik me nog herinneren dat de sinaas appels in vieren werden gesneden en dan werden de schillen in een zakje gedaan,dan mocht mijn broertje ze naar de Ringers Fabriek brengen en kreeg hij chocolade mee.Mijn Tante had nog zo’n houten toilet dat ik zei moet ik daar op,die stond namelijk buiten was eng in het donker.Helaas hebben ze nooit geen foto’s gemaakt was geen geld voor.Ook weet ik van de scharensliep de schillenboer en de kolenboer,dat was na onze verhuizing in Rotterdam 1953.
  De Melkboer werd geholpen als het sneeuwden ging het as van de kachel naar buiten.De schillen naar de dieren die buiten stonden,jammer dat de dieren nu niet meer buiten komen daar vecht ik voor.

 • Willem Verwer


  juli 25, 2014

  Ben in 1966 leerling letterzetter geworden bij drukkerij Schotanus en Jens in Utrecht.
  Dit bedrijf bestaat nog steeds, maar letterzetters zijn er al lang niet meer.

 • Tilly Huijdink Carpentier


  mei 19, 2016

  Graag zou ik willen weten hoe de mannen of vrouwen heette ,die langs de deuren kwamen met garen ,band veters enz. Dat had ook een bepaalde naam.