Nieuwe innovatie: vertaaltechnologie van namen

Reacties13

We zijn verheugd de lancering aan te kondigen van een nieuwe vertaaltechnologie: een unieke innovatie van MyHeritage die helpt om taalbarrières te doorbreken bij het ontdekken van uw verleden.

Wereldwijde vertaaltechnologie van namen (klik om in te zoomen)

Deze innovatie maakt het nog gemakkelijker om uw internationale roots te ontdekken. De technologie vertaalt automatisch namen uit historische documenten of familiestambomen van de ene taal naar een andere, en genereert alle plausibele vertalingen met hoge accuratesse, om matches te maken tussen namen in verschillende talen. Daarnaast zal een handmatige zoekopdracht in SuperSearch in de ene taal ook resultaten opleveren in andere talen. Deze worden voor het gemak weer terugvertaald naar de taal waarin de zoekopdracht is gedaan.

Welke voordelen heeft dit voor onze gebruikers? Bijvoorbeeld: een Amerikaanse familie heeft Russische wortels. Voorheen moest u in het Russisch zoeken om alle informatie over uw voorouders te vinden. Nu kunt u in het Engels zoeken en Russische resultaten vinden die weer zijn terugvertaald naar het Engels.

Een zoekopdracht voor Tatiana geeft resultaat in het Russisch, vertaald naar Engels (klik om in te zoomen)


De technologie omvat zowel voornamen als achternamen en is in staat niet alleen namen te vinden die eerder in het verleden zijn aangetroffen, maar ook nieuwe, nooit eerder aangetroffen namen. Het gebruikt omvangrijke woordenboeken die zijn gecreëerd door MyHeritage om synoniemen en bijnamen mee te nemen.

Bijvoorbeeld: een zoekopdracht voor Alessandro (Alexander in het Italiaans) zal daarom ook “Саша” vinden, de Russische variant van Sasha, een populaire bijnaam voor Alexander in Rusland, terugvertaald naar de taal van uw zoekopdracht. Ander voorbeeld: een zoekopdracht in het Nederlands naar ‘Abraham Polak’ levert een resultaat op in het Hebreeuws, terugvertaald naar het Nederlands.

Een zoekopdracht voor 'Abraham Polak' geeft resutaat in het Hebreeuws, vertaald naar het Nederlands (klik om in te zoomen)

De vertaaltechnologie is ontwikkeld met behulp van geavanceerde algoritmes en gebaseerd op de enorme meertalige, internationale database van MyHeritage met 6 miljard profielen in familiestambomen en historische documenten. De technologie is ook geïntegreerd in de matching technologie, dus gebruikers zullen matches ontvangen, die met grote nauwkeurigheid zijn vertaald voor meer gemak.

Een voorbeeld: een Griekse gebruiker met een familiestamboom in het Grieks, heeft een connectie met een gebruiker uit Israël met een familiestamboom in het Hebreeuws. MyHeritage is dan in staat hen te koppelen door automatische matches tussen namen in beide talen, en laat de twee gebruikers de link tussen hun familiestambomen zien om geheel nieuwe ontdekkingen mogelijk te maken.

Iedereen met een familiestamboom op MyHeritage kan gebruikmaken van de nieuwe vertaaltechnologie, met automatische matches of via SuperSearch, onze online database met miljarden historische gegevens om voorouders over de hele wereld te vinden.

De eerste versie vertaalt succesvol namen tussen het Engels, Duits, Nederlands, Frans, Spaans, Catalaans, Portugees, Italiaans, Noors, Zweeds, Deens, Grieks, Hebreeuws, Pools, Tsjechisch, Russisch en Oekraïens. De volgende versie is momenteel in ontwikkeling en zal ook Chinees en Japans omvatten. Verdere talen zullen volgen.

Al wordt de wereld steeds kleiner en meer en meer verbonden, informatie uit andere landen blijft meestal nog verborgen voor hen die de betreffende taal niet spreken. Nu is het gemakkelijker voor gebruikers uit de hele wereld om hun internationale wortels te onderzoeken en ontdekken, door de taalbarrière te doorbreken bij het vertalen van namen in de ene, naar de andere taal.

We zijn trots op het resultaat van dit pionierswerk, als onderdeel van onze missie om de beste technologie te ontwikkelen zodat ontdekkingen over familiegeschiedenis mogelijk zijn voor iedereen, overal.

Het MyHeritage team

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Marja


  juli 15, 2015

  Fantastische ontwikkeling!

 • Siep Mol


  juli 21, 2015

  goede ontwikkeling

 • A.Osterhaus


  juli 21, 2015

  Goede ontwikkeling,maaris er ook een nederlandse vertaling van het familieboek.
  Met vriendelijke groeten ,A.Osterhaus

  • MyHeritageNL


   juli 23, 2015

   Beste A. Osterhaus,

   Dank voor uw positieve reactie. Kunt u toelichten waar u precies naar verwijst met ‘het familieboek’?

   Vriendelijke groet,
   MyHeritage

 • Truitje


  juli 21, 2015

  ABONNEREN !

 • Rien de Korte


  juli 21, 2015

  Dit is een prachtig hulpmiddel voor het vinden van voorouders en nazaten in de diverse landen die ook nog eens meertalig zijn. Veel voorouders van mijn familie komen uit België en Noord-Frankrijk, nazaten zitten i9n Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, UK, USA, Canada, Zuid-Afrika en Australië en wie weet nog meer.
  MyHeritage is volop in verdere ontwikkeling om nieuwe toepassingen en technieken te vinden en te verbeteren.
  Ik ben blij dat ik hier lid van ben.

 • Cees de Kovel


  juli 21, 2015

  Is zeer interessant.

 • E.B. Citroen


  juli 21, 2015

  Goede vooruitgang! In het voorbeeld wordt alleen de naam van de betrokken persoon vertaald. De namen van de familieleden echter niet, zoals ouders, kinderen etc. Het zou en maakt vergelijking meer compleet.zijn als dit zo was

  • MyHeritageNL


   juli 23, 2015

   Beste E.B. Citroen,

   Hartelijk dank voor uw reactie, en uw goede feedback. MyHeritage stelt het enorm op prijs om suggesties te ontvangen. We hebben uw tip dan ook doorgegeven. Nogmaals dank!

   Vriendelijke groet,
   MyHeritage

 • Ben J. van Rhee


  juli 21, 2015

  Dit lijkt mij een revolutie. Gisteren nog aan het zoeken naar voorouders van rond jaar 950. Via internet hits voor een naam :
  Baudouin (frans), Baldwin (Engels ) Boudewijn (Vlaams ).
  Op dit moment gaat zoeken slecht want het zoeken reageert op alle drie (dezelfde) namen verschillend, dus deels niets gevonden.
  Ga zo door !

 • dini de roo


  juli 22, 2015

  mooi stukje werk.

 • Fatima


  juli 22, 2015

  Dit is heel interessant. Ik hoop, dat binnenkort Javaans en Arabisch toegevoegd worden.

 • van duursen


  december 28, 2015

  ik zoek de fam van duursen